Fodbold

266.259 fans tog til fodbold, og næsten ingen blev smittet

Ud af 266.259 tilskuere til kampe i de tre bedste fodboldrækker i foråret har 60 været smittet med coronavirus. Det viser en ny evaluering.

Det er ikke kun vejret, der er med til at blæse lune vinde ind over det danske fodboldlandskab i disse tider.

Det kan snart være slut med afstandskrav og sektionering på de danske stadioner i landets tre bedste fodboldrækker, som den såkaldte superligaordning førte med sig.

En ny evaluering fra Divisionsforeningen viser, at der nu er grobund for lempelser.

Det vil være dejligt med fuld kapacitet igen

Claus Thomsen, direktør i Divisionsforeningen

Blandt 266.259 tilskuere, der i foråret var på plads til 170 kampe i Superligaen, 1. division, 2. division og pokalfinalen, har Styrelsen for Patientsikkerhed opgjort, at 60 personer har været smittet med coronavirus i forbindelse med kampe. Det er et så begrænset tal, at direktør for Divisionsforeningen, Claus Thomsen, nu vil have fuld udblæsning fra tilskuerrækkerne igen, hvilket kan blive fra næste sæson, der starter i midten af juli. Dog stadig med få tiltag.

- De data viser, at med brug af coronapas, faste pladser og styret tilskuerrejse, så er risikoen for smitte meget lav og faktisk lavere end ved at færdes rundt i samfundet i al almindelighed, siger Claus Thomsen til TV 2 SPORT.

- Vi synes, tallene peger på, at man helt forsvarligt kan afvikle kampe uden sektionering og afstandskrav. Det vil være dejligt med fuld kapacitet igen.

Superligaordningen har blandt andet betydet, at tilskuere har været nødt til at holde en meters afstand til hinanden. Derudover har de danske stadioner været inddelt i sektioner med maksimalt 500 tilskuere i hver.

Graver man dybere ned i tallene fra Divisionsforeningens evaluering, fremgår det, at 0,02 procent af tilskuerne har været smittet, mens de har siddet på tribunen til en fodboldkamp. Det svarer til 0,35 per kamp. Derudover viser evalueringen, at antallet af tilskuere, som blev smittet, mens de var til fodboldkamp, var mellem 0,01 og 0,03 per kamp.

Stor glæde i FCK og Brøndby

En stor del af den afsluttede superligasæson bød på kampe afviklet uden tilskuere. Men siden tilskuerne vendte tilbage til stadion i april – under superligaordningens restriktioner – har der atter været jubel fra tribunerne. I begrænset omfang.

Det er stadig et politisk anliggende at beslutte, hvorvidt de danske stadioner kan nyde godt af en fuld genåbning. Men det tager ikke noget fra den glæde som den administrerende direktør i Brøndby IF, Ole Palmå, sidder tilbage med, da han så evalueringen fra Divisionsforeningen.

- Det er vi superglade for. Der er jo ikke noget bedre, end når konkrete erfaringer slår prognoser. Det er jo erfaringer, man har gjort sig, og det har en stor værdi for alle, siger Ole Palmå til TV 2 SPORT.

- Det betyder meget for Brøndby. Det er ingen hemmelighed, at det har været et kæmpe indgreb i vores økonomi at have så begrænset kapacitet i en længere periode.

Det er ikke kun hos de nykårede danske mestre, at evalueringen får en varm modtagelse. Rivalerne fra FC København er nemlig allerede klædt godt på, når de potentielt kan tage imod flere tilskuere fra næste sæson.

- Det glæder os meget, og vi har en god fornemmelse med at afvikle kampene sikkert. Vi føler, vi er gearet til det, og vi klar til at åbne mere og få fuldt hus på stadion, siger Jes Mortensen, der er kommunikationschef i hovedstadsklubben.

Evalueringen er udarbejdet af Divisionsforeningen og Dansk-Boldspil Union i samarbejde med Styrelsen for Patientsikkerhed, som står for smitteopsporingen i Danmark.