Fodbold

Et bizart VAR-øjeblik blev sæsondefinerende

TV 2 SPORTs fodboldekspert Mads Junker ser nærmere på den seneste spillerunde i LaLiga.

Rundens højdepunkt(er)

En historisk VAR-situation

Mesterskaber, nedrykning og slutunder kan ofte defineres via én hændelse.

Et mål, en aflevering, en dommerkendelse eller en redning som mejsler sig fast i fodboldhistorien. På den måde som Gordon Banks redning på Péle gjorde det i 1970, som Agüeros overtidsmål for Manchester City mod QPR i 2012, som Henry Froms tyggegummi på stolpen i Rom i 1960 mod Ungarn - eller Laudrups vip til Ebbe Sand i 1998 gjorde det.

De hundredevis af øvrige ikoniske øjeblikke i verdens bedste sport har alle det tilfælles, at de brænder sig ind på nethinden og lagres som et uforglemmeligt minde, det sekund man ser det.

Søndag aften fik vi så dén sæsondefinerende hændelse i LaLiga 2020/2021, da Real Madrid og Sevilla krydsede mesterskabsklinger i Spaniens hovedstad.

Efter et hjørnespark til Sevilla endte Karim Benzema med en friløber fra banens midte. Sekunder senere havde han rundet Bono, og kun en ureglementeret aktion af den marokkanske keeper kunne stoppe Real Madrids topscorer fra at sparke de forsvarende mestre tilbage på førstepladsen. Dommer Munuera pegede på pletten, og det blev startskuddet til sæsonens vildeste VAR-minutter.

Karim Benzema tilkæmpede sig et straffespark ved stillingen 1-1 i topkampen mellem Real Madrid og Sevilla, men i modsatte ende var der kort forinden begået et straffespark mod Sevilla. Det opfangede VAR-vognen og vendte hele situationen på hovedet. Video: TV 2 SPORT

For mens der ingen protester var fra Sevillas spillere angående det dømte straffespark, var de overbeviste om, at Eder Militao sekunder inden havde begået straffespark i den anden ende af banen, da han flagrede lidt for kraftigt med armene i en duel med Diego Carlos.

Minutterne gik, og Munuera måtte til VAR-skærmen og se den situationen med Militao igennem, alt imens en gal fodboldnation holdt vejret. Beslutningen ville ende med et straffespark uanset udfaldet, og med blot 13 minutter tilbage på stadionuret ville kendelsen blive afgørende for kampens - og dermed også sæsonens - udfald.

Straffesparket gik Sevillas vej, hvilket virkede som den rigtige beslutning på daværende tidspunkt. Efter kampen sneg tvivlen sig dog ind, da det i mistænkelig grad lignede, at Diego Carlos fra Sevilla ramte bolden med armen, FØR den endte på Militaos udstrakte arm.

Den coolness kunne Julen Lopetegui og Ronald Koeman lære meget af

Mads Junker og Zidanes rolighed

Bølgerne er siden gået højt, og om Munuera lavede det korrekte kald afhænger utvivlsomt af ens tilhørsforhold til Spaniens største klubber.

Zidane var - ikke overraskende - dybt uenig i beslutningen, men det tjener den stilfulde franske træner, at han bevarede roen efter opgøret og tog en “voksen” dialog med dommerteamet, fremfor den barnagtige opførsel hans kollegaer har udvist sæsonen igennem.

Den coolness kunne Julen Lopetegui og Ronald Koeman lære meget af. Pudsigt nok var begge de omtalte trænere i karantæne i LaLigas største spillerunde i år, fordi de ikke kunne kontrollerer temperamentet over for dommerstanden i det spanske.

Rundens oversete

Vanvittig nedryknings drama

Alt imens mesterskabskapløbet optager størstedelen af spaltepladsen i medierne, foregår der en endnu mere drabelig nedrykningdyst.

Eibar meldte sig tilbage i kampen om endnu en sæson i LaLiga, da de trak Getafe ned i sølet med en utrolig vigtig sejr søndag eftermiddag. Seks mandskaber skal fordele tre redningsbøjer imellem sig, og blot fem point adskiller netop Eibar i bunden og Getafe på 15.-pladsen.

