Fodbold

AGF tager europæisk billet efter straffedrama

AGF vandt Europa Playoff-kampen over AaB. Dermed er aarhusianerne klar til anden kvalifikationsrunde i Conference League næste sæson.

Superliga-sæsonens allersidste kamp blev en jysk klassiker, hvor der var en billet til europæisk fodbold på spil i den såkaldte Europa Playoff-kamp. Og det blev et drama uden lige.

Den ordinære spilletid endte 1-1, og det samme gjorde den forlængede spilletid.

Først efter straffesparkskonkurrence lykkedes det mesterskabsspillets nummer fire, AGF, at sikre sejren, da AaB brændte tre af deres forsøg.

AGF 2-2 AaB (3-1 i straffesparkskonkurrence)

 • Målscorere: 20' Bror Blume (1-0), 69' Tom van Weert (1-1, straffespark), 109' Kasper Kusk (1-2), 120' Jón Thorsteinsson (2-2, straffespark)
 • Gule kort: 41' Mathias Ross (AaB), 77' Kristoffer Pallesen (AaB), 84' Marcus Hannesbo (AaB), 88' Patrick Olsen (AGF), 104' Jón Thorsteinsson (AGF), 104' Jacob Rinne (AaB), 105+1' Nicolai Poulsen (AGF), 106' Pedro Ferreira (AaB), 112' Martin Samuelsen (AaB)
 • Tilskuertal: 8500 (udsolgt under gældende coronarestriktioner)
 • Betydning: AGF får en plads i anden kvalifikationsrunde til den nye europæiske Conference League i 2021/22. AaB får ingenting.

- Det var fuldstændig sindssygt. Det er vist de mest præcise ord, man kan komme på. Det er en af de vildeste kampe, jeg nogensinde har spillet. Og jeg er bare så fucking stolt af holdet. Det er fuldstændig sindssygt, at vi tror på det, selvom vi måske får et hårdt slag i ansigtet i tillægstiden. Så kommer vi tilbage, og vi bliver ved med at lægge pres på, som er det, der skal til, sagde AGF's Sebastian Hausner efter kampen til TV 3+, mens stemningen selvsagt var en helt anden hos AaB's Kasper Kusk:

- Den er tung lige nu. Vi havde det selvfølgelig i vores hænder, og det gør selvfølgelig ondt, når man havde drømt om at komme til Europa med AaB. Man har lyst til at stå og tude, men det hjælper ikke så meget, så man må prøve at komme videre.

Straffesparkskonkurrencen

Som om dramaet ikke var stort nok, så indledte Jón Thorsteinsson straffesparkskonkurrencen med at brænde, men da AaB-målmand Jacob Rinne havde forladt stregen for tidligt, fik AGF’eren lov til at sparke igen.

I anden omgang var han sikkerheden selv. Det blev startskuddet til en AGF-triumf, da Kamil Grabara samtidig pillede tre AaB-forsøg.

 • Jón Thorsteinsson (1-0)
 • Kasper Kusk brænder
 • Kevin Diks (2-0)
 • Oscar Hiljemark (2-1)
 • Gift Links brænder
 • Rasmus Thelander brænder
 • Milan Jevtovic (3-1)
 • Martin Samuelsen brænder

Sådan forløb kampen

(Af Ritzau)

AGF havde kvalificeret sig til playoff'en via fjerdepladsen, mens AaB havde gjort samme gennem syvendepladsen. I de fem år med samme struktur var det før fredag endnu ikke lykkedes syvendepladsen at vinde den europæiske playoffkamp.

Aarhusianerne startede bedst på bolden, var farligst og kom i det 20. minut også foran. Her bragede midtbanespilleren Bror Blume en helflugter mod kassen fra kort afstand, og den strøg i mål til 1-0 via stolpen.

Hjemmeholdet kørte efter kanonkassen på for en ny scoring, men en kæmpe afbrænder af islandske Jon Thorsteinsson var det tætteste aarhusianerne kom på 2-0.

AaB fik stille og roligt arbejdet sig ind i kampen, og hen mod pausen kom chancerne for en udligning også, men skarpheden udeblev.

Straffespark var det store tema

Den gode afslutning på første halvleg førte AaB dog med ind i anden halvleg, og gæsterne pressede for alvor på for 1-1-målet.

Efter 68 minutter gav AaB-presset så pote, da hollandske Tom van Weert udlignede på et straffespark, han selv havde tilkæmpet sig.

Med 1-1 var det helt lige igen, og sådan forblev det resten af den ordinære spilletid, og kampen skulle dermed ud i forlænget spilletid.

Her var alt helt lige indtil det 109. minut. Der faldt en bold ned for fødderne af AaB's Kasper Kusk efter en dødbold, og offensivspilleren sparkede resolut 2-1-målet i kassen.

AGF fik med hjælp fra VAR og et straffespark udlignet til 2-2 i det 120. minut ved Thorsteinsson.

Dermed skulle det hele afgøres på straffespark, og her var AGF altså bedst.