Fodbold

En livslang cocktail af lidelse og nydelse

TV 2 SPORTs fodboldekspert Mads Junker ser tilbage på næstsidste runde i LaLiga.

Rundens højdepunkt(er)

Klassisk Atlético

Lidelsernes klub er ofte prædikatet, som Atléticos egne fans sætter på tilhørsforholdet til de rød/hvide fra Madrid.

Hvor FC Barcelonas store øjeblikke er defineret gennem smuk fodbold, og Real Madrids succes skyldes en overflod af talent og kvalitet, så er de afgørende sejre og nederlag altid en lidelse og pinsel for Atlético Madrid. Tænk blot på de to tabte Champions League-finaler i 2014 og 2016, hvor klubbens fans næsten fandt en mening med nederlagene, fordi de var i tråd med fortællingen om lillebroderens uheld og svære kår overfor mægtige Real Madrid

Søndag aften blev et nyt kapitel så skrevet i den livslange lidelsesfortælling for Los Colchoneros.

Diego Simeone havde sendt sine spillere på banen, med ønsket om et enormt aggressivt pres kombineret med et højt tempo i boldomgangen fra kampens første sekund. Begge dele lykkedes perfekt - som det i øvrigt har gjort de seneste mange opgør for LaLigas førerhold - der manglede bare en enkelt lille detalje, nemlig spillets vigtigste ting: Målene.

Fire gange kunne Luis Suarez have bragt Atléti i front, men den ellers så træfsikre klubtopscorer svigtede for en sjælden gangs skyld sin nye arbejdsgiver. Derfor måtte hjemmeholdet gå til pause med uforrettet sag og vente yderligere 15 minutter med at fortsætte belejringen af Osasunas straffesparksfelt. Lidelserne for Atlético Madrid begyndte at være håndgribelige efterhånden som dominansen fortsatte, men målene udeblev, for det kunne da ikke kikse mod miniputterne fra Pamplona, som intet havde at spille for!?

Det tilskuerløse Wanda Metropolitano blev komplet tavst, da Ante Budimir headede udeholdet i front med kun et kvarter tilbage af opgøret, og Simeones lamslåede ansigt fortalte en historie, der ikke behøvede blæk og papir.

Med en vidunderlig assist fik Joao Felix dog sat Renan Lodi i scene kort efter, og brasilianeren tæskede læderet i nettet, med al den overbevising hans sydamerikanske kollega havde manglet i første halvleg.

Og så kom forløsningen i et manuskript, der vel egentligt var fortrykt og godkendt hos de højere magter, for selvfølgelig var det netop Luis Suarez, der dukkede op i kampens døende minutter og gjorde en endelse på al den angst, panik og lidelse, som Atletis fans igen-igen skulle igennem, førend de kunne smage sejrens sødme.

Lørdag venter sæsonens længste 90 minutter for Atléticos fans, men hæver Koke LaLiga-trofæet mod den spanske aftenhimmel omkring kl 20 i Valladolid, vil det være en sæson præcis som Atlético Madrids grundlæggere ville have ønsket det.

Rundens skuffelse

Barcelona’ kollaps

Hjulene er fuldstændig faldet af Koemans catalanske trækvogn, og den blonde hollænder befinder sig pludselig i det varmeste sæde. For blot tre uger siden lå Spanien ellers for fødderne af FC Barcelona, der netop havde vundet Copa del Rey og kunne spille sig på førstepladsen i LaLiga for første gang i sæsonen, da upåagtede Granada kom forbi Camp Nou til en god gammeldags fodboldlektion. Det gik som bekendt anderledes den aften i slutningen af april, og det skulle vise sig at være startskuddet til - endnu - en forfærdelig periode i Barcas sæson.

Fem kampe senere står der nemlig et sølle femtal ud for pointtælleren, og dermed er Messi og holdkammeraterne en ubetydelig faktor i årets mesterskabsræs.

Søndag aften slog Celta Vigo det sidste søm i kisten for Barca, og igen viste holdet skræmmende store udfald kampen igennem. Mest bekymrende har Piques tilbagevenden været, for mens Messi og Busquets har holdt fanen højt som klubbens kulturbærere på banen, så har denne sæson været den ringeste i Piques lange Barcelona-karriere. På intet tidspunkt har han fremstået som den forsvarskrumtap, hans kvaliteter og erfaring forpligtiger ham til, og sommerferien vil være utrolig kærkommen for Barcelonas forsvarsgeneral

Jeg var personligt overbevist om, at Koeman ville være træner for Blaugrana, når den nye sæson sparkes i gang, men de seneste præstationer har i den grad ændret på det syn. Al den kredit, han har opbygget siden januar, er forsvundet som dug for den catalanske forårssol, og nu er det blot Laportas nåde, der kan holde Koeman væk fra en fyreseddel.

