Fodbold

Maradonas død kunne være undgået, fastslår rapport

De to læger, der behandlede den nu afdøde Diego Maradona, får stor kritik i en ny medicinsk rapport.

Den medicinske indsats op til Diego Armando Maradonas dødsfald var ikke tilfredstillende.

Det fastslår en ny rapport, som det argentinske retsvæsen har fået udarbejdet af en ekspertgruppe i forbindelse med undersøgelsen af fodboldlegendens dødsfald 25. november sidste år.

- Døden var direkte påvirket gennem undladelse af hjælp og generel uagtsomhed i behandlingen og plejen af patienten, står der blandt andet i rapporten ifølge det italienske medie La Gazzetta dello Sport.

I flere uger har ekspertgruppen kigget Maradonas lægejournaler efter i sømmene, da hans døtre, Dalma og Giannina, som nogle af de første satte spørgsmålstegn ved dødsfaldet, der skete efter et hjerteanfald i hans eget hjem.

Rapportens konklusioner kan især få store konsekvenser for Maradonas to private læger, hjernekirurg Leopoldo Luque og psykiater Agustina Cosachov, der har fyldt meget i sagen.

I dagene efter hans død krævede Maradonas advokat, Matias Morla, nemlig en grundig efterforskning af behandlingsforløbet. Og sammen med døtrenes anklager endte det med, at Leopoldo Luque fik sit hjem og sin lægepraksis ransaget af argentinsk politi.

Ifølge La Gazzetta dello Sport kan Leopoldo Luque og Agustina Cosachov som ansvarlige behandlere af den tidligere Napoli-spiller i værste fald blive tiltalt for manddrab.

Ignorerede flere faresignaler

Rapporten konkluderer derudover, at det fatale hjerteanfald indtraf, fordi Maradona led af en hjertefejl, som de to læger ikke havde opdaget, fordi der i hjemmet var "total mangel på det fornødne minimumsudstyr".

Det oplyses desuden, at lægehjælpen ikke var tilstrækkelig i de sidste dage af Maradonas liv, og der blev dermed ikke gjort nok for at forhindre hjerteanfaldet.

I forbindelse med ransagningen af Leopoldo Luques hjem og lægepraksis i november afviste han alt det, han var blevet undersøgt for.

- Vil I vide, hvad jeg har gjort mig skyldig i? I at have elsket ham, i at have taget mig af ham, i at have forlænget hans liv og forbedret det frem til det sidste, sagde Luque ifølge nyhedsbureauet AFP.

Ud over Leopoldo Luque og Agustina Cosachov bliver ti sygeplejersker, der behandlede Maradona, blandt andre undersøgt nærmere.

En af det største

Maradona blev 60 år, og han anses som en af de bedste fodboldspillere gennem tiden.

Han spillede for den argentinske storklub Boca Juniors, inden han blev hentet til Europa, hvor han nåede at repræsentere Barcelona og Napoli.

Argentinas præsident, Alberto Fernandez, erklærede i november tre dages landesorg som en markering af Maradonas bortgang.

Det argentinske fodboldhold Boca Juniors hyldede Maradona i tirsdagens Copa Libertadores-opgør mod Santos.