EM fodbold

Tofts nedtælling - mindes EM-historiens bedste mål

TV 2 SPORT og Flemming Toft tæller ned til EM i fodbold med fem fede ankedoter fra nogle af historiens største EM-øjeblikke. I dag om van Basten.

Han havde ikke flere kræfter. Og hans ankel gjorde ondt. Derfor tog han den nemmeste beslutning - og lavede EM-historiens flotteste mål. Marco Van Bastens helflugter i finalen 1988 er legendarisk.

Holland tog trofæet med 2-0 sejren over Sovjetunionen, men stjernestøvet lagde sig over Marco Van Basten. Han havde haft en skidt sæson i AC Milan, som han skiftede til fra Ajax Amsterdam i sommeren 1987. En alvorlig ankelskade holdt ham ude i seks måneder, og det blev blot til 11 ligakampe og tre mål.

Den hollandske manager Rinus Michels var længe i tvivl, om van Basten var klar til EM-slutrunden. Hans ankel havde mistet 20 procent af sin bevægelighed, men han kom med på et yderligt mandat og startede på bænken.

Holland indledte med at tabe til Sovjetunionen, så kom van Basten med og lavede hattrick mod England, der blev slået 3-1. Senere i semifinalen lavede han sejrsmålet i 2-1 sejren over værterne fra Vesttyskland, og så altså det “dødbringende” mål til 2-0, der cementerede finalesejren.

Det bedste EM-mål nogensinde

Et mål, der igen og igen nævnes som det bedste nogensinde i en EM- eller VM-slutrunde. En scoring, der “faktisk ikke er mulig”, som et hollandsk sportsblad beskrev det.

Stedet er det olympiske stadion i München med det karakteristiske halvtag bygget over en model med en nylonstrømpe trukket ud over nogle strikkepinde. Ruud Gullit havde bragt Holland foran på hovedstød og 10 minutter efter pausen kom så “målet”.

Van Tiggelen afleverer på tværs til Arnold Mühren, der straks med venstrebenet sender bolden i en bue mod højre. Det ligner en fejlaflevering, for bolden har retning mod baglinjen længst væk. Van Basten kan følge den hele vejen, mere fart er der ikke i afleveringen. Han når at overveje, hvad der skal ske. Og tager så den nemmeste beslutning - han sparker hårdt, mens bolden endnu er i luften, fra en håbløs spids vinkel og lige indenfor feltet. En helflugter, der brager ind og udvider netmaskerne bag den sagesløse målmand Dasayev.

Olympia Stadion blev badet i orange, og en hel verden gjorde klar til at glorificere målet og Marco van Basten. Senere har han selv fortalt, at han ikke havde kræfter nok til at tæmme afleveringen, og derfor besluttede at helflugte - og samtidig mente han, at den stivhed, der var i hans ankel efter flere operationer, var med til at holde fart og præcision i afslutningen. Altså manglende fysik, en invalideret ankel og en hurtig beslutning stod bag det bedste EM-mål nogensinde.

Marco van Basten blev “Årets Spiller” (“Ballon d’Or”) i Europa i 1988, 1989 og 92, men stoppede sin karriere i 1995, da flere ankeloperationer havde slået fejl.