Fodbold

Totalfodbolden lever videre gennem én spiller

TV 2 SPORTs fodboldekspert Mads Junker ser nærmere på den seneste spillerunde i LaLiga.

Rundens højdepunkt(er)

Forrygende Frenkie

Totalfodbolden er et begreb, som man uværgeligt vil støde på, jo dybere man dykker ned i fodboldens historie.

Fra slutningen af 1960´erne og op gennem 70´erne udviklede og forfinede hollandsk fodbold en af de mest revolutionerende stilarter i verden: Totalfodbolden. Det skete på såvel klub- som landsholdsplan hvor Ajax - der vandt tre Europa Cup-titler for mesterhold i træk fra 1971-1973 - og sidenhen det hollandske landshold nåede to VM-finaler i træk. Begge finaler blev tabt, og særligt finalenederlaget til Tyskland i 1974 har for evigt efterladt et ar på den hollandske fodboldsjæl, da den finale illustrerer det evige opgør mellem ambitiøs fodboldideologi versus kynisk resultatfodbold for det romantiske hollandske fodboldfolk.

Selve filosofien bygger på grundtanken om, at alle spillere kan overtage hinandens positioner på banen, fordi fodboldforståelse, taktisk kunnen og tekniske evner er lige store hos alle spillere på et hold. I praksis er det tæt på umuligt at udføre, men Oranje beviste det modsatte op gennem 1970’erne, hvor en storspillende Johan Cruyff gik forrest på banen med træner Rinus Michels som tovholder på sidelinjen.

Arven fra det mest afgørende årti i hollandsk fodbold er indlejret i den visionære talentudvikling, der foregår i tulipan-landet, og i disse måneder begynder et af de talenter at træde i karakter som bannerfører for den nostalgiske fodboldfilosofi.

Det er selvfølgelig Frankie de Jong, jeg hentyder til, og søndag aften fik vi endnu et bevis på at Cruyffs og Michels' ideer lever videre gennem Barcas nummer 21. Fra en udgangsposition på den centrale midtbane, var Frenkie de Jong at finde overalt på Mestallas græstæppe kampen igennem, og særligt hans veltimede dybdeløb gjorde ondt på et hårdt kæmpende Valencia-forsvar, som konstant blev presset baglæns af hollænderens energi. Dybdeløbene var grundlaget for de første to catalanske scoringer, og selvom det er nemt at måle effektivitet via mål og assist, så er det særligt evnen til at læse spillet, en utrolig fysik udholdenhed og en utrolig pasningssikkerhed som gør Frankie de Jong til fremtidens mand på FC Barcelonas midtbane.

Der var flotte mål iblandt, da Valencia og Barcelona krydsede klinger på førstnævntes hjemmebane. Se de fem mål i videoen her. Video: TV 2 SPORT

Med totalfodboldens dna pumpende i blodet, er de Jong landet i den helt rigtige klub, og tegningen til en ny midtbaneduo, der vil definere en fodboldæra, er tilstede i form af Pedri og De Jong.

Den samlede spanske sportspresse var mandag fulde af superlativer i forhold til De Jongs præstation, og avisen SPORT gik endda så langt, at kalde ham et af århundredets bedste Barcelona-indkøb. Hvis han fortsætter sin udvikling de kommende år, ligner det et postulat der bliver umuligt at argumentere imod.

Rundens skuffelse

Klicheer og manglende opdækning

Fodboldverdenen peaker i disse uger, når titler, europæiske pladser og nedrykning bliver fordelt henover maj måned.

Det betyder dog også, at vi skal sige goddag til nogle af fodboldens mest øretæveindbydende klicheer, hvoraf én kan få mit ellers rolige gemyt op i det røde felt.

