Fodbold

Derfor giver Mourinhos overraskende skifte mening

Fra den kommende sæson vil José Mourinho atter være at finde i Serie A, efter han tirsdag skrev under med AS Roma.

Han nåede lige at fortælle, at han ikke regnede med et ny trænerjob i næste sæson. Mourinho skulle holde ferie. Han skulle leve sit normale liv.

Tre dage senere blev han præsenteret som ny cheftræner i AS Roma. Et job, han overtager fra den kommende sæson.

Og for TV 2 SPORTs fodboldekspert Martin Mikkelsen kom nyheden da også som en overraskelse.

- Det var sgu lidt en bombe. Jeg havde lige læst, at han muligvis ville tage en pause og vente på det helt rigtige projekt. Jeg synes slet ikke, han har været nævnt i diskussionen. Jeg var overrasket. Men bagefter syntes jeg bare, det var helt vildt spændende. Og så er det bare et sindssygt fedt navn at få til Serie A. Det er for vildt. Og det er super godt for ligaen, siger Mikkelsen, der helt overordnet synes, at Mourinho har foretaget et klogt skifte.

- Jeg synes, det giver rigtig god mening, at han vender tilbage til det land, hvor jeg tænker, han udover Portugal har den største stjerne. Han var verdens største træner, da han forlod Inter i 2010 efter at have vundet The Treble.

Et hold, der har brug for hjælp

José Mourinho overtager et Roma-mandskab, der i denne sæson er et godt stykke fra at spille med om mesterskabet. Lige nu ligger de nummer syv i ligaen med fire spillerunder tilbage. Her har de 27 point op til mestrene fra Inter og 9 point op til nummer 6, Lazio, der har spillet en kamp mindre end Roma.

Syvendepladsen giver dem adgang til kvalifikationen til Europa Conference League, men hvis Sassuolo, der blot er to point efter Roma, når at hente dem, er der ingen udsigt til europæisk fodbold for Mourinho og kompagni næste sæson.

Men netop dét, at Mourinho overtager et hold, der har brug for hjælp, kan vise sig at være den helt rigtig beslutning.

- Roma har været lidt på vej, men det er endt med at blive en skrækkelig sæson for dem. Anfører Dzeko er ved at blive lidt for gammel, så der skal noget nyt til. Og jeg tror, spillerne har været igennem en dårlig sæson. Og den er virkelig dårlig, hvis Sassuolo indhenter dem. Så jeg tror, at man er mere villig til at lytte, når Mourinho kommer. Man vil sige ”okay, så lad os høre, hvad han har til os”, siger Mikkelsen.

Ifølge den tidligere Roma-træner Fabio Capello, der blandt andet var med til at føre Rom-klubben til det italienske mesterskab i 2001, får Mourinho dog svært ved at skabe noget stort i Rom-klubben. Spillermaterialet er ikke simpelthen ikke godt nok.

- Det er ikke nok at skrive under med en god træner for at vinde. Du har også brug for spillerne. Han er en meget erfaren og prestigefyldt træner, og frem for alt er han en træner, der kender Italien rigtig godt. Så det gør det hele mere nemmere. Men Roma er et svært sted, og han bringer sig selv i vanskeligheder, siger Capello ifølge Football Italia til La Presse.

Ikke det samme navn som tidligere

At Mourinhos kan få det svært, er Martin Mikkelsen enig i.

Ifølge ham bliver et af de store problemer for Mourinho dog, at hans snor ikke længere er helt så lang, som den var tidligere i karrieren.

- Jeg tror ikke, fodboldverdenen ser på ham på samme måde mere. Hans stjerne er falmet lidt. Så det er en interessant case. Men Roma håber, at han kan gøre det igen. Og jeg tror ikke, Mourinho har ændret sig synderligt meget.

- Men jeg tror, at det for ti år siden, når Mourinho blev ansat i en klub, havde samme effekt, som Antonio Contes navn har i dag. Det her med, at spillerne de siger til hinanden, at "vi ved, vi kommer til at vinde, hvis vi bare gør, som han siger". Den her blinde tillid, som kommer af gode resultater. Igen og igen og igen.

- Der tror jeg hans navn er falmet. Så jeg tror, hans snor på den måde er blevet kortere i klubberne. Jeg tror, det er vigtigt, han får en god start. Ikke kun i de første kampe, men måske det første halve år. Jeg tror, han er afhængig af, at det ret hurtigt kommer til at fungere. Fordi han har formodningen imod sig lige nu generelt i fodboldverdenen.

Tror på en bedre placering

På trods af et falmende navn og et Roma-hold, der har brug for nye kræfter, tror Martin Mikkelsen på, at Mourinho nok skal gøre gavn.

Det kræver dog, at han har hovedet med og går seriøst ind til opgaven.

- Hvis han oprigtig stadig er topmotiveret, så har jeg altid haft det sådan, at han er en mester. Jeg tror, det handler om, om spillerne stoler på ham.

- Men det bliver spændende at se, hvordan han kommer i gang. Min tro på Mourinho er egentlig stor. Jeg tænker nok, han skal rykke Roma. Jeg er ret sikker på, at de ender højere end syvendepladsen under ham. Jeg kan næsten ikke forestille mig andet.