Fodbold

Pirlos 17-årige søn lever med dødstrusler, men nu siger han fra i et rørende opslag

Nicoló Pirlo oplever for tiden en personlig hetz fra sure fans, der ser ned på hans fars præstationer som træner.

Det er ikke altid en fest at være søn af en af Italiens største fodboldspillere gennem tiden og nuværende cheftræner for Juventus.

Nicoló Pirlo, Andrea Pirlos 17-årige søn, har på det seneste levet med uhyggelige hadbeskeder på sine sociale medier.

Du skal dø med din far

Besked fra en anonym bruger til Nicoló Pirlo

I det grumsede kølvand af Juventus' sæson har det udviklet sig til deciderede dødstrusler fra fans, der har svært ved at acceptere, at det italienske mesterskab nu så småt er uden for rækkevidde, hvilket supporterne blandt andet klandrer hans far for.

På det sociale medie Instagram, hvor mange af hadbeskederne lander, har Nicoló Pirlo lavet et opslag med en længere tekst.

Velovervejede ord der beskriver omfanget af problemet.

- Jeg er 17 år, og hver dag modtager jeg beskeder af den her slags. Ikke fordi jeg gør noget særligt, men kun fordi jeg er søn af en træner, som de sandsynligvis ikke kan lide. Det er åbenbart min "skyld" og grunden til, at jeg hver dag modtager beskeder om, at man ville ønske, jeg var død.

En støvsky lagde sig over Italien

Eva Ravnbøl, TV 2s korrespondent i Italien

Han gør det også klart, at han ikke er en person, der ynder at dømme folk, ligesom han understreger, at folk har ret til at sige deres mening. Men der er grænser for, hvad der er acceptabelt at fyre afsted mod andre mennesker.

I samme opslag har han medtaget et screenshot af en besked fra en person, hvis navn er sløret, hvori der ganske kort står: "Du skal dø med din far". En meddelelse der landede under Juventus' opgør mod Fiorentina, der sluttede 1-1.

Fylder alt i Italien

Debatten om forekomsten af hadbeskeder og diskriminerede sprogbrug på sociale medier er i fuld flor i mange lande og spænder da også langt ud over sportens verden.

I Italien er det ingen undtagelse. Nicoló Pirlos italesættelse af problematikken har således gjort indtryk på den italienske befolkning. Især fordi hans ord er så nuancerede i opslaget.

Det fortæller TV 2s korrespondent i Italien, Eva Ravnbøl.

- En støvsky lagde sig over Italien i et kort øjeblik. Det har virkelig rørt folk, at en så ung fyr kan beskrive et så ulykkeligt problem på den måde. Langt de fleste støtter op om Nicoló Pirlo og viser ham den solidaritet, opslaget kalder på. Også fans af rivaliserende klubber som eksempelvis AC Milan og Napoli. Det sender i den grad et stort ekko afsted det her, hvilket nok også hænger sammen med, at han er søn af Andrea Pirlo, der jo er et enormt navn i Italien.

- Der er det her udtryk på italiensk "leone da tastiera" (tastaturløve, red.), som bliver benyttet hyppigt i den her forbindelse, fordi mange mennesker har fået nok af personer, der gemmer sig bag en skærm for at sende den ene sviner afsted efter den anden, siger Eva Ravnbøl.

Et boykot undervejs?

Det er endnu ikke kommet på tale inden for de italienske grænser endnu.

Men Eva Ravnbøl spekulerer meget i, om Nicoló Pirlos opslag kan være den gnist, der får klubberne i Serie A til at tilslutte sig en kampagne, som engelsk fodbold søsætter fredag.

De engelske klubber er nemlig gået sammen om at boykotte de sociale medier i et forsøg på at få stoppet internethad og racisme.

Derfor har man besluttet ikke at benytte dem fra fredag 30. april klokken 15 til klokken 23.59 den 3. maj.

- Det sætter en masse tanker i gang blandt de italienske fans, for der har også været store problemer med racisme og antisemitisme på de forskellige stadions. Så det bliver spændende at se, hvad det her kommer til at afføde, fortæller hun.

Sket før

Problemet har stået på i længere tid.

Andrea Pirlo selv modtager også trusler, ligesom hans forgænger, den tidligere Juventus-træner Massimiliano Allegri, måtte nedlægge sine profiler på de sociale medier et par måneder før, han forlod klubben.

I skrivende stund indtager Juventus fjerdepladsen i Serie A. 13 point efter Inter, der topper ligaen med 79 point.

I europæisk sammenhæng blev det til et tidligt exit, da Pirlos tropper røg ud af Champions League efter et samlet nederlag til FC Porto i ottendedelsfinalen.

Den 43-årige cheftræner er i gang med sin anden sæson i spidsen for Torino-klubben.