Fodbold

Nu skal Laporta vise sit nye Barcelona – med eller uden Messi

I næste uge starter den store Barcelona-revolution, lover Joan Laporta. Den tilbagevendte præsident skal nu give sine svar på klubbens store udfordrin

Mens de to Madrid-klubber lørdag aften udkæmper det sidste og endelige slag om mesterskabet, er FC Barcelona reduceret til en rolle som statist. Barça rejser til Baskerlandet til en kamp mod allerede nedrykkede Eibar uden andet på spil end at sikre tredjepladsen med mindst uafgjort.

Alligevel har der været nok at skrive om i de catalanske medier i den seneste uge. For efter at det skuffende 2-1-nederlag hjemme på Camp Nou mod Celta i søndags definitivt spillede Barcelona ud af mesterskabskampen, handler det nu om fremtiden.

Indtil denne uge har Joan Laporta holdt kortene tæt ind til kroppen, siden han i marts vendte tilbage som præsident. Men nu er tiden kommet til, at Laporta bekender kulør. Omverdenen venter utålmodigt på svar på, hvordan den tilbagevendte præsident forestiller sig, at Barça skal genvinde det tabte.

Og skal man tro Laporta selv, venter der markante nyheder fra Camp Nou, så snart der er sat endegyldigt punktum for sæsonen 2020/21. I denne uge talte han om ”afslutningen på en æra” og om ”behovet for fornyelse”.

Den skuffende afslutning på sæsonen har endnu engang ændret perspektiverne til det værre i den urolige storklub. Det er ellers kun lidt mere end tre uger siden, at Barcelona syntes i fremgang og fremstod som en sandsynlig vinder af The Double. Da Barcelona den sidste torsdag i april gik på banen til hjemmekampen mod Granada, havde catalanerne alle esser på hånden. Copa del Rey var hjemme, og en sejr ville sende Barça til tops i LaLiga for første gang i sæsonen.

Men pligtsejren blev i stedet til et 2-1-nederlag, og siden smuldrede det hele. I de sidste fem kampe har Barcelona blot fået fem point. Optimisme er igen blevet til pessimisme, og i den stemning af mismod skal Laporta nu give sine svar.

- Vi blev slået meget tidligt ud af Champions League og tabte mesterskabet på uforståelig vis. Fra næste uge vil man se en række beslutninger, der skal gøre holdet stærkere, sagde Joan Laporta i denne uge.

Messis valg

Omdrejningspunktet for de beslutninger er fortsat Lionel Messis uafklarede fremtid. Kontrakten udløber 30. juni, og i søndags spillede Messi det, der kan have været hans sidste kamp for Barcelona. I begyndelsen af ugen brugte han en fridag på at flyve en tur til Madrid og spise frokost med sin gode ven Luis Suárez. Og senere på ugen meddelte Barcelona, at Messi ikke ville indgå i truppen til kampen i Eibar. Han havde i stedet fået tidlig ferie inden sommerens Copa América med det argentinske landshold.

Det forekommer uvirkeligt, at dette virkelig skulle være afslutningen på Lionel Messis karriere i Barcelona. Klubbens trængte økonomi vil tvinge Messi til at gå ned i løn i en ny kontrakt, men forventningen er, at parterne bliver enige, og at Messi vil tage opgaven på sig at føre Barcelona ind i en ny tid.

Messis præstationer i 2021 har været fremragende, og hans 30 ligamål sikrer ham karrierens ottende topscorertitel i LaLiga. Endnu vigtigere er det, at han lader til at have fundet en ny motivation og tro på fremtiden af at se de unge talenters fremgang i løbet af sæsonen.

Det gør det nu mere realistisk at se Messi som del af en fornyelse. Og for Laportas planlægning af fremtiden vil det være af stor betydning at nå frem til en snarlig afklaring, så Messi-sagen ikke bliver en føljeton, der løber gennem hele sommeren.

10 mand til salg

I sin valgkamp afholdt Joan Laporta sig fra at give klare løfter om, hvordan han ville præge Barcelona, men forhistorien viser, at han ikke er bange for at tage store beslutninger.

Da han i 2003 for første gang blev valgt som præsident, var Barcelona ligesom nu i knæ. Holdet havde ikke vundet mesterskabet i fire sæsoner i træk, og klubben var på slingrekurs.

Dengang skilte Laporta sig omgående af med træner Radomir Antić og ansatte i stedet hollænderen Frank Rijkaard. Det fik Laporta ingen grund til at fortryde.

Også i spillertruppen blev der renset ud, så Laporta i løbet af sin første sæson som præsident sagde farvel til hele 12 spillere.

Nu er spørgsmålet, hvor hårdt Laporta skærer igennem denne gang. De catalanske medier har i ugens løb muntret sig med at sætte navn på de spillere, der er til salg. Ifølge sportsavisen Sport gælder det hele 10 spillere fra den nuværende førsteholdstrup: Neto, Samuel Umtiti, Junior Firpo, Miralem Pjanić, Philippe Coutinho, Ousmane Dembélé, Antoine Griezmann, Martin Braithwaite, Matheus og Riqui Puig.

Den slags salgslister skal naturligvis tages med visse forbehold, og en del af de 10 vil helt sikkert også være at finde i Barcelona i den kommende sæson. Men der skal gerne nogle euro i kassen – og det er ingen nem opgave at undgå store tab på en række af spillerne. Barcelona brugte næsten tre milliarder kroner på at købe Coutinho, Griezmann og Dembélé, og deres markedsværdi er langt lavere nu, end da de ankom til Camp Nou.

