Fodbold

Brøndby var nødt til at tillade faninvasion

Brøndby IF forklarer nu, at klubben var nødt til at åbne portene og lukke fans ind på stadion for at undgå alvorlige personskader.

I samråd med politiet var det Brøndby IF selv, der mandag åbnede portene, så adskillige fans uden billet kunne komme ind på stadion .

Det oplyser klubben i en SMS til TV 2 SPORT, efter videoer har vist, hvordan adskillige fans fik adgang til guldfesten efter Brøndbys sejr i sidste spillerunde.

Massevis af Brøndby-fans har efter slutfløjt tvunget sig ind på stadion til guldfejringen. Video: Ritzau

Invasionen skete ved den berygtede stemningstribune, Sydsiden. På grund af coronarestriktioner havde knap 10.000 tilskuere adgang til stadion, mens tusindvis fulgte guldkampen udefra.

- Da kampen nærmede sig sin slutning, og stillingen var 2-0, og mesterskabet var få minutter væk, kom der et enormt pres på portene på vores indgange, især ved Sydsiden. Ved slutfløjt var presset på portene ved Sydsiden blevet så stort, at vi i dialog med politiet og myndighederne besluttede at åbne portene ved Sydsiden for at undgå voldsomme personskader, udtaler Brøndbys sikkerhedschef Mickel Lauritsen.

Københavns Vestegns Politi bekræfter forklaringen over for TV 2 SPORT.

Pokaloverrækkelse udsat

Efter portene blev åbnet, strømmede mange hundrede personer ind på banen. Det fik spillerne til at løbe i omklædningsrummet, mens tilskuerne blev vist ud på tribunerne i løbet af en halv time.

Da det var sket, fik spillerne overrakt guldmedaljerne og DM-pokalen som det synlige bevis på mesterskabet - til stor jubel for de mange Brøndbyfans på stadion.

- Udefra set så det måske voldsomt ud, men det var koordineret i tæt samarbejde med politiet og myndighederne. Beslutningen om at åbne portene for at undgå voldsomme personskader indebar dog den uhensigtsmæssige konsekvens, at personer uden billet blev blandet med personer fra forskellige sektioner. Derfor er vi nu i en proces med politi og myndigheder om, hvordan vi kan undgå en eventuel lignende situation i fremtiden, fortæller Mickel Lauritsen.

Første mesterskab i 16 år

Brøndby spillede sig tilbage på Superligaens førsteplads i næstsidste spillerunde, og derfor valfartede fans til Vestegnen inden mandagens guldkamp.

Ved at anmelde flere demonstrationer i Brøndby kunne tusindvis af fans omgå forsamlingsforbuddet på 100 personer og marchere i samlet flok til stadion, der var fuldstændigt udsolgt. Derfor stod der store grupper af fans uden for portene, da mesterskabet blev sikret med en 2-0-sejr.

Lasse Vigen Christensne og Anis Ben Slimane stod for de to mål, da Brøndby sikrede det første mesterskab siden 2005.

Onsdag har statsminister Mette Frederiksen (Socialdemokratiet) kommenteret menneskemængden i Brøndby:

- Det er ligegyldigt hvor vi er henne, og hvad vi laver, og ligegyldigt hvor glade vi over at Brøndby endelig efter 16 år fik mesterskabet. Uagtet situationer har vi behov for, at alle overholder de regler, der er. Hvad end det er mundbind eller afstand, siger statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde om investeringer i det københavnske idrætsliv.

- Jeg har set, at Styrelsen for patientsikkerhed har været ude med en meget klar anbefaling om, at folk bliver testet, fordi der var smittede på stadion. For os gør det ingen forskel, om det er i den ene eller anden sammenhæng, reglerne ikke bliver overholdt. Og nu skal folk gå ud og blive testet, tilføjer hun.