Fodbold

Schmeichel er noget ganske særligt ud over sit målmandsspil

KLUMME: Kasper Schmeichel har kæmpe ære i, at Leicester lørdag trofæet i verdens ældste pokalturnering.

Han er klubbens mand. Han er holdets mand. Han er manden med emblemet, dér hvor hjertet sidder.

Kasper Schmeichel er Leicester City FC, Leicester City FC er Kasper Schmeichel.

Sådan har det været i ti år, og sådan vil det blive ved. Selvom han er ønsket i det, mange kalder “rigtige” storklubber, så holder han fast i sit medlemskab, selvom han ikke betaler kontingent. Men får mange penge for det. Han hører ganske enkelt til i “klubhuset” på Middlesex Road eller opvisningsbanen King Power Stadium.

En lørdag i maj 2021 var han igen manden bag den store triumf. På den største græsplæne af dem alle, Wembley i London. Han havde to redninger af pokalklasse. FA Cup’en blev løftet og kysset og krammet for første gang af denne East Midland-klub, der har hjemme to timer fra London og to timer fra Manchester - midt i det England, der har vendt Europa ryggen.

Tro mod Danmark

Men Kasper kunne aldrig finde på at vende Danmark ryggen. Heller ikke dengang det engelske fodboldforbund, FA, tjekkede, om han kunne få engelsk fodbold-statsborgerskab og bruges i engelsk landsholdssammenhæng. De drømte, gjorde de - men uden Kasper Schmeichel, der godt nok havde levet et helt liv i Storbritannien, men beholdt hjerte og rødder, hvor han var født.

Kasper Schmeichel løftede trofæet som den første.

Han er dedikeret til alt, der er dansk, han er dedikeret til det danske landshold, han er dedikeret til sin klub. Det har jeg personligt oplevet, da jeg besøgte ham efter det overraskende mesterskab til Leicester City FC i 2016, hvor han viste rundt i det, han kaldte for “min klub”.

Triumfen i FA Cup’en var et nyt mesterstykke for Kasper Schmeichel - ikke kun på grund af hans redninger, men hans generelle betydning. Vi har efterhånden fået beviser for, at han kan vinde fodboldkampe med sit målmandsspil og sin attitude. Han er ham, der har de “rigtige” redninger - dem, der giver point og sejre. Derfor er han en af Europas bedste.

Kan få Danmark langt ved EM

Kasper Schmeichel har en evne, som kun de absolut største mellem og foran stængerne har; de bliver større, jo mere det gælder. Vi så det under VM-slutrunden i Rusland i 2018, vi vil se det under EM-slutrunden i næste måned.

Han kan få Danmark med ind i EM's juli-kalender, når det bliver kvartfinaletid.

Han er søn af..., nå, ja. Men som jeg har skrevet det før - på en måde mere Kasper end Schmeichel. Ikke fordi han hverken skal eller vil løbe fra sit slægtsnavn eller sine arvede og sammenlignelige gener, men fordi han er Kasper. Skabt af sig selv til det han er i dag.

Personligt er jeg imponeret og stor fan af Kasper Schmeichel. Fordi han er så fandens dedikeret. Han er 110 procent til det, han mener, til det, han gør, til det, han vil. Fodboldmæssigt er en venskabskamp lige så Kasper-fokuseret som en EM-kamp eller en FA Cup-finale. Han vil det hele.

Vi har set ham vride sig i smerte og hamre handsken i græsset, hvis han måtte overgive sig til en skade og kravle ud. Vi har set ham skælde ud på sig selv eller omgivelserne, hvis nettet bag ham har flagret - selvom det var en scoring uden betydning for facit. Vi har set ham dirigere med bestemthed, vi har set og hørt ham, fordi han vil det bedste. Han er eneren - kollektivets mand.

Får særlig plads på æresvæggen

I Leicester har de travlt med at dedikere FA Cup-triumfen til den nu afdøde, tidligere ejer Vichai Srivaddhanaprabha, der blev dræbt da hans helikopter forlod det der hed King Power Stadium en oktober dag 2018.

Der må også blive plads til stjernestøv ud over Kasper Schmeichel, der er sit årtusindes bedste målmand i den engelske klub, der tidligere har præsteret navne som Gordon Banks og Peter Shilton.

Den danske keeper får en særlig plads på æresvæggen - ikke mindst fordi han er en ægte klubmand. Noget ganske sjældent i vore dage.