Fodbold

EM går fri, hvis København lukker ned

Det kommer ikke til at påvirke tilskuertallet til sommerens EM-kampe i Parken, hvis København lukkes midlertidigt ned.

Med et af landets højeste incidenstal er det ikke uden grund, hvis mange københavnere frygter en kommunal nedlukning.

Og med mindre end en måned til EM-premieren i Parken er det heller ikke uden grund at spørge: Hvad sker der med EM-kampene, hvis Københavns Kommune lukker ned på grund af et højt smittetal?

Svaret er ingenting. Heller ikke for de tusindvis af tilskuere, der har billet til kampene.

Det oplyser Kulturministeriet i en mail til TV 2 SPORT.

- En kommunal nedlukning vil som udgangspunkt ikke ændre på antallet af tilskuere til EURO 2020 kampene, idet udendørs idrætslokaliteter ikke er omfattet af den kommunale nedlukning. Hvis stadion har indendørs lokaler, så vil disse blive omfattet af nedlukningen.

- Selve kampens afholdelse er helt undtaget fra restriktionerne, fordi der er en undtagelse for professionel idræt.

København er i farezonen

I skrivende stund betragtes incidenstallet i Københavns Kommune som højt. Det er baseret på "den testkorrigerede incidens", altså hvor mange nye smittede, der er opdaget per 100.000 indbyggere, når man tager højde for antallet af testede er tallet for København 161.

Nedlukning af sogne og kommuner

I lokale nedlukninger skelnes der mellem sogne og kommuner. Flere punkter gør sig gældende begge steder, og derfor giver det bedst mening se på sognene først: 

Grundskoler, SFO’er og klubtilbud, ungdoms- og voksenuddannelsesinstitutioner på Børne- og Undervisningsministeriets område. Institutioner der udbyder voksenuddannelser på Udlændinge- og Integrationsministeriets område. Samt lokaler og lokaliteter, hvor der udøves kulturaktiviteter, og lokaler, hvor der udøves-, idræts-, fritids-, og foreningsaktiviteter på Kulturministeriets område.

Hvis en kommunes incidens overstiger 250:  

Kommunalbestyrelsen er forpligtet til at meddele påbud om lukning af samme institutioner og tilbud, som de er forpligtet til ved lukning af et sogn, når incidensen overstiger 250.

Derudover gælder fortsat, at videregående uddannelser, liberale serviceerhverv, serveringssteder, storcentre og indkøbscentre, udvalgsvarebutikker, forlystelsesparker mv. samt stormagasiner, arkader og basarer, også lukkes, når incidensgrænsen for en kommune overskrides.

Kilde: Sundhedsministeriet

Kun seks kommuner har et højere tal, der ved 250 fører til en automatisk nedlukning på minimum 7 dage.

Ser vi kun på smittede per 100.000 indbyggere, er tallet for København 225. Det er dobbelt så højt som gennemsnittet for alle danske kommuner - og stigende i løbet af de seneste uger. Se alle coronatallene her.

Tidligere har Ishøj og Hørsholm været lukket ned som følge af høje smittetal.

Fire EM-kampe i Parken

På grund af coronapandemien er tilskuertallet i Parken reduceret til 15.900. Dermed har over halvdelen af de heldige billetkøbere fået deres adgang til stadion annulleret.

I alt skal der spilles fire EM-kampe i Parken. Danmark er med i tre af dem:

  • Danmark – Finland 12. juni, gruppekamp
  • Danmark – Belgien 17. juni, gruppekamp
  • Rusland – Danmark 21. juni, gruppekamp
  • Nummer 2 i Gruppe D mod nummer 2 i Gruppe E 28. juni, 1/8-finale