Eller rettere: Det er manglen på oplagte kandidater, der kan videreføre det generationsskifte, som med rimelig succes er sket i denne sæson. FC Barcelona er voldsomt udfordret på økonomien, og det er svært at se, hvordan en ny træner kan få bevilget store spillerindkøb. Det taler for, at Koeman kan fortsætte i spidsen Barcelona, men fundamentet under ham vil være tyndere end rispapir de første måneder af den nye sæson.

Ugens mesterskabsopdatering

Guldet skal fordeles blandt Madrids mastodonter

Med Barcelonas deroute mod Celta Vigo denne weekend blev det endegyldigt bekræftet, at LaLiga-trofæet ender i Madrid.

Med sejre til de to storklubber fra hovedstaden forblev forspringet på to point intakt for Atléti, men det kræver stadig en sejr i sidste spillerunde, hvis de egenhændigt skal afgøre mesterskabskampen.

Hvem af bysbørnene der kan lade champagnen springe lørdag aften afgøres altså, når Atlético Madrid rejser de tre timer nordpå for at møde Valladolid. Sergio Gonzales tropper ligner unægtelig en nedrykker efter den forgangne spillerunde, men et lille halmstrå har de stadig at klynge sig til i håbet om overlevelse. Intet andet end end sejr over ligaens tophold vil være brugbart for Valladolid, så det er to mandskaber med tårnhøj motivation, der tørner sammen .

Ydermere er (El Femonemo) Ronaldo ejer af den mindre klub i Castile og Leon-provinsen, og hans stærke tilknytning til Real Madrid vil utvivlsom spille ind på den peptalk, han leverer til holdet i løbet af ugen.

Real Madrid gjorde det nødvendige søndag aften i Bilbao, da de hentede en hårdt tilkæmpet sejr mod Athletic Club.

Som et symbol på Los Blancos sæson blev kampens enlige mål sat ind ved en tilfældighed, og selvfølgelig af klubmanden Nacho, som den seneste halvsæson har trådt mere og mere i karakter som den naturlige leder i Real Madrids forsvar i fraværet af Sergio Ramos.

Det, der virkede utænkeligt - og næsten blasfemisk at overveje - nemlig et Real Madrid uden Sergio Ramos, er nu blevet en normal tanke for klubbens mange fans. Militao har grebet chancen i kaptajnens fravær, men særligt Nacho har formået at videreføre den vindermentalitet, som LaLigas største forsvarsprofil gennem tiderne altid har stået garant for. Forlader Ramos sit elskede Real Madrid efter denne sæson, vil han være uerstattelig som ikon og leder for Los Blancos, men på banen er arvtagerne kørt i stilling.

Det blev til to Madrid-sejre og et Barcelona-nederlag, der dannede rammen om en stor LaLiga-dag. Video: TV 2 SPORT

Hvad skal vi glæde os til i den kommende uge

Brikkerne falder på plads

Kl 18:00 lørdag aften kulminerer en medrivende og mindeværdig sæson, når puslespillet endegyldigt bliver lagt.

Den største brik har blot to sider, når Atlético Madrid og Real Madrid afgør, hvem der skal hyldes som spansk mester, men de øvrige dele af puslespillet er stadig godt spredt inden de sidste 90 minutter venter.

En enkelt nedrykker er fundet, eftersom Eibar udspillede sine chancer med et nederlag i weekenden, men ellers er kampen om overlevelse stadig i fuld gang, ligesom fordelingen af de europæiske pladser i henholdsvis Europa League og den nye Conference League er uafklaret. Af den grund får vi hele syv opgør at se frem til på lørdag, alt imens der venter større flidspræmier til de fodboldentusiaster, der kaster sig over kampene fredag og søndag.

Vi på TV 2 SPORT X kommer til at holde snor i samtlige scenarier undervejs i dækningen på lørdag, hvor et eksempel på et bizart udfald kan være følgende:

En målløs kamp mellem Real Madrid og Villareal, et 1-4 nederlag til Real Sociedad mod Osasuna samt en Celta Vigo-sejr og afgørelsen om 5.-pladsen går hele vejen til Fair Play point for at finde tungen på vægtskålen. Kuglerammens mange dele er helt skarpslebet til en forrygende sidste tur i LaLiga-karrusellen, så sæt jer blot tilbage og nyd turen!