Fodbold

Halvvejs gennem slutspillet er FCM stadig guldfavorit, mener Toft og Junker

Et point skiller FC Midtjylland og Brøndby i guldkampen med 15 point tilbage at spille for.

Fem runder er spillet, og Superligaens seks øverste er dermed halvvejs gennem mesterskabsspillet. De forsvarende mestre fra FC Midtjylland indtager førstepladsen – et enkelt point foran Brøndby som nummer to – og yderlige syv point foran FC København, som i teorien også kan nå guldmedaljerne endnu.

- Det er blevet mere tæt, end jeg havde forventet i hvert fald. I min optik er det stadig en kamp mellem FC Midtjylland og Brøndby, siger fodboldkommentator Flemming Toft om det tætte mesterskabsspil, som er åbnet op, efter FC Midtjylland mandag tabte til FC Nordsjælland, og fodboldekspert Mads Junker supplerer:

- I hver runde sker der nye drejninger, og ingen hold kan vide sig sikker på, at der ligger tre sikre point i næste runde. Det er netop det, hele mesterskabsspillet er skruet sammen om; at der er spænding, og at de to, tre bedste ikke bare vinder alle kampene.

Stillingen i Superligaens mesterskabsspil efter fem runder

- For mig er det overraskende, at Midtjylland ikke er trukket mere fra, og at de ikke sidder mere sikkert i sædet. Jeg synes, Brøndby får meget ud af en mindre god trup sammenlignet med et mere erfarent Midtjylland-hold, mener Mads Junker.

- Spændingsmæssigt er det jo fedt, men det er to meget oplagte chancer, FCM har forspildt. Først mod et Randers-hold, der i princippet har hovedet i pokalfinalen. Og så mod FC Nordsjælland, hvor de endda fører. Egentlig er det jo kampe, de bør vinde i stedet for at sætte sig selv under unødigt pres, når man møder nummer fem og seks i slutspillet.

Nyt guld til Herning

Selvom Midtjyderne altså har sat sig selv under pres og nu bare har et point ned til nærmeste forfølger fra Vestegnen, er Mads Junker ikke i tvivl om, hvor Guldmedaljerne ender i år:

- FC Midtjylland er klar favorit. De har på en eller anden måde fået brugt den buffer, de havde i deres forspring. Det er selvfølgelig problematisk. Men de ligger trods alt stadig nummer et, de har den bredeste trup, de har god stabilitet især i trekanten med Scholz, Sviatchenko og Onyeka i midten, og så har de har prøvet det med at vinde mesterskabet et par gange, lyder Junkers vurdering.

Den er fodboldkommentator Flemming Toft meget enig i, selvom han har set svaghedstegn hos hedens ulve, der mandag led sit andet pointtab i mesterskabsspillet, da de tabte med 3-2 til FC Nordsjælland i en kamp, hvor midtjyderne var foran med 2-1 efter 55 minutters spil.

- Spørgsmålet er, om de hænger lidt mentalt. Det er sjældent, de afgiver en føring, som de gjorde i Nordsjælland. Der kunne man måske godt se en lille smule træthed. Men jeg tror alligevel, at de har så god en trup med så mange erfarne kvalitetsspillere, at de kan køre den hjem, siger Toft, som også er overrasket over det niveau, han har set fra den nuværende to'er:

- De (Brøndby, red.) havde slet ikke drømt om at komme derop, hvor de ligger nu. Der har været en del udskiftninger og manglende stabilitet i de foregående sæsoner med udskiftninger i ledelsen, på trænerbænken og i truppen. Så det er fantastisk flot, det de laver lige nu, siger han, mens Mads Junker peger på et par ting, der kan tale for guld til de blå/gule.

- Fansene er tilbage, og det skal man ikke undervurdere. Det kan betyde ekstremt meget for Brøndby. Jeg ved jo om nogen, hvor meget liv, der kan være på Brøndby Stadion, siger Mads Junker om de afgørende kampe i mesterskabsspillet.

- De har alt at vinde. Det er noget andet nu, end det var for et par år siden, da det glippede mod Horsens. De kommer fra baghjul, og der er ikke samme pres på dem. Jeg tror også, de har fokuseret mest på de europæiske pladser. Så skulle de pludselig stå i situationen om to-tre runder og føre, så vil det være fremragende og fantastisk, hvor det for FC Midtjylland vil være et pres, hvis de kun fører med ét point, når deres erklærede mål er mesterskabet.

- Og så har de jo topscoreren (Mikael Uhre, red.). Det i sig selv er et par point værd; at have en spiller, der kan lave mål. Det har de andre klubber jo svært ved.

