EM fodbold

Stjernefrøet fik sit gennembrud på landsholdet

Danmark vandt 2-0 over Bosnien i den sidste EM-testkamp, hvor Mathias Jensen var bedste mand i rødt og hvidt.

Det er vildt vigtigt, at Danmark kommer godt afsted i EM-turneringen senere på ugen. Fundamentet for det videre forløb. Finland skal ganske enkelt besejres. Nu har to testkampe være resultatmæssigt ok, truppens yderste er blevet brugt, og Hjulmand har set, hvad han ville.

Han har sin start 11’er klar. Eneste tvivl set udefra er, om det bliver Jonas Wind eller Kasper Dolberg på toppen.

Et af kritikpunkterne efter 1-1-kampen mod Tyskland var, at danskerne var for kort tid på bolden. Det var bedre mod en svagere modstander på Brøndby Stadion - og jeg tror, Wind kan være værdifuld, hvis de danske fødder skal være længere tid på bolden end modstanderen.

2-0-sejren var et gennembrud for Mathias Jensen, der netop er rykket op i Premier League med Brentford. 25 år og et stjernefrø, der dog næppe får plads fra start i EM-turneringen. Men har så meget, der kan gavne også landsholdet fremover. Han strøg til tops på i min karakterbog.

Defensiven har for længst bestået, rollefordelingen på banen også - der skal lidt mere til på banens sidste 20 meter til det optimale EM-facit. Selvom der blev skabt mange chancer i den sidste del af kampen mod et bosnisk hold, der havde fysik som første prioritet.

Vi fik to hovedstødsmål, Braithwaite og indhopper Cornelius, og det var generelt bedre end sidst angrebsmæssigt.

Dejligt endelig med livlige tilskuere til en landskamp. De fik en god aften. Sådan lød det i hvert fald. Stærkt savnet.

Som så ofte før var den sidste halve time præget af, at de danske spillere skulle skånes, af Hjulmand og af sig selv. Ikke mere test af system, spil, relationer og reserver. Vi ser frem til lørdagen - fodboldens klimaks.

Danmark - Bosnien

Karakterskalaen
 1. 6Høj klasse
 2. 5Klasse
 3. 4Over middel
 4. 3Middel
 5. 2Under middel
 6. 1Ikke så godt
 7. 0Dumpet
 8. UBUden for bedømmelse
 • Kasper Schmeichel

  I den slags kampe skal der en særlig psyke til for at bevare koncentration og tænding. Det har Schmeichel - hver gang. Et enkelt indgreb før pausen - ikke af høj klasse, ikke nødvendigt. Men et sikkert indgreb.

  4
 • Jens Stryger Larsen

  Har aldrig tabt en landskamp - det her var nr. 36. Med fra bruttotruppen på højre back, men den plads tilhører Wass. Ingen graverende fejl, selvom nogle afleveringer var adresseløse. En solid spiller uden de store overraskelser.

  3
 • Simon Kjær

  107 landskampe - og de fleste af høj klasse. Derfor er det copy paste - stor opmærksomhed hele tiden, aggressiv, forrest på bold og i attitude, det fås ikke bedre.

  5
 • Andreas Christensen

  Godt at se A.C. tilbage efter Champions League-triumfen med Chelsea. Makkerskabet med Kjær er i europæisk topklasse. Det oser af overskud på mange måder. Det centrale tvillingepar er næsten siamesiske, de ved, hvad den anden gør og er. Overlegent.

  5
 • Nicolai Boilesen

  Så blev det venstrebenet på venstre back, og det gav nogle tempo-muligheder. Boilesens teknik er brugbar, fordi han selv i høj fart har kontrol. Havde et mesterligt ryk omkring den halve time, og satte Eriksen i scene med aflevering skråt bagud. Men uden resultat. Omvendt havde FCK'eren en risikofyldt tilbagelægning, der gav Bosnien en af de få chancer.

