Fodbold

"Skræmmende" Real Madrid-kollaps bekræfter magtskifte

TV 2 SPORTs fodboldekspert Mads Junker mener, der begynder at været et klart magtskiftet i Europa, hvor England overhaler Spanien som magtfaktor.

Når man siger Champions League, siger man også Spanien.

Det har i hvert fald været normalen det seneste årti. Fra 2011 til 2020 vandt spanske hold seks ud ti Champions League-finaler. Men tiden som den dominerende nation kan måske være forbi.

Zinedine Zidane skal nok hjem og finde sig et spejl at kigge i

Mads Junkter, fodboldekspert

For tredje år i streg vinder et spansk hold ikke en CL-finale. Det står klart, efter Chelsea onsdag aften sendte Real Madrid ud af verdens største klubturnering.

Det er derfor første gang siden perioden fra 2003 til 2005, at der er tre Champions League-finaler i streg uden en spansk vinder.

- Der begynder at være et klart magtskifte. Spanien sad utrolig stærkt på hele Europa gennem et årti næsten, men nu er det den anden Champions League-finale på tre år med ren engelsk deltagelse. Og det samme kan ske i Europa League.

- Englænderne er ved at være der, hvor pengene berettiger dem til at være. Præstationerne begynder at nærme sig det budget, de engelske klubber har, siger TV 2 SPORTs fodboldekspert Mads Junker.

Seneste CL-vindere

  • 2011: Barcelona 3-1 Manchester United
  • 2012: Chelsea 1*-1 Bayern Munich
  • 2013: Bayern Munich 2-1 Borussia Dortmund
  • 2014: Real Madrid 4-1 Atlético Madrid
  • 2015: Barcelona 3-1 Juventus
  • 2016: Real Madrid 1*-1 Atlético Madrid
  • 2017: Real Madrid 4-1 Juventus
  • 2018: Real Madrid 3-1 Liverpool
  • 2019: Liverpool 2-0 Tottenham
  • 2020: Bayern Munich 1-0 PSG

* = afgjort efter straffesparkskonkurrence

Dette års Champions League-finale bliver således et opgør mellem Manchester City og Chelsea, mens Europa League-finalen kan ende med et rent engelsk opgør i form af Manchester United og Arsenal.

Der var klasseforskel

Mads Junker hæfter sig ikke blot ved, at de engelsk hold begynder at være fast inventar i Champions League-finalerne.

Han hæfter sig også ved måden, Chelsea overstrålede Real Madrid onsdag aften.

- Der var markant forskel mellem de to hold. Særligt Zinedine Zidane skal nok hjem og finde sig et spejl at kigge i, for han havde godt nok ikke styr på ret meget taktisk. Han blev kørt ud af banen af Chelsea-træner Thomas Tuchel. Chelsea skulle have vundet 5 eller 6-0.

- Det er sjældent, vi ser så store klasseforskel mellem Real Madrid og andre mandskaber. Det var faktisk lidt skræmmende.

Real Madrids sæson er dog ikke definitiv ovre endnu. I hjemlandet har de stadig en fin mulighed for at løfte LaLiga-trofæet i slutningen af sæsonen.

På søndag møder de topholdet Sevilla, mens Barcelona og Atletico Madrid krydser klinger lørdag. Vinder Real Madrid over Sevilla, mens Barcelona slår Atletico Madrid, kan Real Madrid selv afgøre mesterskabet ved at vinde de resterende tre kampen i sæsonen.