EM fodbold

Kommunalpolitikere får gratis EM-billetter – kunne være gået til danske fans

Ifølge Copenhagen EURO 2020 kunne billetterne være gået til danske fans.

Mens tusindvis af danske roligans har fået revet deres EM-billetter itu og misser de historiske landskampe i Parken, kan politikerne i Københavns Borgerrepræsentation gratis tage plads på tilskuerrækkerne.

Ifølge en intern e-mail rundsendt på Rådhuset, som TV 2 SPORT er i besiddelse af, har UEFA givet byrådspolitikerne omkring 90 billetter fordelt til Danmarks tre landskampe i Parken samt den 1/8-finale, der spilles på nationalstadionet.

De gratis billetter har fået Troels Chr. Jakobsen, medlem af Borgerrepræsentationen for Alternativet, op i det røde felt.

- Jeg kan ikke se relevansen af, hvorfor det netop er mig, der skal have en gratis billet, når der er virkelig mange, der måske endnu mere end mig har lyst til at se sådan en kamp, og som slet ikke har penge til det, lyder kritikken fra beskæftigelsesordføreren til TV 2.

Billetter kunne gå til danske fans

Copenhagen EURO 2020, der står for det danske EM-værtskab, oplyser til TV 2 SPORT, at billetter, som DBU's partnere siger nej til, så vidt muligt vil gå til danske fans.

Dermed vil ubrugte billetter fra Københavns Kommune formentlig gå til danske fodboldfans.

Christian Kokholm Rothmann, der er formand for Danske Fodbold Fans, er enig i med Troels Chr. Jakobsen.

- Man kan selvfølgelig diskutere signalværdien i, at tusindvis af danske fans har fået afvist deres billetter, og nu kan byrådspolitikerne bare vælge, hvilke kampe de vil til. Det synes jeg selvsagt, er superærgerligt, siger han til TV 2 SPORT.

Kommune: Vi har også fået VIP-billetter

TV 2 SPORT har været i kontakt med Økonomiforvaltningen i Københavns Kommune.

I en mail bekræfter forvaltningen, at Københavns kommune har modtaget 90 almindelige billetter samt 24 VIP-billetter.

- Gruppeformandskredsen har besluttet en model for fordelingen af billetterne til medlemmer af Borgerrepræsentationen, som er i overensstemmelse med Københavns Kommunes politik for repræsentation, lyder det i mailsvaret.

Kommunen oplyser, at det er besluttet, at 13 nøglemedarbejdere, som i samarbejde med DBU og UEFA har varetaget opgaver i relation til Københavns EM-værtskab, hver kan modtage én almindelig billet til én kamp.

De skriver desuden, at de sender 56 af de 90 almindelige billetter retur til DBU, fordi de ikke får brug for dem.

- Når folk bruger vores by, deltager vi

En af de politikere, der har valgt at takke ja til en af de eftertragtede billetter, er Andreas Keil, som er medlem af Borgerrepræsentationen samt medlem af Teknik- og Miljøudvalget for Socialdemokratiet.

Han forstår godt de skuffede fodboldfans, som har fået frataget deres billetter.

- Som udgangspunkt er jeg selv kæmpe fodboldfan, og jeg har selv ikke fået de billetter, jeg gerne ville have. Så jeg har virkelig stor forståelse for, at folk er ærgerlige og skuffede.

- Men jeg vil også sige, det er naturligt, at når Københavns Kommune samarbejder med DBU om det her kæmpe arrangement, at vi deltager i det. Det gør vi eksempelvis også med Priden (Copenhagen Pride, red.), og vi deltager også i lokale gadefestivaler. Når folk bruger vores by og samarbejder med os, så inviterer de os, og så deltager vi, siger Andreas Keil.

Han mener, at København som værtsby har en række forpligtelser, der gælder, når der bliver holdt store arrangementer som EM eller Tour de France.

- Der ligger et kæmpe forarbejde i at mødes med eksempelvis erhvervslivet og transportsektoren. Og det er rigtig vigtigt for arrangementet, at byens repræsentanter mødes og deltager i det her og viser vores støtte til arrangementet.

Man kan måske godt forstå, hvorfor kulturborgmesteren og medlemmer af Kulturudvalget skal deltage. Men hvorfor skal andre medlemmer af Borgerrepræsentationen som dig foran i køen?

- Jeg synes ikke, det er helt rimeligt stillet op, for et arrangement som EM har også indflydelse for vejene rundt i København, beskæftigelsen og så videre. Det går på tværs af en hel række af politikere og udvalg, så det er ikke så enkelt, at det kun hører under Kulturudvalget. Der er rigtig mange, som har arbejdet med det her.

Stor reduktion af billetter

På grund af coronapademien blev EM i første omgang udskudt fra 2020 til 2021, ligesom adgangen for tilskuere blev sænket markant i Parken. Parken kan rumme 15.900 tilskuere efter de gældende retningslinjer, der er udstukket af myndighederne.

Inden coronapandemiens indtog var der lavet en fordeling af billetter til kampene i Parken.

Billetfordeling før coronapandemien

  • Neutrale fans: 16.000 (cirka 65 procent solgt til danske fans)
  • DBU's fanklubmedlemmer: 5000
  • Modstanderholdets fanklubmedlemmer: 5000
  • DBU’s frivillige og partnere: 2700
  • UEFA’s medlemmer og partnere: 2200
  • Modstanderholdets forbund: 1000
  • Hospitality: 1000
  • Medier, sikkerhed og journalister: 2-3000

Kilde: Anders Hagen, fankoordinator i DBU

Fordelingen kom fra det europæiske fodboldforbund (UEFA), og hver enkel gruppe har så vidt muligt lidt samme nedskæring til omkring 45 procent af den oprindelige kapacitet.

Det betyder for eksempel, at DBU's fanklubmedlemmer gik fra 5000 til 2100 billetter per kamp.

Københavns Kommune oplyser, at foruden hovedstadskommunen har Wonderful Copenhagen og Region Hovedstaden også modtaget billetter. Wonderful Copenhagen skriver i et svar til TV 2, at de har fået tildelt en enkelt billet, da de deltager i samarbejdet om værtsskabet.

Opdatering 13.56: Region Hovedstaden oplyser til TV 2, at man allerede i maj besluttede at levere fodboldbilletterne tilbage, så flere danske fans kan komme på stadion.