Festende briter bekymrer lokale portugisere før Champions League-finale

Portos borgmester deler ikke bekymringen for smittefaren fra de tilrejsende fans. Portugiserne er omstillingsparate, siger han.

Tusindvis af britiske fodboldfans fylder fredag og lørdag gaderne i Porto.

De to fangrupperinger fra storklubberne Chelsea FC og Manchester City er rejst til Portugal for at heppe deres hold frem mod sejren i årets Champions League-finale.

Men de tilrejsende fans har fået en blandet modtagelse, skriver Reuters.

Nogle lokale frygter smitte med den meget smitsomme indiske coronavariant, som de frygter, at fodboldfansene bærer med sig fra England.

Andre er vrede over, at udenlandske fans nu kan indtage fodboldstadionet Estádio do Dragão, når fodboldglade portugisere i månedsvis ikke har kunnet følge deres hold fra lægterne i de afgørende runder af den nationale liga.

- Hvis de engelske fans kan tage på stadion, burde alle kunne det samme. Det er en fodboldkamp som alle andre, og de åbnede ikke stadion for det portugisiske mesterskab, lyder det fra Alexandre Magalhaes, der til daglig bor i Porto, ifølge Reuters.

Vreden over, at de portugisiske myndigheder har lempet på coronarestriktionerne i sidste øjeblik, er også til at føle i byen, skriver nyhedsbureauet.

Fest og slåskampe

For blot tre uger siden var planen, at årets Champions League-finale skulle spilles i Istanbul, men planerne blev ændret, da de tyrkiske coronarestriktioner ikke kunne leve op til UEFA's ønske om fans på stadion.

Tyrkiet er på Storbritanniens røde rejseliste, og dermed kunne ingen fans rejse fra England for at overvære kampen på stadion.

Omvendt er Portugal grøn på den britiske rejseliste, og derfor kræver det blot en negativ PCR-test for at undgå isolation for de medrejsende fans tur/retur.

Derfor kunne de lokale indbyggere fredag se deres gader blive indtaget af festglade fodboldfans uden masker, der også fra tid til anden bød hinanden op til slåskamp.

I alt får 16.500 tilskuere adgang til stadion, og hvert af finaleholdene har fået 6000 billetter øremærket til deres fans. Normalt kan stadionet huse over 50.000 tilskuere.

Langt flere briter har dog taget turen til Porto for at støtte deres hold og i håb om at score sig adgang til stadion, skriver Reuters. Turen til den portugisiske by er ifølge Sky News den største masserejse for briter siden pandemien begyndte.

Portugiserne er omstillingsparate, siger borgmesteren

På trods af bekymrede borgere er panderynkerne dog knap så dybe hos Portos borgmester, Rui Moreira. Portugiserne er nemlig omstillingsparate, siger han.

- Selvfølgelig er der utrygheder forbundet med det. Vi har haft op- og nedture de seneste 15 måneder, men nu er de ældre og syge borgere vaccineret. Så nu er vi på en måde klar til at løbe flere risici, end vi ville have gjort for et år siden.

- Denne fleksibilitet er meget portugisisk. Portugisere er meget omstillingsparate, siger han til Reuters.

To dage efter at UEFA annoncerede, at finalen rykkede fra Istanbul til Porto, meddelte den portugisiske regering, at de britiske fans skulle isoleres i en såkaldt boble.

Men torsdag lød meldingen så, at restriktionerne for de tilrejsende fans blev lempet, så de nu kunne bevæge sig frit rundt.

Selvom Portugal har lempet mange af de hårdeste restriktioner, lever landets borgere stadig med begrænsninger i deres hverdag. Blandt andet skal al salg af alkohol stoppe klokken 20, og mundbind er påkrævet udendørs, hvis det ikke er muligt at holde to meters afstand.

Kampen mellem Manchester City og Chelsea begynder lørdag klokken 21.00.