EM fodbold

Derfor er der ingen EM-spillere fra Brøndbys mesterhold

TV 2 SPORTs fodboldkommentator Flemming Toft skriver her i sin klumme om tirsdagens EM-udtagelse fra landstræner Kasper Hjulmand.

Relationer er nøgleordet for Kasper Hjulmand. Det er på den baggrund, jeg ser hans udtagelse af EM-truppen til sommerens store event. Den bærer i den grad præg af, at der er gennemgående form for fodboldmæssig samhørighed blandt de 26 valgte.

Danmarks forholdsvis nye landstræner går selv meget op i sociale relationer - og retfærdighed. Og han ser det vigtige og afgørende i fodboldmæssige relationer. De skal være der for kollektiv succes.

Det er derfor vi ser, at Mathias Zanka Jørgensen er blandt de udvalgte, hvilket for mange er en af overraskelserne i truppen. Dog ikke for undertegnede.

For selvom hans præstationer for FCK i dette forår har været svingende med kvalitets-optur mod slutningen, så er han indbegrebet af en spiller med relationer til dem, han eventuelt skal spille sammen med. Og det har været afgørende for Kasper Hjulmand.

Truppen er, hvad Hjulmand har bygget op og videre med, siden han meget pludseligt tog over efter Åge Hareide. Han har brugt 49 spillere i sine 11 landskampe, og fokus har været at bygge på med egen spil-filosofi - og at skabe relationer.

- Spillerne skal vide, hvem de står ved siden af - de skal kunne agere ud fra det kendskab, de har til hinanden.

Derfor har han udtaget en EM-trup, der kender til Hjulmand-idéerne - og til de øvrige på holdet. Der er ikke plads til at “starte forfra” i en så krævende turnering.

Ingen Brøndby-spillere

Hjulmand har haft øje for langt mere end de tre første modstandere, Finland, Belgien og Rusland. Han har udtaget truppen med sigte på at nå langt videre. Her kender han naturligvis ikke modstanderne (endnu), men han kender sit hold, de kender hinanden. Og så bliver der arbejdet videre ud fra det.

EM-truppen skal have spillere, der i en lang turnering kan gå direkte ind på hver plads og dække den ind. Det er mere betryggende for alle. Og blandt andet derfor ser vi ingen spillere fra det nye mesterhold, Brøndby, eller for den sags skyld fra sølvvinderne, FC Midtjylland (bortset fra reservekeeper Jonas Lössl).

I min optik lidt overraskende, at Anders Christiansen fra Malmø FF er valgt blandt midtbanespillerne, selvom han netop er kåret som bedste spiller i Allsvenskan. Og der blev plads til Andreas Cornelius, selvom hans sæson har været præget af skader og nedrykning med Parma.

Men “Corner” er spilleren, som i stil har en del til fælles med Jonas Wind, specielt som ham, man kan spille bolden op på.

Næsten som ventet

Ellers var det som ventet, da de 26 navne så aftenens lys. Jeg tror ikke, det har tvunget Kasper Hjulmand til de helt store spekulationer - måske lidt, efter UEFA løftede bruttotallet fra 23 til 26.

Til gengæld er der noget at tænke over, når vi snakker covid-19. Hjulmands største udfordring - siger han selv. Landsholdet træder ind i en totalt isoleret boble sidst på ugen med først en træningslejr i Østrig (og kamp mod Tyskland) og så i Helsingør. Nul presse, nul besøg udefra, nul familie-træf. En form for isolation i 4-5 uger. Og alligevel uden garanti for sikkerhed.

Spillere kommer trætte hjem efter en ekstra-ordinær lang og krævende sæson. De skal nurses og ses efter i sømmene. Og bruges rigtigt. Derfor bliver det et helt andet landshold mod Tyskland, end vi får at se i EM-aktion mod Finland.

Men det bliver spillere med relationer.