Fodbold

Sådan har Danmarks 26 EM-spillere klaret sig i sæsonen

Få overblikket over, hvordan de danske landsholdsspillere har klaret sig i denne sæson op til EM-slutrunden.

Landstræner Kasper Hjulmand har udtaget 26 spillere til EM-slutrunden i næste måned, hvor Danmark spiller på hjemmebane i København i gruppespillet.

Her kan du dykke ned i alle 26 spillere og se, hvordan det er gået dem i denne sæson på deres klubhold.

KASPER SCHMEICHEL, 34 år

Målmand: 48 kampe for Leicester City

En af de sikreste pladser i Danmarks startopstilling. Kasper Schmeichel har stået en forrygende sæson i engelske Leicester, som han vandt FA Cup’en med – efter en fænomenal præstation i målet af danskeren. Det sidste aftryk på sæsonen blev dog desværre ikke, som Schmeichel havde ønsket sig.

Kvalifikationen til Champions League glippede i sidste spillerunde, og det kostbare nederlag til Tottenham blev sat i gang af Kasper Schmeichel, som i stedet for at bokse bolden ud af feltet begik selvmål. Det ændrer dog ikke på, at Danmark får en målmand i topform til EM.

FREDERIK RØNNOW, 28 år

Målmand: 11 kampe for Schalke 04

Endnu en udfordrende sæson for Frederik Rønnow i Tyskland. Hans klub, Schalke 04, rykkede ud af Bundesligaen med et brag, men det var oftest med danskeren på bænken. Blot fire kampe i 2021 er det blevet til for den tidligere Horsens-, Esbjerg- og Brøndby-målmand. Han er den spiller i EM-truppen med mindst spilletid i sæsonen.

JONAS LÖSSL, 32 år

Målmand: 15 kampe for FC Midtjylland

Efter næsten syv år i udlandet vendte Jonas Lössl hjem for at forsvare mesterskabet i Superligaen med FC Midtjylland. Men det blev Brøndby IF, der overraskende snuppede guldet.

Til gengæld hapsede Lössl pladsen som førstemålmand i det midtjyske på bekostning af Jesper Hansen. Det sendte samtidig Hansens EM-chancer i bund. Jonas Lössl fik ikke spilletid hele efteråret i engelske Everton, men siden marts har han spillet fast for FCM.

SIMON KJÆR, 32 år

Forsvar: 39 kampe, 1 mål for AC Milan

For hver spillerunde i Serie A fremstod Simon Kjær som en mere og mere bærende spiller for AC Milan. Landsholdsanføreren har været sikker mand i den italienske storklub, hvor han har spillet sin bedste sæson i karrieren.

Det unge Milan-hold har brug for rutinerede kræfter at læne sig op ad, og det er Kjær garant for. I sidste spillerunde lykkedes det at kvalificere sig til næste sæsons Champions League. Et stort mål for Kjær, der blot har spillet syv kampe i Champions League i karrieren.

ANDREAS CHRISTENSEN, 25 år

Forsvar: 26 kampe for Chelsea

Et flot forår fik en ærgerlig pause, da Andreas Christensen måtte udgå med en skade i baglåret for knap tre uger siden. Indtil da havde forsvarsspilleren imponeret som fast mand hos Chelsea efter trænerskiftet til Thomas Tuchel.

Derfor udløste skaden formentlig EM-alarm hos landstræner Kasper Hjulmand, men meldingerne fra England gik dog hurtigt på, at Christensen ikke var færdig for sæsonen. Han er dog ikke kommet i aktion endnu, og derfor er det vanskeligt at vurdere hans EM-form. Sidste chance er Champions League-finalen på lørdag mod Manchester City. Under normale omstændigheder er han sikker starter for Danmark.

JANNIK VESTERGAARD, 28 år

Forsvar: 32 kampe, 3 mål for Southampton

Lige netop i midterforsvaret er Danmark bredest dækket i EM-truppen. Jannik Vestergaard har haft sin bedste sæson i Southampton, og han banker kraftigt på til et skifte til en større klub.

Havde det ikke været for en knæskade hen over jul og januar havde den knap to meter høje dansker givetvis spillet samtlige kampe i Premier League. Kun i sæsonens to første runder er han startet på bænken, så Jannik Vestergaard kommer i stærk kampform.

