Fodbold

Her er de danske holds vej til europæisk gruppespil og millionerne

Fem danske klubber har mulighed for at spille sig i et europæisk gruppespil i næste sæson. Få overblikket over deres vej her.

For de fleste danskere har der ikke været grund til at hive passet op af skuffen i det seneste år, hvor verden har været lukket ned. Men for fem Superliga-klubber er der grund til at finde passet frem, når kvalifikationerne til de europæiske turneringer går i gang i slutningen af juli.

Brøndby IF, FC Midtjylland, FC København, AGF og Randers FC har denne gang chancen for at spille sig frem til et gruppespil i Champions League, Europa League eller den nye Conference League.

Det står klart, efter at AGF fredag aften blev det sidste danske hold til at kende sin europæiske skæbne med den dramatiske playoff-sejr på straffespark over AaB.

Lovende danske muligheder

Allerede inden de første klubber bliver sendt i aktion er Danmark sikret to pladser i et gruppespil. Det gælder mesterholdet Brøndby IF, der som minimum deltager i Europa League-gruppespillet, og pokalvinderne fra Randers FC, der debuterer i et gruppespil i enten Europa League eller Conference League.

Læg dertil, at FC København har en fordelagtig seedning for at kvalificere sig til Conference League. Så det kan ligefrem ende med rejsefeber i efteråret.

Hos klubdirektørerne er gruppespillet en kærkommen millionindsprøjtning i pengekassen. Det er vanskeligt at opgøre de præcise indtægter, da det afhænger af flere faktorer.

Eksempelvis vundne kampe, tv-penge og hvor mange hold fra Danmark og Skandinavien, der kvalificerer sig til den enkelte turnering, samt den såkaldte klub-koefficient.

Kilder med økonomisk indsigt i de tre forskellige turneringer vurderer, at der er følgende på spil for danske klubber:

  • Champions League: 200-250 millioner kroner
  • Europa League: 50-75 millioner kroner
  • Conference League: 30-50 millioner kroner

Så der er stor forskel på, om for eksempel Brøndby IF kommer i Champions League eller Europa League.

Vi har samlet et overblik over de fem danske klubbers vej mod gruppespillene. Med mulige modstandere og forklaring på kvalifikationsscenarierne.

BRØNDBY IF, nr. 1 i Superligaen

Champions League: Playoff-runden

Seneste gruppespil: UEFA Cup i 2005.

Inden denne sæsons guld-triumf i Superligaen var der gået 16 år siden det seneste mesterskab, og så langt tilbage skal vi også for at finde Brøndbys seneste deltagelse i en europæisk turnering.

Klubben har haft chancen i kvalifikationen flere gange, men er aldrig kommet videre til hovedturneringen.

I år bliver dog med sikkerhed året, hvor Brøndby igen skal i Europa, og her venter minimum otte kampe i løbet af sæsonen. To kampe i kvalifikationen efterfulgt af seks kampe i gruppespillet. Spørgsmålet er blot, hvilken turnering det bliver.

Brøndby træder ind i den sidste kvalifikationsrunde, den såkaldte playoff-runde, til Champions League. Det betyder, at Brøndby blot skal besejre ét hold for at få den helt store sportslige og økonomiske jackpot.

Vejen derhen er dog særdeles vanskelig, fordi Brøndby ikke er seedet, og derfor venter dygtige mesterhold fra stærke ligaer. Da 1., 2. og 3. runde skal spilles, før Brøndby træder ind, kender vi ikke det præcise billede af modstanderne.

Men seedede klubber er eksempelvis:

  • RB Salzburg (Østrig)
  • Slavia Prag (Tjekkiet)
  • Glasgow Rangers (Skotland).

Et nederlag er dog på ingen måde skidt for Brøndby. For så ryger det danske mesterhold automatisk ind i gruppespillet til Europa League.

Yderligere vil Brøndby få en økonomisk kompensation på 37,5 millioner kroner for at tabe Champions League-playoff, og den sum skal lægges oven i de forventede indtægter på 50-75 millioner kroner i Europa League.

Dato for kvalifikationskampe: 17./18. august og 24./25. august (lodtrækning den 2. august).

FC MIDTJYLLAND, nr. 2 i Superligaen

Champions League: 2. kvalifikationsrunde

Seneste gruppespil: Champions League i 2020

I al sin enkelthed skal FC Midtjylland blot vinde over én modstander for at ende i et gruppespil, og som det eneste, danske hold har midtjyderne mulighed for at ende i alle tre europæiske turneringer.

De danske sølvvindere træder ind i 2. kvalifikationsrunde til Champions League, og det betyder, at FCM skal slå tre klubber ud for at komme i den største af turneringerne for andet år i træk.

I år er vejen til Champions League dog endnu sværere end sidste sæson. Det skyldes, at FCM i år er på den såkaldte ’League Path’ og ikke ’Champions Path’ som i Brøndbys tilfælde. Derfor møder midtjyderne ikke-mesterhold fra europæiske ligaer i laget under England, Spanien, Italien og Tyskland.

Da der kun er 11 klubber med i ’League Path’, har vi allerede nu det fulde overblik over de modstandere, der kan stå i vejen for Champions League. FCM er det lavest rangerede hold af de 11.

