Fodbold

'Entertaineren' fik travlt, da han stod og kyssede en mand midt om natten i Mexico

Erik Rasmussen blev i 1980'erne en stor profil som indendørsfodboldspiller i USA, men uden for banen var det ikke altid lige smukt.

I 80’erne drog en flok danske talentfulde fodboldspillere til USA. 11-mandsbanen blev skiftet ud med en indendørsbane, og før danskerne så sig om, var de blevet til kultstatus i Nordamerika.

De blev hurtigt kendt som Danish Dynamite, og de lovende profiler havde én ting til fælles. De brød sig ikke om kæft, trit og retning. Og netop derfor blev de så stor en succes.

Nogle kom og gik, andre vendte aldrig tilbage til Danmark igen. Det her er fortællingen om de danske indendørsstjerner, der stjal tilskuere fra de store amerikanske sportsgrene og fik Wichita Wings på landkortet i USA.

Erik Rasmussen er på den danske fodboldscene nok bedst kendt som træneren, der stod i spidsen for Superligaklubberne FC Midtjylland og AGF tilbage i 00’erne.

Rasmussen nåede som spiller at repræsentere det danske landshold to gange efter et par gode sæsoner i Brøndby IF. Men det var på indendørsbanerne i 80’erne og 90’erne, at Rasmussen for alvor brød igennem i USA.

Her var han den store stjerne hos Wichita Wings, hvor han i første omgang spillede fra 1984 til 1989. Rasmussen havde blandt andet været til prøvetræning i hollandske Zwolle efter sin tid i Køge, men det var ikke noget for ham. Det var USA derimod.

MVP og scoringsrekord

For Rasmussen havde aldrig den store ambition om at spille professionel fodbold i Europa. Mentaliteten i de klubber, han prøvetrænede i, var helt håbløs. Erik brød sig ikke om trænerne, hierarkiet og disciplinen.

Jeg syntes, hun var sindssygt lækker. Lige indtil jeg begyndte at røre hende på lårene og finder ud af, hun har en pik

Erik Rasmussen

Han kunne bare aldrig se sig der, hvor det handlede om kæft, trit og retning. USA er mulighedernes land, og det havde altid været en drøm for Rasmussen at udforske supermagten.

- Udover at jeg synes, det var fantastisk at komme derover og spille fodbold, så synes jeg også, det var en enestående mulighed for at udforske og blive klogere på verdens førende nation. Vi rejste jo rundt i hele USA. Vi spillede i Los Angeles, San Diego, Las Vegas, Chicago, New York og alle de byer, som man har hørt så meget om, siger Rasmussen.

Erik Rasmussen blev en kæmpe stjerne i Kansas i USA, hvor han i sine år i MISL, Major Indoor Soccer League, blev holdets mest scorende spiller i historien. En titel han stadig kan bryste sig af.

Og han kan stadig bryste sig af at være den eneste Wings-spiller, der er blevet kåret til den mest værdifulde spiller i en sæson.

- Han var i en klasse for sig i den liga. Han var stjernen, og det vidste han godt. Det var i mine øjne fuldt berettiget, fordi han i flere sæsoner næsten bar Wichita Wings selv, forklarer Keld Bordinggaard, der blev overtalt af Erik Rasmussen til at komme til USA og spille indendørsfodbold tilbage i 1985.

De to var blot en flig af den gruppe af danskere, der i 80’erne tryllebandt amerikanerne med indendørsfodbold i verdensklasse.

Han omdefinerede sporten

Træneren hed Roy Turner, og han blev ansat i klubben i 1979, hvor det hele startede. Han var manden, der hentede de fleste af danskerne til Kansas, og han husker tydeligt, hvor god Rasmussen var.

- Han var den største entertainer. Han var en af dem, flest ville se hos Wichita Wings.

- Erik omdefinerede nærmest indendørsfodbold med at score og sådan, som han tryllede med bolden, siger Turner, der stod i spidsen for Wichita Wings fra 1979 til 1986 og senere fra 1991 til 1994.

Der var altså ingen tvivl om, at Erik Rasmussen havde styr på det, der skete inde på den lille fodboldbane. Faktisk havde han så godt styr på det, at han havde rimelig meget carte blanche uden for banen.

Rasmussen lægger ikke skjul på, at han var i USA for at udforske landet. Derfor beskriver de andre danskere fra dengang ham også som typen, der tit forsvandt. Han forsvandt, fordi han ville udforske og være alene.

Det førte til mange spændende oplevelser. Og oplevelser der måske lige var en anelse for spændende.

- Når jeg tænker tilbage på det i dag, så har jeg været heldig. Når du kommer til de sorte ghettoer, så er det ikke de meste trygge steder. Jeg spillede i Baltimore i min sidste sæson i USA, og en af mine gode venner fra holdet havde en købmandsbutik inde i det, der blev kaldt zombieland i en sort ghetto.

- Jeg kørte ind i en alkoholbutik i det kvarter, og der kommer en hætteklædt fyr hen til mig og stikker en pistol ind i siden på mig. Han siger "nu giver du mig bare pengene". Det gjorde jeg selvfølgelig og sagde "take it all". Men sådan nogle situationer oplevede jeg, og når jeg tænker tilbage på det i dag, så har jeg egentlig været heldig nok at have sluppet godt fra det, forklarer Rasmussen.

