EM fodbold

Tofts nedtælling - den revnede buksebag

TV 2 SPORT og Flemming Toft tæller ned til EM i fodbold med fem fede ankedoter fra nogle af historiens største EM-øjeblikke. I dag om Preben Elkjær.

Billedet er ikonisk.

Spilleren med nummer 10 har vendt straffesparkspletten ryggen, og tager sig til hovedet. Men det er de revnede shorts, der får os til at huske.

Danmark er ude af semifinalen ved EM i 1984. Et kort historisk glimt, der aldrig får fred.

Det er lidt synd, at denne situation tages frem igen og igen, når vi nærmer os en slutrunde, men historien er til for at fortælles. Det ved Preben selv midt i ærgrelsen over, at vi bliver ved.

Preben Elkjær har givet fodbolden og millioner af fans så meget, og det sidder som minder, der giver begejstring. Men den nådesløse sandhed skal have plads til skildringer som den fra 1984.

Ingen andre ville sparke sidst

Stedet er Stade de Gerland i Lyon. Danmark har spillet en forrygende indledende slutrunde med et knebent nederlag til værtsnationen Frankrig (0-1), sejr over Jugoslavien (5-0) og det dramatiske højdepunkt triumfen mod Belgien, der førte 2-0, men det endte med dansk sejr på 3-2. Blandt andet på Elkjærs historiske sejrsmål.

I semifinalen ventede Spanien. Søren Lerby bragte Danmark foran efter seks minutter, men Maceda udlignede. Forlænget spilletid, hvor Morten Olsen måtte udgå med en skade, og hvor Klaus Berggreen blev udvist. Ingen yderligere scoringer, afgørelse på straffespark.

Kenneth Brylle, Jesper Olsen, Michael Laudrup (i to forsøg) og Søren Lerby scorede på de fire første danske spark. Alle spaniere havde scoret.

Så kom turen til Elkjær, som Sepp Piontek havde bedt om at sparke. Ingen anden ville sparke som sidste mand, så det blev Elkjær. Knægten fra Lokeren, der tidligere havde scoret på alle sine spark i sin belgiske klub.

Han spadserede langsomt og langt fra med den ro og udstråling, der ellers prægede ham. Presset var kolossalt.

Danmark havde spillet en fremragende turnering, og nu var de så tæt på en EM-finale i den første slutrunde. Alles øjne hvilede på Danmarks nummer 10.

En knust Preben Elkjær

Elkjær havde dagen forinden underskrevet en kontrakt med italienske Hellas Verona, han var midt i sin storhedstid, men den her situation tyngede.

Han lagde bolden på pletten, tog tilløb fra straffesparksfeltets kant. Vidste hvor han ville sparke.

Men den spanske keeper, Arconada, bevægede sig mod den side, Preben havde valgt at ville sparke i. Det skete i en brøkdel af et sekund før selve sparket. Preben valgte per intuition at give den lidt ekstra i sparket, og så endte bolden i en lige linje på vej mod himlen over mål.

Spanien var i EM-finalen.

En knust Preben Elkjær vendte om og gik mod midten, trøstet i første omgang af målmand Ole Qvist. Ærgrelse, skuffelse, tristhed i den danske lejr. Men da sandheden havde smidt sin kendsgerning, kunne spillerne - og Preben Elkjær - glæde sig over en flot slutrunde, der var med til at ikonisere 80'er-holdet.

Tilbage som fast naglet står billedet af den revnede buksebag og en trøje med 10-tallet, der vender ryggen til det, der lige var sket. Et uforglemmeligt øjeblik og en uforglemmelig dansk fodboldstjerne.