Flemming Tofts stilling efter sidste spillerunde:

1. FC Midtjylland

2. Brøndby IF

3. FC København

4. AGF

5. FC Nordsjælland

6. Randers FC

Mads Junkers stilling efter sidste spillerunde:

1. FC Midtjylland

2. Brøndby IF

3. FC København

4. FC Nordsjælland

5. AGF

6. Randers FC

Ingen af de to fodboldhoveder regner altså de mangedobbelte, tidligere mestre fra FCK med i guldligningen, selvom københavnerne bare er otte point efter og kan se frem til tre hjemmekampe mod holdene, der ligger omkring dem i tabellen. Dertil er de for svingende, lyder vurderingen her fra Mads Junker:

- De er ved at løbe tør for huller, som man ville sige i golf. Der er simpelthen for få kampe tilbage til at de vil kunne nå det. Laver de 15 point i de sidste fem, kan de måske tage guldmedaljerne, men der er bare ikke så meget, der tyder på, at de lige skulle ramme en stime, hvor de vinder alle kampene.

- De kan måske få ti point, men det er trods alt for lidt, når det er to hold, de skal indhente.

Nøglekampe i de første runder

Flemming Toft peger på to nøglekampe i forhold til at få afgjort det danske mesterskab.

Den første finder sted søndag, hvor FC Midtjylland for anden gang på en uge møder FC Nordsjælland. Den næste er ikke overraskende runden efter, hvor de direkte guldkonkurrenter venter på udebane.

Første slutspilsmøde mellem de to guldkandidater endte 1-0 til FCM. Sory Kaba scorede kampens eneste mål.

- Det bliver de to første runder, der kommer til at definere det her mesterskab i min verden.

- Når Midtjylland møder Nordsjælland hjemme, skal de hente det, de tabte. Og så har de Brøndby ude. Det vil vise helt præcist, hvor de er i forhold til hinanden, siger den rutinerede fodboldkommentator.

Mads Junker er enig i, at den indbyrdes kamp mellem de to guldkandidater bliver afgørende for, hvornår der kan kåres en dansk mester, og hvornår det bliver.

- Selvfølgelig bliver den indbyrdes kamp mellem Brøndby og Midtjylland rigtig vigtig. Den er Brøndby simpelthen tvunget til ikke at tabe. Det vil jo være alfa-omega for dem, da de så selv vil kunne afgøre det.

- Mit bud er, at Midtjylland bliver mester i næstsidste runde, lyder vurderingen fra eksperten.

Sådan er mesterskaberne blevet sikret, siden slutspillets indførelse

2020: FC Midtjylland sikrer klubbens tredje mesterskab på seks år fire runder før tid, da de slår de direkte konkurrenter med 3-1.

2019: FC København sikrer klubbens 13. mesterskab med en sejr over Brøndby tre runder før tid - og sætter samtidig pointrekord i Superligaen.

2018: FC Midtjylland tager guldet i sidste spillerunde med en 1-0-sejr mod Horsens, mens de direkte konkurrenter fra Brøndby spiller 1-1 mod AaB.

2017: FCK vinder mesterskabet mod FC Nordsjælland – fire runder før tid.

Begge eksperter nævner det desuden som en potentiel fordel for Brøndby, der har hjemmebane i det indbyrdes opgør, at der de resterende fem kampe kommer til at være tilskuere på stadion, hvor særligt de blå-gule fans er kendte for at gøre opmærksom på sig selv.

Kamp om fjerdepladsen

På et punkt er de to kommentatorer dog ikke enige. Mens Toft tror på, at tabellen også om fem runder ser ud som nu, mener Junker nemlig, at FC Nordsjælland fortsætter sin stime og overhaler AGF på fjerdepladsen, der udløser en playoff-kamp mod Ligaens nummer syv om at komme i Conference League.

- Der er bare perioder på et fodboldhold, hvor alting klikker. Det gør det så for FC Nordsjælland i øjeblikket. Har ikke tabt i 12 kampe, og har et fuldstændig positivt pres. De skal ikke noget andet end, at de meget gerne skal undgå nedrykning hvert år. Nu ligger de der og har gang i en sindssyg stime. De har fint tag på de direkte konkurrenter. Jeg vil ikke blive overrasket over, hvis de bare buldrer videre.

- AGF er lidt mere inde i en tung periode. De skal også til Parken, og med al den palaver, der var her i weekenden, så vil det også være et opsat hjemmehold. Taber AGF derinde, så kan Nordsjælland også komme helt op og snuse til dem på fjerdepladsen, lyder Junkers vurdering.

Afstemning

Hvem tror du på som dansk mester?