VM fodbold

DBU-brev til FIFA får ros fra flere kanter

Selvom den umiddelbare reaktion på DBU's brev til FIFA er positiv, er der fortsat plads til forbedringer, mener journalist Asker Hedegaard Boye.

Fire punkter har Det Internationale Fodboldforbund (FIFA) skullet forholde sig til, efter det i fredags modtog et brev fra Dansk Boldspil-Union (DBU).

Et brev, der har til formål at gøre FIFA opmærksom på, at det forventes, at forbundet tager ansvar for, at menneske- og frihedsrettighederne vil blive overholdt i forbindelse med det udskældte VM i Qatar i 2022.

Skeptikere har tidligere kritiseret DBU og andre nationale forbund for ikke at lægge et stort nok pres på værtsnationen og FIFA.

Men brevet, der er afsendt af DBU's formand, Jesper Møller, og direktør, Jacob Jensen, møder nu ros fra journalist og forfatter Asker Hedegaard Boye, der har været blandt de mest fremtrædende skeptikere i Danmark.

- Det er et vigtigt signal at sende til FIFA. Man retter ikke kun en kritik mod værtslandet, men man kommer også med en kritik og en opfordring til verdensforbundet, FIFA.

- Det er jo egentlig deres fodboldfest på vegne af os andre, og det er FIFA, der skal være ansvarlige for, hvad der sker i Qatar. Og der har man fra DBU's side tidligere været meget påpasselige med at kritisere FIFA, siger Asker Hedegaard Boye, der i årevis har dækket VM i Qatar med kritiske briller for Weekendavisen.

Også i menneskerettighedsorganisationen Amnesty International har man taget godt imod brevet, der er adresseret FIFAs præsident, Gianni Infantino.

- Vi synes, det er rigtig positivt. Vi har hele tiden sagt, at vi gerne vil have, at fodboldverdenen skal råbe op og tage det her op hos FIFA, fordi det er dem, der virkelig kan rykke, hvis vi skal se på nogle reelle forandringer for migrantarbejderne i Qatar, siger organisationens politiske rådgiver, Annette Stubkjær.

I februar afslørede The Guardian, at op mod 6500 migrantarbejdere fra lande som Indien, Pakistan, Nepal og Bangladesh har ladet livet, siden Qatar blev tildelt værtsskabet i 2010.

Opfordringerne fra DBU til FIFA

  • Forlange en komplet implementering af lovgivning om arbejderes rettigheder i Qatar af de qatarske myndigheder og til at anmode om yderligere forbedringer.
  • Sikre overholdelse af arbejdstageres menneskerettigheder på de faciliteter benyttet før, under og efter verdensmesterskabet - således ikke kun infrastruktur og stadioner, men også hoteller, servicesektoren med mere.
  • Anmode om overholdelse af grundlæggende frihedsrettigheder før, under og efter turneringen i 2022.
  • Gennemføre en omfattende undersøgelse af det påståede antal dødsfald blandt arbejdstagere i Qatar.

Alt er ikke godt endnu

Selvom den umiddelbare reaktion fra både Asker Hedegaard Boye og Amnesty International er positiv, er der fortsat plads til forbedringer i DBU's måde at lægge pres på.

For ingen af de fire punkter indeholder et muligt boykot af slutrunden i 2022, og det er en fejl, mener Asker Hedergaard Boye.

- Brevet er vigtigt, men det er en skam, at man fra DBU's side allerede tidligt i processen af sagt, at man kommer ikke til at spille kortet om et boykot.

- Over for Qatar og FIFA er man nødt til at sætte hårdt mod hårdt. Det næste spørgsmål vil jo være til DBU: ”Hvad stiller man op, hvis FIFA ikke har tænkt sig at imødekomme de her opfordringer?”

Et spørgsmål, som DBU-direktør Jacob Jensen mandag aften fik muligheden for at svare på:

- Min forventning er, at vi som stiftende medlem bliver lyttet til af FIFA. Jeg tror, at FIFA kommer til at tage det her brev alvorligt og gøre endnu mere for menneskerettighederne i Qatar.

Det er ikke første gang i år, at DBU sætter fokus på de kritiske forhold i Qatar. I marts poserede det danske landshold i trøjer, hvorpå der stod ”Football supports change”, hvilket kan oversættes til ”Fodbolden støtter forandringer”.

Tvivler på, FIFA vil følge opfordringer

Det tre sider lange brev fra DBU er sendt dagen efter, at det svenske fodboldforbund (SvFF) sendte et lignende brev til FIFA. Og hvis flere forbund i den kommende tid vil hoppe med på vognen, er det noget, der ifølge Amnesty International kan lægge "et kæmpestort pres" på verdensforbundet.

Det er Asker Hedegaard Boye enig i, selvom han er af den overbevisning, at det havde stået stærkere, hvis der var tale om klare krav.

- Tonen i brevet er meget høflig. Jeg så måske gerne, at man satte lidt mere hårdt mod hårdt i forhold til FIFA, men man formulerer trods alt nogle opfordringer. Om FIFA vil følge dem, kan jeg godt være tvivlende overfor.

DBU lægger i brevet vægt på, at danske fodboldfans har været meget markante i kritikken af forholdene i Qatar.

Christian Rothmann, der er bestyrelsesformand i Danske Fodbold Fans, er grundlæggende positivt stemt over for henvendelsen til FIFA, men også han savner nogle krav.

- Der mangler stadig konkrete deadlines og konkrete konsekvenser. Hvad sker der, hvis FIFA bare ignorerer det brev? Det er det, der ikke skal ske. Det skal ikke bare være endnu et brev i bunken, siger Christian Rothmann.

Men i DBU forsikrer man om, at kampen for menneskerettigheder i Qatar langt fra er slut.

- Det her brev står ikke alene. DBU har været i gang længe. Vi arbejder sammen med andre forbund om at lave en hel række tiltag. Vi har ført en kritisk dialog i fem år, og den skruer vi nu yderligere op for, nu hvor vi nærmer os VM, siger Jacob Jensen.

VM i Qatar bliver afholdt fra 21. november til 18. december 2022.