Fodbold

Dansk Chelsea-fan håbede, holdet ville blive smidt ud

Fansene fik deres vilje, da den europæiske superliga blev afblæst, men den fylder stadig i baghovedet.

Han kommer da til at se med. Og nok også til at råbe af tv'et.

Men for Chelsea-fanen Frederik Bach er der den seneste uge slået skår i glæden over, at hans yndlingshold endelig har spillet sig i en Champions League-semifinale efter syv års fravær.

- Nu står vi i en, men jeg har ikke tænkt på det hele dagen. Jeg er lidt ligeglad, for den sidste uge har været så absurd, siger han til TV 2 SPORT.

Der præsenterer sig et paradoks, når der tirsdag aften tages hul på de afgørende kampe i årets Champions League. Tre ud af fire tilbageværende klubber - Chelsea FC, Manchester City og Real Madrid - risikerede sidste uge at blive smidt ud af turneringen, da de foreslog en ny og lukket europæisk superliga.

Også for Nicklas Bendtsen, fan af Real Madrid, der tirsdag aften møder Chelsea, har den seneste uge været mærkelig.

- Da Real Madrid spillede i midtugen, ville jeg om morgenen ikke kunne svare på, hvem vi skulle møde om aftenen, for jeg har simpelthen siddet oppe til klokken halv to om natten hver aften for at høre interviews med Florentino Pérez om den her europæiske superliga, forklarer han.

TV 2 SPORT har talt med fans fra de tre såkaldte 'udbryderklubber', der stadig er med i Champions League. Til syvende og sidst kunne de alle - trods alt - godt tænke sig en titel til deres klub.

Fans om Champions League-semifinaler

Chelsea FC

Chelsea FC

Frederik Bach, medstifter af Chelsea Support Danmark:

- Det er supermærkeligt. Vi har ikke spillet en Champions League-semifinale siden 2014. Nu står vi i en, men jeg har ikke tænkt på det hele dagen. Jeg er lidt ligeglad, for den sidste uge har været så absurd.

- Da nyheden breakede, om at Chelsea var en af udbryderklubberne, håbede jeg, at de ville blive smidt ud af turneringen med det samme. Det, klubberne prøvede på, var så slemt over for fans og andre klubber i deres lande, at de bare skulle smides ud.

Hvordan tror du så, at du vil have det, når der fløjtes op i aften?

- Der er ingen tvivl om, at jeg nok skal blive skide nervøs, når kampen nærmer sig, og jeg skal da også nok sidde og råbe af tv’et. Og hvis vi skulle gå hele vejen, vil følelsen i momentet nok være fuldstændig den samme, som hvis vi havde vundet for to-tre år siden.

- Men når vi om nogle år ser tilbage, vil det nok være det mærkeligste Champions League, der nogensinde har været afholdt. Det er super surrealistisk, at 75 procent af klubberne var ved at blive smidt ud inden semifinalerne.

Foto: Mike Hewitt / Ritzau Scanpix

Manchester City

Manchester City

Morten Vorgaard Olesen, formand for den officielle danske fanklub af Manchester City:

- Al den snak i sidste uge har selvfølgelig lagt en dæmper på glæden og forventningerne frem mod en semifinale, som vi har kvalificeret os til for første gang i fem år. Det har taget toppen af.

- På den anden side gik de to-tre døgn så hurtigt. Og hånden på hjertet så vil jeg sgu stadig rigtig gerne vinde den her turnering. Men havde de fastholdt, at vi skulle være med i European Super League, havde jeg med sikkerhed ikke set kampen.

Vil glæden være lige så stor, hvis Manchester City skulle vinde turneringen?

- Nu har jeg en alder, hvor Champions League slet, slet ikke er det vigtigste for mig. Manchester City må gerne vinde turneringen, men mest for at lukke munden på alle vores kritikere, der siger, at vi aldrig har vundet. Bagefter behøver vi aldrig mere at vinde turneringen for min skyld. Ha ha.

Foto: Peter Powell / Scanpix Denmark

Real Madrid

Real Madrid

Nicklas Bendtsen, skribent for Real Madrid-fanklubben madridista.dk

- Det har helt generelt taget noget af spændingen væk. Lige pludselig handler det om en masse andet end sæsonafslutningen. Da Real Madrid spillede i midtugen, ville jeg om morgenen ikke kunne svare på, hvem vi skulle spille mod om aftenen, for jeg har simpelthen siddet oppe til klokken halv to om natten hver aften for at høre interviews med Florentino Pérez om den her europæiske superliga.

- Jeg har hørt fra rigtig mange fans, at der blev taget noget fra fodbolden, da det her forslag kom på banen. Men jeg vil også sige, at jeg godt kan forstå, at det kom på banen. Især fra Real Madrid og FC Barcelonas perspektiv, for de er medlemsejede i modsætning til de store engelske klubber, som virkelig tjener mange penge.

Vil det tage noget af glæden ved en eventuel Champions League-finale?

- Det er stadig den turnering, som Real Madrid definerer sig ved. Uden Champions League havde klubben ikke været det, den er i dag. Men det kan så også være det hårde i, at det kan være sidste gang, vi er med, hvis Pérez holder fast i superligaen, og det lykkes UEFA at sanktionere Real Madrid og de andre klubber.