JOACHIM ANDERSEN, 24 år

Forsvar: 31 kampe, 1 mål for Fulham og 3 kampe for Olympique Lyon

Det var et solidt skridt ned for Joachim Andersen, da han i efteråret blev udlejet til Fulham, der var oprykker i Premier League. Men det var lige præcis en mulighed, som Andersen har udnyttet optimalt, og her efter sæsonen har han mindst taget halvandet skridt fremad – hvis ikke to.

Godt nok rykkede Fulham ned igen, men hans præstationer har været så overbevisende – i halvdelen af kampene har han endda været anfører – at flere engelske klubber er sat i forbindelse med ham. Så det er bestemt ikke givet, at han vender tilbage til Lyon, som ejer ham.

MATHIAS "ZANKA" JØRGENSEN, 31 år

Forsvar: 28 kampe, 1 mål for FC København og 2 kampe for Fenerbahce

Mathias "Zanka" Jørgensen har været udskældt som styrmand i FCK's forsvar i denne sæson, fordi der ofte manglede styr på tropperne. Men han sluttede sæsonen godt af, og det har banet vej for endnu en slutrundeplads til ham.

Andre emner i forsvaret var Brøndbys Andreas Maxsø eller FC Midtjyllands Alexander Scholz, men "Zankas" erfaring fra både Europa og landsholdet har talt stærkt i hans favør.

JENS STRYGER LARSEN, 30 år

Forsvar: 35 kampe, 2 mål for Udinese

Altmuligmanden fra Udinese løber rundt med Danmarks mest imponerende landsholdsstatistik: i hans 34 landskampe har Danmark aldrig tabt efter 90 minutter – kun VM-nederlaget efter straffespark mod Kroatien i 2018 er endt med nedtur. Så måske landstræner Kasper Hjulmand gør klogt i at sætte Jens Stryger Larsen i startopstillingen!

Bortset fra de første fem kampe af sæsonen, hvor Stryger Larsen var skadet, han har spillet alle kampe for Udinese. Oftest som højre eller venstre wingback, men også enkelte gange i forsvarslinjen eller central midtbane. Den sidste del af sæsonen har været i venstre side. Må indstille sig på rollen som reserve denne gang i modsætning til VM i Rusland.

DANIEL WASS, 31 år

Forsvar: 36 kampe, 4 mål for Valencia CF

Endnu en af de spillere, der kan spille mange positioner, og det har Daniel Wass i den grad gjort i denne sæson hos Valencia. Højre back (12 kampe), central midtbane (12), højrekant (10) og venstrekant (2) lyder hans sæson-cv. Men det er som højre back, at han er tiltænkt en rolle hos Danmark, og det ligner en startplads.

Wass har efterhånden bygget en pæn portion erfaring op med 205 kampe i den spanske LaLiga og 133 i den franske Ligue 1.

JOAKIM MÆHLE, 24 år

Forsvar: 25 kampe for Atalanta og 16 kampe for Genk

I januar tog Joakim Mæhle springet fra den belgiske liga til himmelstormerne fra Atalanta i Italien, og det har været en bragende succes. Sjældent er en dansker gået så imponerende ind på et tophold i en af Europas store ligaer.

Allerede efter få kampe lignede Mæhle en spiller, der havde optrådt i flere sæsoner for Atalanta. Ligesom både Stryger Larsen og Wass er Mæhle alsidig, og han kan spille i begge sider som back eller wingback. På landsholdet ligner han den startende spiller som venstre back.

NICOLAI BOILESEN, 29 år

Forsvar: 27 kampe, 1 mål for FC København

En af tre markspillere fra Superligaen, hvor han både har gjort brug af sine evner som central forsvarsspiller og venstre back hos FC København. Efter tre års fravær uden spilletid på landsholdet fik han comeback i 8-0 sejren mod Moldova i marts.

Boilesen debuterede for Danmark for knap 10 år siden, så hans rutine vil være med til at skabe tryghed i EM-truppen. Boilesen er udtaget som venstre back.

