EM fodbold

Mindst syv EM-landshold har fået tilbudt coronavaccine

Danmark er blandt de nationer, der ikke har valgt at vaccinere landsholdsspillerne før EM.

Et udbrud af coronasmitte i truppen er landstræner Kasper Hjulmands største bekymring frem mod EM, fordi det danske landshold med få undtagelser møder uvaccineret op til slutrunden.

Men en stribe af de øvrige EM-nationer behøver formentlig ikke bekymre sig om større smitteudbrud. På mindst 7 af de 24 EM-landshold har spillerne nemlig fået tilbudt en vaccine i hjemlandet før slutrunden.

Det viser en rundspørge til de 23 øvrige EM-deltageres fodboldforbund, som Ritzau har foretaget.

17 af de 23 har besvaret henvendelsen, og af dem har fem oplyst, at spillerne forud for EM har fået tilbudt mindst en vaccinedosis.

Forbundene i Holland og Belgien er ikke vendt tilbage, men det er tidligere kommet frem via nyhedsbureauet Reuters, at spillerne på de to hold er blevet vaccineret inden slutrunden.

Derudover har spillerne fra Polen, Kroatien, Italien, Schweiz og Tyrkiet modtaget en coronavaccine. I hvert fald de spillere, der ville have den.

Hverken England, Skotland eller Portugal ønsker at dele sundhedsoplysninger og forholder sig derfor ikke til spørgsmålet.

I Spanien har man endnu ikke taget stilling til, om spillerne skal vaccineres før slutrunden, meddelte landsholdets presseansvarlige torsdag.

Frygter konkurrenceforvridning

Danmark har tidligere oplyst, at spillerne ikke vil blive kollektivt vaccineret mod coronavirus før EM, hvilket har fået Kasper Hjulmand til at efterspørge handling fra Det Europæiske Fodboldforbund (Uefa), da lande med vaccinerede spillere i hans øjne har en konkurrencefordel.

Landstræneren argumenterer for, at Uefa i lighed med Den Internationale Olympiske Komité (IOC) burde have sørget for vacciner til udøverne før EM.

IOC meddelte i begyndelsen af maj, at komitéen havde indgået et samarbejde med Pfizer/BioNTech om coronavacciner til alle landenes OL-delegationer.

Samme mål burde Uefa have haft, mener tidligere landsholdsspiller og nuværende fodboldekspert hos Viaplay Preben Elkjær.

- Når man siger: "I skal være med og rejse hele Europa rundt", så kunne det have været på sin plads, hvis landene havde fået vaccinerne, for det er noget, der er til gavn for hele Europa. Hele Europa glæder sig. Hvad skal de ellers lave hele sommeren, hvis der ikke er noget fodbold?

- Vi har noget at gå op i, og vi kan juble lidt. Nu er vi på vej frem. Så derfor burde Uefa have sørget for det, siger han.

Kasper Schmeichel er vaccineret

Selv om en stor del af EM-trupperne over en bred kam har en vaccine til gode, er enkelte spillere på holdene blevet vaccineret i de lande, de spiller i til daglig.

På det danske landshold har målmand Kasper Schmeichel eksempelvis modtaget et beskyttende stik mod coronavirus.

På grund af coronapandemien har Uefa tilladt landstrænerne at udtage 26 spillere i stedet for 23 til EM, der begynder fredag med kampen mellem de vaccinerede landshold fra Italien og Tyrkiet.