Eskapaden i Mexico

En kunstner på banen. En rebel udenfor. Men så god med bolden mellem sine fødder, at galskaben på den anden side af banens bander kunne tages til enorme højder uden at få konsekvenser. Han var simpelthen for god, og det er nok sådan, man bedst beskriver Erik Rasmussen under tiden hos Wichita Wings.

Han var rødglødende. Han siger, at han meget kraftigt overvejer at annullere min kontrakt

Erik Rasmussen

Det er der en specifik episode i Mexico, der belyser i sin fineste form.

- Det var min første sæson i Wichita. Vi kom ned til San Diego og vores træner Roy Turner sagde følgende: "I må gøre, hvad I vil, men husk, vi har en vigtig kamp i morgen. Det eneste, I ikke må, er at tage til Tijuana". Og jeg tænkte bare, okay, der tror jeg da nok lige, vi skal ned. Jeg fik lokket et par af gutterne med heriblandt Keld Bordinggaard og Jan Olesen. Ingen af os havde været i Mexico før, og der var så en stripgade. Så det skulle vi da prøve at se.

Klokken 21 begyndte de andre at sige, at de skulle hjem, fordi de havde en kamp dagen efter. Erik Rasmussen besluttede dog at blive hængende. Det var vanvittigt interessant, som han selv siger.

- Jeg gik så alene rundt der i byens gader og blev lokket ind på en mexicaners Taverna. Jeg kom ind og fik et par øl mere, og så sad der en meget, meget smuk kvinde på den anden side af bordet. Og min mexicanske ven, der havde fået mig ind på baren, prikkede mig på skulderen og sagde: "Kunne du ikke tænke dig at tage med Lupa hjem?". Det lød da som et rigtig, rigtig fint forslag.

Klokken var blevet 23 om aftenen, og Erik Rasmussen havde glemt alt om den kamp, han skulle spille dagen efter. Han kom med den mexicanske kvinde op på et meget dunkelt værelse, hvor der var en seng og et enkelt klædeskab.

- Vi begyndte at stå og holde lidt om hinanden og kysse lidt. Jeg syntes, hun var sindssygt lækker. Lige indtil jeg begyndte at røre hende på lårene og finder ud af, hun har en pik. Så det var jo sådan set ikke en hun, kan man sige.

Og så røg Erik ellers ned ad trappen og tilbage mod USA. Der var bare et problem. Da han befandt sig ved grænsen mellem USA og Mexico, kunne han ikke få lov til at krydse grænsen, fordi der manglede et visum i passet.

Træneren kunne ikke hjælpe

Den amerikanske tolder var ikke til at rykke i. Og det var træneren heller ikke.

- Klokken 3 om natten ringede Erik og sagde, at han sad fast i Mexico. Vi skulle spille klokken 18 dagen efter, men jeg kunne ikke hjælpe ham, forklarer den daværende træner Roy Turner.

Erik Rasmussen fik besked fra tolderen om, at han skulle vente til mandag med at krydse grænsen, hvor han kunne besøge den amerikanske ambassade. Det var lørdag aften, og kampen skulle spilles søndag.

- Jeg havde kun været i USA i tre måneder på det tidspunkt, så jeg tænkte bare, at det her går simpelthen ikke.

Heldigvis for Erik Rasmussen fandt han en amerikansk bil, hvor føreren sagde ja til at smide danskeren i bagagerummet og tage ham med over grænsen.

- Jeg kommer hjem til hotellet og Roy Turner sidder nede i lobbyen. Og han var rødglødende. Han siger, at han meget kraftigt overvejer at annullere min kontrakt. Han var helt oppe at ringe. "Du får chance i morgen, og hvis du ikke er helt vanvittig der, så kan det godt være, jeg sender dig hjem", sagde han til mig.

Danskerne skulle ikke bruge lang tid i USA, før de begyndte at få personlige øgenavne. Video: TV 2 SPORT

Og det gik, som man nærmest kunne forvente. Erik Rasmussen scorede holdets tre mål i kampen, og det hjalp på danskerens situation. Han var igen inde i varmen.

Tog hjem og spillede sig på landsholdet

Historien taler sit tydelige sprog, og der var altså ikke to meninger om Rasmussens stjernestatus i det amerikanske.

Efter sit ophold på fem år i Kansas drog Rasmussen hjem til Danmark og spillede sig på landsholdet. I 11-mandsfoldbold vel at mærke. Her fik han dog kun to landskampe for Danmark. Formentlig fordi han dansede rundt med landstrænerens datter på en natklub, mens han var på træningslejr med landsholdet.

Det hele endte i hvert fald med, at Rasmussen igen i 1998 drog over Atlanten og tog yderligere to sæsoner i den amerikanske indendørsliga.

Se hele historien om Erik Rasmussen og resten af dynamitdrengene på TV 2 PLAY fra lørdag 29. maj. Erik Rasmussens historie bliver fortalt i afsnit nummer to.