CHRISTIAN ERIKSEN, 29 år

Midtbane: 34 kampe, 4 mål for Inter

Det tog sin tid, men til slut blev Inter-træner Antonio Conte overbevist om, at Christian Eriksen kunne bruges i startopstillingen. Siden februar har Eriksen været fast mand i startopstillingen hos det nykårede, italienske mesterhold, og en mulig fordel for Eriksen er, at han i hvert fald ikke er fysisk slidt, da han ikke spillede meget i efteråret.

På landsholdet er der ingen tvivl om hans status og betydning. Et godt EM for Danmark kræver Eriksen i en nøglerolle.

THOMAS DELANEY, 29 år

Midtbane: 34 kampe, 1 mål for Borussia Dortmund

Bøvl med en akillessene har holdt Thomas Delaney ude af startformationen i den seneste halvanden måned hos Dortmund. Men han er trods alt blevet sendt i aktion i de seneste seks kampe – herunder i pokaltriumfen mod RB Leipzig.

Lad os håbe, at han er fri af smerter, for der er lagt op til en bærende EM-rolle til Thomas Delaney – gerne i alle 90 minutter.

PIERRE-EMILE HØJBJERG, 25 år

Midtbane: 53 kampe, 2 mål for Tottenham Hotspur

Manglende kampform kan man ikke beskylde Pierre-Emile Højbjerg for at mangle. Nærmest tværtimod. For han har knoklet en hel sæson, og hverken José Mourinho eller Ryan Mason har kunnet komme udenom danskeren. Højbjerg har spillet samtlige minutter i samtlige 38 runder af Premier League i sin første sæson i Tottenham.

Det er fabelagtigt gået, men det er nærmest også for meget af det gode, da Højbjerg ender på i alt 53 kampe. Landstræner Kasper Hjulmand skal håbe, at der stadig er benzin i tanken, for Højbjergs motorkraft har stor værdi for Danmark.

CHRISTIAN NØRGAARD, 27 år

Midtbane: 22 kampe, 1 mål for Brentford FC

Det var blevet til mange flere kampe for Brentford, hvis ikke Christian Nørgaard havde været skadet i anklen fra oktober til februar. Men siden har han genvundet sin plads på holdet, og på lørdag spiller Brentford oprykningskamp til Premier League.

Nørgaard udgik med en skade i seneste kamp og vil nødig gå glip af sæsonens største kamp mod Swansea.

MATHIAS JENSEN, 25 år

Midtbane: 52 kampe, 2 mål for Brentford FC

Den anden Brentford-spiller i EM-truppen, og i modsætning til Christian Nørgaard har Mathias Jensen været spilleklar i hele sæsonen. Det vidner hans 52 kampe også om. Mathias Jensen er udviklet i FC Nordsjælland, hvor hans gode teknik, rolige boldomgang og gode afleveringer er grundlagt.

ANDERS CHRISTIANSEN, 30 år

Midtbane: 10 kampe, 2 mål for Malmø FF (først sæsonstart i april)

Overraskelsen i EM-truppen. Anders Christiansen har tidligere været med på landsholdet, men han får ofte ikke den store opmærksomhed, fordi han spiller i Sverige. Han har tidligere arbejdet med Kasper Hjulmand i FC Nordsjælland, så landstræneren kender indgående Christiansen. Ligesom flere andre af midtbanespillerne i truppen er han en teknisk dygtig spiller.

MARTIN BRAITHWAITE, 29 år

Angriber: 42 kampe, 7 mål for FC Barcelona

En ankelskade satte Barcelona-angriberen ud af fem kampe mod slutningen af sæsonen, men Martin Braithwaite nåede at blive spilleklar igen, og han kom på banen i de sidste tre runder. Og sådan har det været hele sæsonen hos den spanske storklub: når Braithwaite er skadesfri, får han spilletid i alle kampe.

Dog kniber det med at score mål. Kun en enkelt gang i 2021 har Braithwaite scoret.

I VM-kvalifikationskampene i marts var det tydeligt, at Braithwaite har udviklet sig i FC Barcelona. Hans boldkontrol og kampform var noget af bedste i tiden på landsholdet. Kan han finde det niveau igen, kan han få en afgørende rolle ved EM.

