Fodbold

Én sætning vil indkapsle hele LaLiga-sæsonen

TV 2 SPORTs fodboldekspert Mads Junker ser tilbage på den sidste runde i LaLiga.

Rundens højdepunkt(er)

I januar skrev jeg i disse linjer, at “sæsonens største dumhed er en kendsgerning” med reference til FC Barcelonas salg af Suarez til Atlético Madrid.

Det statement blev endegyldigt bøjet i neon, da sæsonens sidste spillerunde blev færdigspillet den forgangne weekend. Uruguayaneren blev igen redningsmanden for Simeones mandskab og dermed slukkede syv års mesterskabstørke.

“Vi går nu ind i Suarez-territorie”, lød det fra den argentinske cheftræner, da Diego Simeone afholdt sin pressekonference forud for Atléticos kamp mod Osasuna i næstsidste spillerunde.

Tiden ville dog vise, at Simeones krystalkugle unægtelig fik ret

Mads Junker

Rojiblanco indtog stadig førstepladsen, men deres forspring til bysbørnene Real Madrid var forduftet, og kun to sejre ville sikre mesterskabet. Et prematch-pressemøde er normalt lige så spændende som at se maling tørre, men dette vil for eftertiden fremstå som et historisk et af slagsen, og sætningen vil indkapsle 2020/21-sæsonen i Spanien.

Opbakningen til stjerneangriberen var ikke til at tage fejl fra Simeone, men med blot et enkelt mål siden midten af marts virkede det nu alligevel mere som moralsk støtte til en selvtillidsramt topscorer end en reel forventning om, at Suarez var manden, der skulle sparke Atlético det sidste stykke over målstregen.

Tiden ville dog vise, at Simeones krystalkugle unægtelig fik ret.

Ingen vil nogensinde have ondt af Luis Suarez, dertil er hans eskapader i fodboldens skyggeland ganske enkelt for store.

Flere karantæner for at bide modstandere, en grim racismesag i 2013 og en redning med hånden i sidste minut mod Ghana på Uruguays vej til semifinalen i VM 2010 er blot toppen af isbjerget.

Med ovenstående in mente er det dog stadig en af historiens bedste 9’ere, vi taler om.

5 klubber, 3 ligaer og 328 mål i 473 kampe er en svimlende statistik. Han vandt næsten - egenhændigt - det engelske mesterskab til Liverpool i 2014 og udgjorde i flere sæsoner en del af fodboldhistoriens bedste angrebstrio, da Messi, Suarez og Neymar hævede overliggeren for offensiv fodbold til et sted, vi formentlig aldrig ser gentaget.

Hans største svendestykke havde han dog gemt til denne sæson

Mads Junker om Luis Suarez

Syv nationale titler, et Champions League-trofæ, to europæiske topscorertitler, en VM-semifinale og en Copa America-triumf i 2011 tæller hans cv også, og det er vel kun Messi og Ronaldo, der kan tillade sig at se ned på den forrygende karriere, målmaskinen fra Salto har skabt.

Hans største svendestykke havde han dog gemt til denne sæson.

Efter FC Barcelona kasserede ham, stod Atlético Madrid klar med åbne arme. Et match, der virkede perfekt, da Atléti manglede en skarpretter, og Suarez manglede at få slukket sin hævntørst over den ydmygelse, som han følte, at Bartomeu og Koeman havde udsat ham for.

Og netop den - hævntørsten - skulle vise sig at være uudslukkelig hos Suarez sæsonen igennem.

Han nettede ni gange i Atléticos første 12 kampe og sparkede dem dermed til tops i LaLiga. En position, de aldrig afgav, selvom forfølgerne kom tættere og tættere i løbet af foråret. Da det virkelig spidsede til, var det nemlig Suarez, der frelste sig selv og sin nye arbejdsgiver med den afgørende scoring imod Osasuna og Valladolid.

Efter slutfløjtet på Estadio José Zorila i Valladolid fik følelserne frit løb for El Pistolero, og trods sin lange liste af ugerninger var det umuligt ikke at blive rørt af den forløsning og succesfulde revanche, som Suarez udstrålede da LaLiga-sæsonen endegyldigt gik på hæld.

Luis Suarez var rørt til tårer, da han havde vundet mesterskabet med Atlético Madrid. Video: TV 2 SPORT

Årets hold

En disciplin, der altid kan dele vandene - men unægtelig hører sig til som afslutning på en mindeværdig sæson - er kåringen af årets hold.

Mit bud ser således ud, sat op i en 3-5-2-opstilling, som holdene i top-tre primært har foretrukket.

Eneste præmis for nedenstående hold er, at spillerne skal spille på den plads, som de har dækket i løbet af sæsonen.

Boblere:

  • Jan Oblak, Diego Carlos, Koke og Gerard Moreno

Hvad skal vi glæde os til i den kommende sæson?

LaLiga-puslespillet blev endegyldigt lagt søndag aften, da Sevilla lukkede ballet med (endnu) en 1-0-sejr.

Dramaet, spændingen, fortvivlelsen og begejstringen var dog forbeholdt lørdagens syv opgør, hvor diverse brikker blev vendt en sidste gang, førend det endegyldige billede stod klart.

Alle hold med noget på spil vandt deres opgør - med undtagelse af Huesca - og dermed sikrede Elche sig på forunderlig vis en sæson mere. Alt imens Valladolid og Huesca må en tur i Segunda Division.

Billetterne til Europa League og Conference League forblev på samme hænder som inden sidste spillerunde, og dermed kan vi på TV 2 glæde os til nogle af Spaniens mest seværdige mandskaber - Real Betis, Real Sociedad og Villareal - når vi i den nye sæson har fornøjelsen af at vise de to europæiske turneringer.

Villareal kan dog bytte Conference League-billetten ud med en mere guldrandet en af slagsen til Champions League, hvis de formår at slå Manchester United i Europa League-finalen onsdag aften.

Og selvom sæsonen nu er gået på hæld, er LaLiga stadig kilde til et væld af store spørgsmål, som skal besvares henover sommeren.

Mest presserende er selvfølgelig Messis eventuelle forlængelse med FC Barcelona, men hans årelange rival i Madrid - Sergio Ramos - står også overfor en skillevej.

Los Blancos’ kaptajn blev fravalgt til Spaniens EM-trup, og det seneste halve år har været et regulært styrtdyk fra fodboldverdenens højeste tinder. Efterhånden peger pilen på en ny destination for Ramos, og hvem ved om Zinedine Zidane står klar med åbne arme, hvis også han forlader de detroniserede mestre.

Ronald Koemans fremtid ligner at blive afgjort tirsdag, når Joan Laporta har inviteret Koeman og hans agent Rob Jansen til en evaluerende samtale om sæsonen, og ender vi pludselig uden en fast dansker i startopstillingen, hvis FCK får succes med at lokke Wass hjem til Danmark?

Dét - og meget mere - er vi klogere på, når verdens stærkeste liga igen leverer topunderholdning fra 13. august.