Alle point er essentielle i en bundstrid, og med så mange hold involveret kommer overlevelseskampen også til at påvirke mesterskabskampen, da flere bundhold mangler at møde ligaens bedste mandskaber. Alene sidste spillerunde byder på potentielle brag mellem top og bund, når Eibar tager imod FC Barcelona, og Real Valladolid byder Atlético velkommen til sæsonens sidste opgør.

Mit bud er at Eibar, Huesca og Elche er fortid, når den nye LaLiga sæson går i gang, men selv “eksperter” kan jo tage fejl.

Ugens mesterskabsopdatering

Status quo - og så alligevel ikke

Begge topkampe sluttede uden vindere i den forgange spillerunde, og det kræver ikke en højere doktorgrad i matematik at forstå, at topstillingen dermed forblev uændret. Alligevel fik vi flere signifikante svar på de spørgsmål vi stillede inden runden.

  • Atlético er favoritter til at vinde mesterskabet
  • Sevilla kan ikke længere sætte næsen op efter en sensationel triumf
  • Real Madrid formåede med det yderste af neglene at tiltvinge sig rollen som førsteudfordrer til bysbørnene fra Atléti

Det vil være decideret ubegavet at afskrive Messi og co.

Mads Junker

Det uafgjorte resultat mellem FC Barcelona og Atlético svækkede i dobbelt forstand catalanernes jagt på mesterskabet, eftersom de forblev to point bagefter Simeones mandskab. De er nu også er dårligere indbyrdes end begge Madrid-klubber. Reglen, om at indbyrdes opgør vægter højere end målscore, kan virke irrelevant og ubetydelig i løbet af sæsonen, men med tre hold inden for to points afstand og blot ni point tilbage at spille om, er det en detalje, der har en massiv betydning i årets LaLiga.

Trioen af mesterskabsbejlere har et næsten identisk slutprogram, hvoraf FC Barcelonas virker en smule mere overkommeligt. Catalanerne har dog brug for en del hjælp, efter de missede chancen for at overtage førstepladsen i weekenden, men som denne sæson har udviklet sig, ville det være decideret ubegavet at afskrive Messi og co.

Hvad skal vi glæde os til i den kommende uge

Meget mere fodbold

Allerede tirsdag aften ruller bolden igen i LaLiga, og fokus vil naturligt være på FC Barcelona denne aften, da de er første hold i ilden af de tre tilbageværende mesterskabskandidater.

Modstanderen hedder Levante, og selvom det sympatiske og velspillende mandskab fra Valencia-regionen har drillet flere af topholdene igennem sæsonen, bør det blive en overkommelig opgave for Barca.

Anderledes hård modstand venter for førerholdet fra Atlético Madrid, når de sent onsdag aften byder Real Sociedad velkommen til en afgørende kamp for Diego Simeones mesterskabsdrømme.

Real Madrid og Sevilla-kampen endte uafgjort med 2-2, og dermed er kampen om mesterskabsguldet stadig åben. Video: TV 2 SPORT

La Real har genfundet formen med fire sejre i træk og mangler blot et par point for at sikre sig deltagelse i Europa League efter sommerferien. Den bedrift sikrede de sig i slutminutterne på sidste spilledag sidste sæson, mod netop Atléti, da Adnan Januzajs frispark sneg sig ind bag Oblak. Den “tjeneste” har de rød/hvide fra Madrid brug for bliver gengældt, så Atlético kan slukke deres syv års tørst efter Spaniens vigtigste fodboldtrofæ.

Torsdag aften er Real Madrid så sidste element i midtugens LaLiga-underholdning, når Granada skal forsøge at stikke en velvoksen pind i hjulet på Real Madrids drømme om at genvinde mesterskabet. Diego Martinezs mandskab skabte en gigantisk overraskelse for blot to uger siden, da de lykkedes med at slå FC Barcelona, så Zidane er advaret om, hvad der venter i rundens sidste opgør.