- Men hvis Real Madrid ender med at vinde i aften, vil jeg være nøjagtig lige så glad.

Foto: Franck Fife / Ritzau Scanpix

Utilfredse med nyt Champions League-format

Den seneste uge slog UEFA fast, at det nuværende Champions League ændrer format til 2024.

Her udvides turneringen fra 32 til 36 hold. Men den største ændring bliver i det indledende gruppespil, hvor alle deltagende hold vil blive samlet i én stor liga i stedet for at blive inddelt i otte grupper bestående af fire hold, som tilfældet er i dag.

Klubberne vil i gruppespillet skulle spille 10 kampe mod 10 forskellige modstandere. I det nuværende format spiller klubberne kun seks kampe i gruppespillet.

De otte bedste hold i det indledende gruppespil vil kvalificere sig til ottendedelsfinalen, mens de efterfølgende 16 hold skal spille playoff-kampe om de sidste otte pladser i ottendedelsfinalen.

Det samlede antal Champions League-kampe vil stige med 100.

Det nye format er bestemt ikke populært hos fansene af de tilbageværende Champions League-klubber.

Fans om nyt Champions League-format

Chelsea FC

Chelsea FC

Frederik Bach, medstifter af Chelsea Support Danmark:

- Det nye format lyder helt åndssvagt. Jeg forstår faktisk ikke, at de ændrer Champions League-formatet, for jeg synes, det fungerer super fint.

- Det siger alt, at UEFA går ud og fordømmer European Super League, og så laver de selv et format med flere kampe. De har også kun ét i hovedet, og det er penge. Det er også derfor, det er endt sådan her. Det har været under opsejling i mange år.

- Spørgsmålet er, om der er nogen, som har lyst til at se alle de her ekstra kampe? Jeg sætter mig i hvert fald aldrig ned og ser Shakhtar Donetsk og Club Brügge. Det rager mig en papand.

Men vil du ikke se dit hold mod de her mindre hold?

- Jo, jo. Jeg vil jo sætte mig ned og se Chelsea mod Slagelse, hvis de spillede mod hinanden. Men det er mere i forhold til fansene af andre klubber end lige dem, der spiller.

Men du står trods alt ikke af?

- Jeg ville ønske, at jeg kunne stå af, men det har været for stor en del af mit liv. Men måske er det bare et spørgsmål om tid, før man får nok? Det har i hvert fald gjort noget ved mig den seneste uge, som jeg ikke troede ville ske. Var Chelsea gået med i superligaen, var jeg stoppet med at følge dem.

Foto: Neil Hall / Ritzau Scanpix

Manchester City

Manchester City

Morten Vorgaard Olesen, formand for den officielle danske fanklub af Manchester City:

- Det er fuldstændig vanvittigt. Det er virkelig helt sort for mig. Hvor skal man finde pladsen til alle de gruppekampe? Der spilles så rigeligt med kampe i forvejen. Jeg synes, det er en fuldstændig tåbelig idé.

- Jeg synes, at det nuværende format fungerer rimeligt, er gennemskueligt og sikrer nogenlunde, at vi får de bedste hold videre til knockout-stadierne – selvom det måske heller ikke altid er det fedeste.

Vil du ikke gerne se dit hold spille flere kampe?

- Med fare for at lyde arrogant kan jeg sige, at nogle af de gruppekampe, som City har spillet de seneste år, har været kedelige. Jeg synes, det er fuldstændig unødvendigt med flere bløde kampe. Det er ligegyldigt. Jeg har ikke nogen sult efter at se kampe mod relativt ukendte europæiske hold.

- Jeg har en søn på 15 år, som også er City-fan og kun ser dem i Champions League, men jeg tror faktisk heller ikke, at det er noget for ham. Han vil hellere lave noget andet end at se Manchester City mod Slavia Prag – med alt respekt for dem. Det er spild af ressourcer.

Foto: Ben Stansall / Scanpix Denmark

Real Madrid

Real Madrid

Nicklas Bendtsen, skribent for Real Madrid-fanklubben madridista.dk:

- Den nye struktur får mig til at undre mig over harmen ved den europæiske superliga, for den læner sig meget op ad.

- Det giver flere penge i kassen, men de ender bare hos UEFA i stedet for klubberne. Det giver en større sikkerhed for de store klubber, for det kan nærmest ikke lade sig gøre ikke at gå videre fra det nye gruppespil, så det er de facto en lukket liga. Og så kommer der flere klubber og flere kampe.

- Den største forskel på European Super League og dette format er for mig at se kommunikationen.

Du savner ikke flere Real Madrid-kampe?

- Der er rigeligt fodbold, så jeg hungrer overhovedet ikke efter flere. Real Madrid har i forvejen haft 55 skader denne sæson, og det bliver da kun værre.

- For Real Madrid bliver det ikke interessant med ti gruppekampe. Det er måske meget spændende for holdene, der bliver 11, 12 og 16 eller endda 23 og 24 i gruppespillet, men for de otte bedste hold, hvor jeg stadig ser Real Madrid, udvander det - ligesom den europæiske superliga ville – produktet.

Foto: Waleed Ali / Ritzau Scanpix