  3
 • Daniel Wass

  En del af den fleksibilitet, Hjulmand ønsker. Her som i mange Valencia-kampe på den centrale midtbane. 

  En rolle han udfyldte med overblik, gode og konstruktive placeringer og en evne til at afbryde bosnisk opspil, hvis det var nødvendigt. Han bliver ikke brugt der fra start i turneringen, men et godt alternativ.

  4
 • Mathias Jensen

  Kampens spiller

  Stort arbejde - også på tværs af banen. Var helt i vater med pladsbytte med Eriksen. Initiativrig og noget der kan bruges i en lang turnering. Det her var hans landsholdsgennembrud. Det her var flot. Det rækker ikke til en EM-startplads, endnu. Men den er på trapperne.

  5
 • Christian Eriksen

  I glimt, igen. Men han tiltrækker sig opmærksomhed, igen igen. I opspillet, i sine skiftende positioner - og hos modstanderne. Fik serveret en god scoringschance af Boilesen før pausen. Men indrømmet, jeg er også en af dem, der venter og håber på mere fra den kant. Han lagde to pragtafleveringer lige efter pausen, lige inden han gik ud. Og så må jeg bare konstatere, at det er længe siden, han har scoret i såkaldt åbent spil. For længe siden.

  3
 • Robert Skov

  Så kom venstrebenet tilbage på højre kant. Som type langt fra Yussuf Poulsen, og det venstreben skal udnyttes bedre. Skov var med til at give banen bredde, men det blev aldrig til noget med gennembrud eller kanonen fra det før så frygtede ben. Der kom et hårdt indlæg i første halvleg - med højrebenet.

  2
 • Kasper Dolberg

  Interessant, hvem Hjulmand vælger mod Finland på lørdag. Jonas Wind var manden i tre af de seneste landskampe før testmatcherne mod Tyskland og her Bosnien. Jeg synes, han er savnet, især hans evne ned i banen. Men Dolberg kom ind mod tyskerne og gjorde det godt, her arbejdede han uden de sædvanlige afslutninger. Wind ind efter pausen.

  3
 • Martin Braithwaite

  Han har evnen til at være alle steder på én gang. Det og hans antrit inviterer til dybe afleveringer -  bag om forsvaret. Braithwaite er opmærksom på spillet, når det lever. Derfor typisk, da han opfattede en pludselig opstået situation og scorede med hovedet.

  4
 • Jonas Wind

  Ind for Dolberg i pausen. Det betød lidt mere tyngde ned i banen, en spilstation og lidt mere fysik. Og så fik vi set ham sammen med Andreas Cornelius i nogle minutter. Pudsigt og brugbart, hvis der skal satses tungt i nogle kampe.

  3
 • Joachim Andersen

  Ind for Simon Kjær i pausen. Hans teknik og overblikk er indiskutabelt. Men presset fra bosnierne var for spinkelt til den helt store udfordring.

  3
 • Yussuf Poulsen

  Ind for Braithwaite i pausen og fik en enkelt stor mulighed, men faldt i afslutningsøjeblikket.

  3
 • Thomas Delaney

  Erstattede Christian Eriksen efter en lille time, og så fik landsholdet lidt mere løb på langs, forstået på den måde, at Delaney har øje for felt-til-felt. Helt tydeligt mod slutningen, hvor han stak dybt og fik en fin mulighed serveret af Yussuf Poulsen.

  3
 • Kasper Hjulmand

  Landstræner

  Jeg tror han fik hvad han ville se - her og mod Tyskland. Var pænt kritisk efter 1-1 kampen forleden, men som altid pegede han også på, at landsholdet er svære “slippe af med”. Det er en vigtig pointe, når de helt store er i spil. Bruttospillerne kom i kamp, de væsentligste fik balanceret spilletid, der var rolle- og positions byt. Og igen fik landstræneren prøvet et tremands forsvar mod slutningen. Alt efter Hjulmands hoved.

  4