I 2. kvalifikationsrunde er der tre seedede modstandere at trække for FCM:

  • Celtic (Skotland)
  • PSV (Holland)
  • Sparta Prag (Tjekkiet).

Galatasaray (Tyrkiet) og Rapid Wien (Østrig) er useedede ligesom FCM.

Går FCM videre til 3. kvalifikationsrunde bliver der tilføjet yderligere fem mulige modstandere: Shakhtar Donetsk (Ukraine), Benfica (Portugal), Monaco (Frankrig), Genk (Belgien) og Spartak Moskva (Rusland).

Herefter er der fire hold tilbage i playoff-runden, der kæmper om to pladser i Champions League.

I tilfælde af nederlag har FCM hele to livliner at gøre brug af. Og nu gælder det om at spidse ører. For taber FCM samlet mod den første modstander, ryger FCM videre over i 3. runde af Europa League-kvalifikationen. Bliver det opgør også tabt, ender FCM i playoff-runden til Conference League.

På den måde har FC Midtjylland altså flere skud i magasinet for at ende i et gruppespil.

Der er yderligere den spidsfindighed, at hvis FCM vinder 2. kvalifikationsrunde af Champions League, er FCM sikret deltagelse i Europa League-gruppespillet.

Så summa summarum: FCM skal vinde over ét hold for at spille europæisk gruppespil til efteråret. Hvornår den sejr indtræffer, afgør hvilken turnering det bliver i.

Dato for første kvalifikationskampe: 20./21 juli og 27./28. juli (lodtrækning den 16. juni).

RANDERS FC, pokalvinder

Europa League: playoff

Seneste gruppespil: Aldrig (Men 1. runde af UEFA Cup i 2007)

Lige præcis i år er et godt tidspunkt for Randers FC at vinde pokalfinalen på. Det udløser en enestående gevinst, som ellers kun er forbeholdt de 12 højest rangerede ligaer i Europa.

Da Conference League er en ny turnering, er der en ubesat plads i det europæiske system, fordi vinderen af Conference League får en plads i Europa League. Men sådan kan det ikke være i debut-sæsonen, og det nyder Randers FC godt af, fordi Superligaen er næste liga på listen som nummer 13.

Randers FC træder derfor ind i Europa League-playoff. En samlet sejr her betyder gruppespil i Europa League. Et nederlag overfører de danske pokalvindere til gruppespillet i Conference League.

Det er stort for Randers FC, der aldrig tidligere har været i et gruppespil.

Det er næsten umuligt at spå om mulige modstandere, fordi det kommer an på, hvilke hold der taber i Champions League-kvalifikationen og overgår til Europa League-kvalifikationen.

Et bud på skrækmodstandere er:

  • Galatasaray (Tyrkiet)
  • Rapid Wien (Østrig)

Men det kan også være mindre hold som:

  • Flora (Estland)
  • Slovan Bratislava (Slovakiet).

Dato for kvalifikationskampe: 19. august og 26. august (lodtrækning den 2. august).

FC KØBENHAVN, nr. 3 i Superligaen

Conference League: 2. kvalifikationsrunde

Seneste gruppespil: Europa League i 2019/20 (tabte kvartfinale til Manchester United).

Sidste sæson var en stor skuffelse for Europa-vante FC København, der først kiksede kvalifikationen til Europa League, og dernæst kun fik en tredjeplads i Superligaen.

I næste sæson er det så Conference League, som FCK har mulighed for at spille sig i. Her er chancen på papiret ganske lovende, da FCK vil være seedet hele vejen gennem kvalifikationen på grund af de mange tidligere, vellykkede europæiske kvalifikationer.

Det har stor betydning, da FCK på den måde undgår hold som AS Roma, Tottenham og Union Berlin i en eventuel playoff-runde.

Der er i alt 164 klubber med i kvalifikationen til Conference League, så det giver et bredt udvalg af mulige modstandere til FCK, der indtræder i 2. kvalifikationsrunde.

Eksempler på modstandere:

  • Aris Thessaloniki (Grækenland)
  • Vålerenga (Norge)
  • Tobol (Kasakhstan)

Dato for første kvalifikationskampe: 22. juli og 29. juli (lodtrækning 16. juni).

AGF, nr. 4 i Superligaen

Conference League: 2. kvalifikationsrunde

Seneste gruppespil (AGF): Aldrig (Men 2. runde af UEFA Cup i 1998).

Ligesom FC København træder AGF også ind i 2. kvalifikationsrunde til Conference League. Men i modsætning til københavnerne har AGF ikke opbygget nok europæiske meritter til at være seedet.

Dog med det ’aber dabei’, at AGF i kraft af Superligaens høje placering vil være seedet mod den første modstander, som dermed er fra samme pulje, som FCK kan trække. Fx:

  • Aris Thessaloniki (Grækenland)
  • Vålerenga (Norge)
  • Tobol (Kasakhstan)

Herefter kan det for eksempel ende med AS Roma med José Mourinho som træner, Pierre-Emile Højbjergs Tottenham eller Union Berlin, hvis AGF når frem til playoff-runden.

Dato for første kvalifikationskampe: 22. juli og 29. juli (lodtrækning 16. juni)

TV-rettighederne for kvalifikationskampene er endnu ikke forhandlet på plads, men i næste sæson sender TV 2s kanaler eksklusivt fra både Europa League og Conference League.