EM fodbold

Hjulmands tanker om fodbold er blevet til kunst

Tirsdag udtager Kasper Hjulmand Danmarks trup til EM, men inden var landstræneren på en kunstudstilling inspireret af hans unikke syn på fodbold.

- Vi har en linje her, her og her. Der er forskellige linjer og dybder i spillet. Derfor taler man hele tiden taler om trekanter i fodbold. Det er muligheden for at gøre noget ondt ved modstanderne.

Det er ikke Kasper Hjulmand, der styrer et taktikmøde med landsholdet. Det var sådan, det lød, da han så et af de værker, der er inspireret af hans tanker om fodbold.

For den danske landstræner har sin helt egen tilgang til fodbolden, og hvor andre måske ville se streger og farver, så ser landstræneren sin næste modstander.

- Det er meget den måde, jeg ser fodbold på. For når jeg ser fodbold, så ser jeg først og fremmest mønstre. Hvis vi skal se på Finland, som er vores første modstander til EM, så har vi også sådan et billede af modstanderen.

Videnskabelig tilgang til fodbold

Udstillingen 'Fodbold i 5 dimensioner' er lavet af Hjulmands ven og kunstner Søren Meibom. Og det var en snak med landstræneren om hans måde at tænke fodbold på, som inspirerede ham til at lave udstillingen.

- Jeg lyttede til Kasper fortælle, og han ser fodbolden fra så mange forskellige vinkler og på en meget nuanceret måde. Det gav mig inspirationen til at prøve at repræsentere de forskellige dimensioner af fodbold i den her kunstudstilling, siger Søren Meibom.

Meibom, der er uddannet astronom, har brugt videnskaben til at fremstille fodbolden i sine kunstværker. Og den videnskabelige tilgang til fodbold har været med til at lægge grundstenene til den træner, Kasper Hjulmand er i dag.

- Jeg har altid været meget interesseret i information og data. Da jeg startede med at være træner, havde jeg et lille håndholdt kamera, som jeg optog alle træninger og kampe med. Derefter sad jeg og analyserede videoerne. Det har jeg gjort flere tusinde gange for at lære at læse spillet.

Fodbold kan være kunst

Men selvom Hjulmand har en videnskabelig tilgang til sit job som træner, så er fodbolden mere end bare statistik og løbemønstre for den 49-årige landstræner.

- Det vækker følelser hos flere milliarder mennesker. Det er venskaber. Det er drama. Det er mønstre. Fodbold er min passion, fordi det indeholder så mange dimensioner.

Og ifølge landstræneren er det de små overraskende øjeblikke, hvor 'the beautiful game' kommer tættest på at være kunst.

- Det kan være det, jeg kalder en ekstrem blød fod, hvor man ikke fatter, hvordan han kunne tage den bold til sig på den måde. Eller når en spiller laver en perfekt aflevering, jeg, ikke havde set, var mulig.

Og Hjulmand håber selv på at kunne skabe sit eget kunstværk ved EM-slutrunden til sommer.

- Vi både drømmer og tror på, at vi kan vinde. Der er andre større lande, som måske har bedre forudsætninger end os. Men vi har gode spillere og en god ånd på holdet, så vi tror på det.