Fra Suárez til Agüero

Joan Laporta får derfor brug for en sikker hånd, hvis han ud fra de forudsætninger skal få Barcelona godt gennem sommerens transfervindue. I sin første periode som præsident var Laportas store bedrift, at han sørgede for at have kompetente folk omkring sig. Den sportslige sektor blev dengang kyndigt ledet af sportsdirektør Txiki Begiristain, der i dag er i Manchester City. Det samme gælder Ferran Soriano, der havde styr på klubbens drift dengang i 00’erne.

Nu er Laporta i fuld gang med at sammensætte sin nye ledelse, efter at det meste af den gamle er røget ud. På nøgleposten som fodbolddirektør har Laporta ansat Mateu Alemany, der senest var i Valencia, hvor hans parløb med den daværende træner Marcelino García Toral gav gunstige resultater, selvom klubben som helhed var et kaotisk foretagende.

Alemany er ikke lige så fodboldkyndig, som Begiristain var, så tanken er, at han ved sin side får en fodboldmand som Jordi Cruyff, Johans søn, der alene i kraft af sit efternavn vækker nostalgi blandt Barcelona-tilhængerne.

Sammen med Alemany vil Cruyff få til opgave at sammensætte en slagkraftig trup til den kommende sæson. Men så længe der ikke kommer transferindtægter i kassen, vil deres råderum være begrænset.

Derfor handler spekulationerne lige nu mest om transferfri spillere. Landsholdsforsvareren Eric García kommer sandsynligvis hjem fra Manchester City. Højrebacken Émerson meldes på vej fra Betis, efter at Barcelona for to et halvt år siden købte ham sammen med den andalusiske klub og siden har haft snor i ham. Memphis Depays kontrakt i Lyon udløber til sommer, og hollænderen har længe været på radaren. Og et år efter at Barcelona sagde farvel til en 33-årig sydamerikansk angriber, som var god ven af Lionel Messi, tyder meget på, at de nu vil hente en ny version i form af Sergio Agüero.

Et spektakulært køb af Erling Haaland fremstår derimod som det rene fantasteri i en tid, hvor Barcelona er ved at optage et lån i milliardstørrelsen hos investeringsbanken Goldman Sachs for at afbetale den svulmende gæld. Goldman Sachs er i forvejen involveret i planerne om en modernisering af Camp Nou og hele området omkring det enorme stadion, der kommer til at præge de kommende år.

At låne penge for at betale gæld er sjældent den sundeste kur, men lige nu har Barcelona ikke rigtig andre muligheder.

Xavis 22 kufferter

Midt i det hele står træner Ronald Koeman, som den seneste tid har virket mere og mere irriteret og føler sig uretfærdigt behandlet. Efter at resultaterne tidligere på foråret styrkede hans kandidatur, ser hollænderen nu ud til at ende som den overgangsfigur, han fra start blev anset for at være.

I sidste uge spiste Koeman middag med Laporta, men uden at han blev stillet i udsigt, at klubben regner med ham til den kommende sæson.

- I den sidste del af sæsonen har jeg ikke oplevet klubbens støtte, sagde Koeman fredag inden afrejsen til Baskerlandet og det, der ligner hans sidste kamp som Barcelona-træner.

Koemans opgave fremstod fra start umulig. Han ankom efter et historisk lavpunkt i form af 8-2-nederlaget til Bayern München. Han skulle håndtere Messis ønske om et klubskifte og meddele profiler som Luis Suárez og Ivan Rakitić, at klubben ikke længere regnede med dem. Og han skulle være cheftræner i en klub i et magttomrum i en sæson med et præsidentvalg.

- I august ville vi have sagt ja tak til den sæson, vi nu har spillet. Vi har vundet pokalen, og vi har kæmpet om mesterskabet, sagde Koeman fredag, men hans største håb for fortsat ansættelse ligger nok i, at Laporta kan få svært ved at finde den rette afløser.

Favorit er fortsat Xavi Hernández, der i begyndelsen af ugen landede i Barcelona – og havde intet mindre end 22 kufferter med i bagagen fra Qatar. Det tolkede medierne naturligvis, som om Xavi havde planer om et mere permanent ophold og ikke blot var hjemme på sommerferie inden en ny sæson som træner for Al Sadd i Qatar.

Xavi forlængede for nylig kontrakten med Al Sadd, men i den nye kontrakt er indbygget en klausul, der giver ham ret til at tage hjem til hjerteklubben som cheftræner. Kontraktforlængelsen bliver derfor ikke set som noget, der nødvendigvis udelukker en ansættelse i Barcelona.

En dag bliver Xavi utvivlsomt Barcelona-træner – men ser han det som det rette tidspunkt, eller vil han hellere vente, til der forhåbentlig er bedre styr på økonomien?

Den afgående Bayern München-træner Hansi Flick skulle også have været i Laportas tanker, men Flick bekræftede fredag, at han er i dialog med det tyske fodboldforbund om landstrænerjobbet.

Det kan derfor ende med, at Barcelonas egen B-holdstræner Francisco Javier García Pimienta får jobbet, men han vil i så fald fremstå som endnu en overgangsfigur og ikke som starten på noget nyt.

Så nok står Barcelona lige nu bedre end efter sidste sæson, og i en tid uden råderum til de store udskejelser er det af uvurderlig værdi, at unge spillere som Frenkie de Jong, Ansu Fati, Pedri, Ronald Araújo og Ilaix Moriba i denne sæson har taget store skridt.

Ungdommen og Messis opblomstring har tændt et håb – men stadig er der lang vej tilbage til toppen. Barcelona har derfor brug for, at Joan Laporta rammer plet, når han i løbet af den kommende uge tager hul på at forme fremtidens Barça.