YUSSUF POULSEN, 26 år

Angriber: 41 kampe, 11 mål for RB Leipzig

Yussuf Poulsen har igen fået solidt med spilletid for den tyske topklub RB Leipzig, og ligesom i sidste sæson har han haft svært ved at bide sig fast i startopstillingen. Det er også udtryk for, at Poulsen optræder for et stærkt mandskab i Bundesligaen, hvor der bliver roteret flittigt.

Yussuf Poulsen har været fast mand på landsholdet i de seneste år, men han bliver presset af især Andreas Skov Olsen.

JONAS WIND, 22 år

Angriber: 32 kampe, 17 mål for FC København

FCK-angriberen ligner Danmarks førstevalg som forreste angriber under EM. I sin korte landsholdskarriere har han allerede scoret tre gange i seks landskampe, og et af målene var endda mod stærke Belgien, som Danmark også møder i EM-gruppespillet.

Wind er dygtig i hovedspillet og til at kombinere med andre spillere. Og så er han træfsikker fra 11 meter. Ni af hans 17 mål i sæsonen er scoret på straffespark. Han er klart den landsholdsspiller med flest mål i denne sæson.

ANDREAS SKOV OLSEN, 21 år

Angriber: 26 kampe, 2 mål for Bologna

En slem skade holdt ham ude af spillet i flere måneder, fordi han brækkede en ryghvirvel i en landskamp mod Island i oktober. Men Andreas Skov Olsen har kæmpet sig tilbage og har fået flittigt med spilletid i Bologna.

Endnu mangler han at vise sit forrygende venstreben mere frem i Serie A, men på landsholdet har han set skarp ud. I de to VM-kvalifikationskampe mod Moldova og Østrig lavede han henholdsvis to assists og to mål. Skov Olsen er et godt bud på en dansker, der kan få et gennembrud under EM.

MIKKEL DAMSGAARD, 20 år

Angriber: 37 kampe, 2 mål for Sampdoria

Det har været en imponerende udvikling, som Mikkel Damsgaard er gennemgået i sin første sæson i Sampdoria. Han er blevet hurtigere, og der er kommet lidt flere kilo på den klejne Damsgaard. Spilopfattelsen har altid været spidskompetencen, og det har de også fundet ud af i Serie A.

Yngstemanden i Danmarks trup fik debut i VM-kvalifikationskampen mod Moldova, og han bragede af sted med to mål og to målgivende afleveringer. Det bliver værdifuld slutrundeerfaring for ham, og måske endda også med spilletid undervejs.

ROBERT SKOV, 25

Angriber: 30 kampe, 2 mål for TSG Hoffenheim

Glemt alt om at Robert Skov skal være Europas bedste venstreback, som var ambitionen i sidste sæson, da Skov pludselig blev omskolet i sin tyske klub. Nu er han tilbage som kantspiller i offensiven. Hans venstreben har tidligere skudt målmand i sænk i Superligaen, og med gode indhop kan han blive en joker under EM.

KASPER DOLBERG, 23 år

Angriber: 29 kampe, 6 mål for OGC Nice

Spilletid kan Kasper Dolberg ikke klage over på sit franske klubhold, men antallet af mål kunne være højere. Hans force er i straffesparksfeltet, hvor hans målnæse skal vise sit værd. Ude på banen bidrager han ikke med mange boldaktioner – i modsætning til Jonas Wind – men scorer Dolberg på chancerne, opfylder han rigeligt sin rolle. Det ligner en rolle som indskifter til ham.

ANDREAS CORNELIUS, 28 år

Angriber: 30 kampe, 1 mål for Parma

Andreas Cornelius er en af de spillere, der profiterer af en udvidet EM-trup. Danskeren har haft en svag sæson i italienske Parma, hvor han kun har scoret et mål hos nedrykkerne.

I flere kampe har den fysisk stærke Cornelius dog været et godt opspilspunkt for Parma, fordi modstanderne har svært ved at vinde luftdueller mod ham. Det er præcis den rolle, som han kan bruges i under EM. Hvis Danmark mangler et mål, skal der sigtes højt efter Cornelius i feltet.

Danmarks første EM-kamp er den 12. juni mod Finland. De to andre hold i gruppen er Belgien og Rusland.