“Vi har 5 finaler tilbage” udtalte Ronald Koeman op til søndagens kamp mod Valencia, og på danske breddegradder udtalte en dygtig ung dansk superligaspiller iøvrigt samme sætning på Heden i Herning op til deres vigtige kamp imod FC Nordsjælland. Essensen af udtalelsen er åbenlys for alle, nemlig at understrege der venter nogle afgørende kampe forude. Men enten har diverse trænere og spillere aldrig spillet en finale, eller også har de misforstået konceptet bag at spille finaler.

Der venter IKKE nogen titel eller noget sølvtøj på den anden side af en sejr over Valencia - eller FCN - og sæsonen er hellere ikke slut, hvis man render ind i et nederlag.

Lige så vel som vi kommentatorer og eksperter skal stramme os an fagligt og sprogligt, så kan tjenesten måske gå begge veje, og vi kan få udryddet den her håbløse kliché om “x-antal finaler tilbage”?

Nå, fra et surt opstød til et andet, for efter at have set hvordan Osasuna indkasserede et mål på hjørnespark - via et veludført hovedstød fra Eder Militao - slog det mig endnu engang hvor ofte netop den type mål kan undgås hvis det forsvarende hold vælger at sætte en spiller til at dække såvel for- som bagstolpen.

Bevæggrunden for ikke at gøre det er primært et valg om at bruge spillerne andetsteds til at forsvare feltet, og det faktum at man nemmere kan trække modstanderen offside, hvis der bliver headet bolde ind i det lille felt.

Jeg gik derfor i gang med at gennemgå en masse hjørnesparksscoringer fra LaLiga - hvad skal man ellers bruge en regnvåd maj-mandag til? - og kom frem til at 29 af de seneste 50 hjørnesparksscoringer kunne være undgået, hvis to spillere havde dækket området omkring stolperne. Et fodboldmål er immervæk 7,32 meter bredt, så en smule hjælp til de kære målmænd er trods alt ikke den værste idé, en træner kan komme på.

Ugens mesterskabsopdatering

Fire blev til tre

LaLigas tre tophold klarede alle skærene på femtesidste etape af det uhyggeligt tætte mesterskabskapløb, mens Sevilla snublede i rundens sidste kamp.

Det skete ikke problemfrit for de tre favoritter, og særligt førerholdet fra Atlético kunne igen prise sig lykkelige over et brændt straffespark fra modstanderne i kampens sidste minutter. Denne gang var det Fidel, der - ligesom Joselu for seks runder siden - missede spillets største chance. Hvis det held fortsætter for Diego Simeone, så har han en afgørende allieret i kampen om mesterskabet, omend det også bliver nødvendigt med den slags hjælp, sådan som hans mandskab præsterer for tiden.

På hjemmebane tabte Sevilla med 1-0 til Athletic Club i LaLiga. Video: TV 2 SPORT

Real Madrid vandt uden at være prangende, og nej-pladen er ikke gået i hak, det er blot en sang, vi har hørt (for) mange gange i denne sæson. Athletic Club kastede mandag aften så tilpas meget grus i maskineriet hos Sevilla, at andalusierne nu kun spiller en rolle teoretisk set med et efterslæb på seks point, et dårligere indbyrdes regnskab med både Atlético og Barcelona og blot fire kampe tilbage.

Hvad skal vi glæde os til i den kommende uge

Årets fodboldweekend venter

Græstæppet på Camp Nou og Éstadio Alfredo di Stéfano danner den kommende weekend rammen om en utrolig fjerdesidste spillerunde i LaLiga.

Aldrig har tabellen været så tæt i toppen, og med blot tre point mellem de fire mandskaber vil de to opgør give os nogle afgørende svar i mesterskabskampen.

Lørdag eftermiddag krydser Koeman og Simeone klinger i Catalonien, mens Lopeteguis tropper søndag rejser til Madrid med visheden om, at en sejr er påkrævet, hvis de fortsat skal øjne et sensationelt spansk mesterskab.

Det er weekender som den forestående, hvor kulminationen på flere måneders opbygget spænding slippes løs, at fodbold retfærdiggør sin position som verdens bedste spil.