Fodbold

Ophobet had og mistillid førte til faninvasion på Old Trafford

Old Trafford blev for en stund forvandlet til et centrum for protester med hundredvis af vrede Manchester United-fans.

Det er kendt for at være et af verdens største arvefjendeopgør, der kan få andre rivaliseringer til at blegne.

Men i optakten til søndagens kamp mellem Manchester United og Liverpool var førstnævnte optaget af en fjende, der på dagen var langt større end modstanderen.

Man kan altid diskutere, hvor sympatisk det er at invadere en bane, lave hærværk og spille franske klovne

Carsten Werge, fodboldredaktør TV 2 SPORT

Manchester United-tilhængernes utilfredshed med klubbens ejere, den amerikanske Glazer-familie, udviklede sig til vilde protestfyldte scener, der i timevis fyldte gaderne i Manchester med røg og tilråb. Det hele kulminerede i en udsættelse af kampen, efter hundredvis af fans tiltvang sig adgang til den legendariske grønsvær for at demonstrere.

- Fansene har jo simpelthen hadet Glazer-familien, siden de kom til for 16 år siden og købte klubben. Man ville simpelthen ikke have dem ind, og man ville ikke have et amerikansk ejerskab, fortæller TV 2 SPORTs fodboldredaktør Carsten Werge, når han genser billederne af de vrede supportere.

Glazer-familien overtog aktiemajoriteten i den traditionsrige klub tilbage i 2005 til stor utilfredshed blandt de inkarnerede fans. De mente simpelthen, at man havde solgt klubbens sjæl ved at overlade styringen til nogle amerikanere, der så en mulighed for at tjene en masse penge.

Misfornøjelsen forsvandt aldrig helt. Men i den efterfølgende årrække var den sportslige succes stor i klubben, da den daværende trænerlegende Sir Alex Ferguson førte holdet til fem mesterskaber i perioden 2006-2013, hvilket lagde en dæmper på fansenes relation til ejerforholdet.

Super League-projektet var dråben, der fik bægeret til at flyde over

For cirka 14 dage siden blev der dog pustet til gløderne igen, og det resulterede i store stikflammer.

Sammen med 11 andre storklubber, heriblandt Liverpool, var Manchester United med til at stifte en europæisk udbryderliga.

Igen blev Glazer-familien kaldt for grådige af fansene, og hele Super League-projektet blev da også lagt i graven, før det overhovedet var født.

- Det har virkelig været med til at vække bjørnen. Det har vi jo set flere steder. Bjørnen er kommet ud af sin hule i skikkelse af de her vrede fodboldfans, der ikke vil finde sig i mere.

- Jeg tror bare, det er begyndelsen. Man skal bide mærke i, at de vælger at protestere op til en kamp, der nok er den største i England overhovedet. Nok en af de største i hele verden. Nu har fansene fået smag for det her, og så kan man altid diskutere, hvor sympatisk det er at invadere en bane, lave hærværk og spille franske klovne, fordi man har drukket for mange øl, lyder det fra Carsten Werge.

Samme holdning finder man hos Manchester United-koryfæet Gary Neville, der qua sit nuværende virke som fodboldekspert for Sky Sports har fulgt begivenhederne tæt.

- Det er en konsekvens af Manchester United-ejernes handlinger for to uger siden. Der er en generel mistillid og modvilje mod ejerne, men de protesterede ikke for to eller tre uger siden. Glazer-familien kæmper for at opfylde de økonomiske krav i klubben, og fansene siger, at deres tid nu er omme, siger Neville, der hele tiden har været meget kritisk over for Super League-projektet og ejerforholdet generelt.

Professor på Institut for Kulturvidenskab på SDU, Søren Frank, nævner i øvrigt ejernes negligering af Manchester Uniteds rødder som en af årsagerne til søndagens protester.

Det forklarer også, hvorfor grønt og gult røg lagde sig tungt i luften omkring Old Trafford.

Lyn-analyse

Det er vigtigt at huske på, at Manchester United opstod i 1878 af en flok jernbanearbejdere, der startede klubben under navnet Newton Heath med de grønne og gule farver. Det var først nogle år senere, de blev til Manchester United i rødt og hvidt. 

Lige siden dengang har klubben været ejet af private rigmænd. Men det helt store issue i dag er, at klubben hviler på amerikanske hænder og er børsnoteret. Da Glazer-familien overtog det hele i 2005, satte de klubben i en meget stor gæld, og de viser sig meget sjældent sig på Old Trafford. Det har fansene svært ved at acceptere, siger Søren Frank.

Sådan gik det til

Vi har nu fået baggrunden på plads for de bemærkelsesværdige scener, der udspillede sig på Old Trafford.

Men hvordan kunne det komme så vidt, at protesterne blev taget med ind på den bane, hvor det oprindelige slag mellem Manchester United og Liverpool skulle stå?

Ifølge de store britiske medier BBC, Sky Sports og The Athletic eskalerede det hele omkring klokken 15 dansk tid.

  • 14.00: En gruppe fans begyndte at samle sig foran den såkaldte Trinity-statue på Old Traffords forplads, mens en anden gruppe fans protesterede ved Lowry Hotel, hvor Manchester United-spillerne befandt sig.
  • 15.00: Antallet af demonstranter voksede til et par tusinde foran Old Trafford. Pyroteknik blev taget i brug, inden en mindre gruppe marcherede mod tunellen på stadion.
  • 15.30: Fansene fik tilkæmpet sig adgang til banen, da de brød igennem sikkerhedskontrollen.
  • 16.00: Sikkerhedsansvarlige iværksatte en lockdown af stadion, og det blev besluttet, at banen skulle tjekkes inden kickoff, da græsset havde taget skade.
  • 16.30: Selvom det stadig var uvist, om kampen ville blive afviklet, udsendte Premier League de to holds startopstillinger en time før det planlagte kamptidspunkt.
  • 17.25: Premier League bekræftede, at kampen ikke vil blive spillet til tiden.
  • 18.40: Dommerne og arrangørerne bekræftede, at kampen ville blive udsat til en endnu ikke fastsat dag og tidspunkt.
  • 18.50: Premier League kaldte udsættelsen for en "kollektiv beslutning" ud fra argumentet om, at kriminelt hærværk og ulovlig indtrængen ikke var begrundet. I en pressemeddelelse erklærede Liverpool sig enig i beslutningen.

I kølvandet af hele Super League-projektet undskyldte Joel Glazer i et åbent brev for Manchester Uniteds involvering i udbryderligaen, men undskyldningen har altså ikke beroliget alle tilhængere.

Det udskudte opgør mellem Manchester United og Liverpool har endnu ikke fået et nyt kamptidspunkt.