Danskerne drog til cowboy-land og blev forgudet i et inferno af idoldyrkelse
Tilbage i 80'erne drog en favnfuld danskere mod Kansas i USA for at udleve drømmen som professionelle fodboldspillere. På en indendørsbane.
Se de to første episoder af Danish Dymamite på TV 2 PLAY.
Det var mens dansk fodbold tog tilløb til 80'ernes dynamithold, at det egentlige brag blev antændt i det amerikanske midtvesten.
Med Dannebrog og nysgerrighed drog danske spillere over “Dammen” til et vaskeægte eventyr, der bød på mere end indendørsbold og gode penge - det blev “sex and rock’n roll”.
Amerikanerne var i vildrede, recession og generelt dårligt humør, da 70'erne ebbede ud. Ronald Reagan vandt en jordskredssejr og fjernede Jimmy Carter fra præsidentposten - og så proklamerede han det, Donald Trump relancerede knap 40 år senere: “Make America Great Again”.
I Danmark var Esbjerg danske mestre ved indgangen til 1980, en form for betalt fodbold var indført, men der var kun småmønt til de bedste spillere, og Sepp Piontek arbejdede målrettet på at skabe et slagkraftigt landshold.
Men amerikanerne ville noget med “soccer” og de ville indendøre. På en afmålt bane omgivet af bander, så bolden det meste af tiden var i spil. Og så skulle det hele tilsættes kulørte lamper. Det handlede om action, underholdning- showtime.
De rakte ud efter europæiske spillere, og mange af dem var danske. De tog fat i eventyrlysten og nysgerrigheden, og drog med deres fodboldmæssige kvaliteter til USA. De fleste havnede i et vaskeægte cowboy-land. Staten Kansas, byen Wichita. Der hvor kvægdriften havde flyttet kreaturer fra Texas i nord til denne “cowtown”.
Som taget ud af en cowboy-film
Det blev til oplevelser ud over det sædvanlige for de godt betalte danske spillere.
Der mødte dem et billede som taget ud af de store cowboy-film fra 60'erne - det var her, de skulle spille indendørs fodbold, lanceret på vaskeægte amerikansk. Professionel sport i en MISL-liga, der lagde arm med NHL, NBA og NFL. Og det betød et show for alle sanser.
Når man trådte ind i Kansas Colloseum, hvor der var plads til knap 10.000 tilskuere - og der var udsolgt til alle hjemmekampe i 80'erne - fik man lidt til næsen i form af den særlige os fra popcorn, hotdogs, øl i papkrus og cigaretrøg.
Hørelsen fik sit fra de konstant larmende signalhorn og skrigende teenagere, og til synet var der de sexpåklædte cheerleaders i små skørter, og de fodboldspillende unge i korte, stramtsiddende bukser. Det hele indhyllet i satin, kulørte spots og tøris, der blev sprøjtet ud, så det gemte spillerne ved præsentationen.
“Det var bevidst et underholdningsshow med sex-appeal," som manden bag TV-dokumentaren “God Save the Wings” har sagt det. Og det har de danske spillere selv oplevet og senere fortalt om i “Danish Dynamite”. En serie, der lørdag har fået premiere på TV 2 PLAY.
Danskerne blev “verdensstjerner” i et inferno af idoldyrkelse
80'erne blev det helt store for indefodbolden i USA og Wichita - ikke mindst på grund af den danske invasion. Det startede med Kim “The Rocket” Røntved, der er bror til landsholdslegenden Per Røntved, som senere fulgte efter.
Kim er blevet i det amerikanske som en legende og er en væsentlig del af fortællingen. Senere kom Jørgen “Magic Man” Kristensen, Keld “The Comet Killer” Bordinggaard, Erik “The Wizzard” Rasmussen, Frank "The Danish Cowboy" Rasmussen, Karsten "The Viking" Christensen og Jan "Goalscoring Goalie" Olesen.
Det er historien om danskernes indtog og usædvanlige popularitet. Om nogle succesfulde år, hvor Wichita var på den anden ende og forgudede, ja tilbad fodboldemigranterne. De skaffede resultater, de fyldte spillestederne, de underholdt, de blev jagtet. Af autografjægere - og af kvindelige fans.
Der blev skreget af idolerne, de fik invitationer med undertoner fra dele af publikum, de blev godt betalt, de blev stjerner. Som en avis skrev - lettere omformuleret:
“Der står tre kendte et sted i Kansas - en Hollywood-skuespiller (Harrison Ford), en rockmusiker (Sting) og en fodboldspiller (fra Wichita Wings). De to første bliver trampet ned, kvinderne vil ha’ fodboldspilleren”.
Det var sådan, de havde det, danskerne i Wichita Wings.
Historien bliver fortalt, for den kan aldrig gemmes væk. I et årti var danskerne “verdensstjerner” i dette inferno af idoldyrkelse og hysteri. I byen, hvor Pizza Hut og B-52 bombeflyene kommer fra - med samme status som en favnfuld danskere i 80'erne.
Se hele historien om dynamitdrengene i "Danish Dynamite" på TV 2 PLAY fra lørdag den 29. maj.