Danmark er på liste over de største overraskelser i EM-historien

Med få dage til en stor begivenhed i fodbold kaster TV 2 SPORT et blik på de største overraskelser gennem tiden til et EM.

Passion, jubel, skuffelse og nationalfølelse.

Fodboldfans kan se frem til en spektakulær sommerperiode, når startskuddet til historiens 16. udgave af EM i fodbold lyder fredag den 11. juni.

Hvis ikke du kan vente, kan du allerede nu varme op med at blive klogere på de 10 mest sensationelle resultater, som har fundet sted i EM-historien. Ifølge Gracenote, der leverer statistik og data i sportens verden, er et dansk resultat fra 2012 blandt andre med på den liste, som virksomheden er kommet frem til ud fra udregninger baseret på favoritværdigheder og fortidige verdensranglister.

Inden vi dykker ned i listen, kan det konstateres, at den seneste EM-slutrunde i 2016 i Frankrig var den mest uforudsigelige, da 29 procent af 51 kampe blev vundet af underdoggen. Her vandt Portugal, selvom de sluttede som nummer tre i deres gruppe.

Og nu til listen.

10. England 0-1 Jugoslavien - semifinale i 1968

De regerende verdensmestre fra England stødte sammen med Jugoslavien om en plads i semifinalen ved EM i 1968.

Selvom det engelske mandskab stillede slagkraftigt op med spillere som Bobby Moore og Bobby Charlton, lykkedes det Dragan Dzajic at score til sidst, hvilket sikrede Jugoslavien sejren. I finalen vandt værtslandet Italien.

Ifølge Gracenote havde Jugoslavien 21.9 procent chance for at vinde.

9. Vesttyskland 0-1 Spanien - gruppekamp i 1984

I 1984 manglede Vesttyskland et enkelt point for at slutte på en andenplads i deres gruppe og deraf gå videre i EM. Men det spolerede Spanien, da Antonio Maceda i det 90. minut fandt målet.

Spanien endte med at gå hele vejen til finalen, men den tabte de til Frankrig.

Ifølge Gracenote havde Spanien 21.7 procent chance for at vinde.

8. Portugal 1-2 Grækenland - gruppekamp i 2004

Grækenland overraskede alt og alle, da de i 2004 løftede EM-pokalen. Sejren over Portugal i finalen er også den mest overraskende i historien, men den sejr er ikke med her.

Det skyldes, at de allerede i gruppefasen slog det portugisiske mandskab med 2-1. To mål fra henholdsvis Georgios Karagounis og Angelos Basinas var nok til en sejr, selvom Cristiano Ronaldo reducerede til sidst.

Ifølge Gracenote havde Grækenland 21.4 procent chance for at vinde.

7. Ukraine 0-2 Nordirland - gruppekamp i 2016

En kamp, der er gået over historiebøgerne i Nordirland. Da de grønklædte spillere sikrede sig sejren over Ukraine, var det samtidig nationens første sejr under en slutrunde siden 1982.

Sejren var også nok til at sende dem videre til knockout-fasen.

Ifølge Gracenote havde Nordirland 21.3 procent chance for at vinde.

6. SNG 0-3 Skotland - gruppekamp i 1992

I denne udgave af EM blev de danske landsholdsspillere europamestre. Men det var ikke det eneste store, der skete under slutrunden i 1992.

Med to nederlag på cv'et tidligere i gruppefasen mod henholdsvis Holland og Tyskland var Skotland allerede elimineret. Men i den sidste gruppekamp lykkedes det Skotland at vinde over SNG, som var et mellemstatsligt samarbejde, der opstod efter Sovjetunionens opløsning.

Ifølge Gracenote havde Skotland 21.2 procent chance for at vinde.

5. Holland 0-1 Danmark - gruppekamp i 2012

Vi spoler lidt frem i tiden og kaster blikket på et stort resultat, som Danmark og Michael Krohn-Dehli sørgede for at hive hjem.

Med en sølvmedalje fra VM i 2010 var Holland store favoritter mod Danmark, men det lykkedes Morten Olsens tropper at levere overraskelsen. Målet kom fra Michael Krohn-Dehli i første halvleg.

På trods af sejren nåede Danmark ikke at avancere til knockout-fasen.

Ifølge Gracenote havde Danmark 19.9 procent chance for at vinde.

4. Belgien 0-2 Tyrkiet - gruppekamp i 2000

Med et point på kontoen efter de første to kampe sikrede Tyrkiet og Hakan Sukur med sine to mål en sejr over Belgien. Det var første gang, Tyrkiet var med til en slutrunde. Derfor var sejren over de belgiske medværter en stor bedrift.

Ifølge Gracenote havde Tyrkiet 19.7 procent chance for at vinde.

3. Belgien 1-3 Wales - kvartfinale i 2016

For første gang i 58 år var Wales repræsenteret til en slutrunde. Efter at have været nede med 1-0 leverede waliserne tre scoringer og nåede sensationelt semifinalen.

Klubløse Hal Robson-Kanu scorede et flot mål, hvilket var et af de helt store højdepunkter i kampen udover resultatet.

Ifølge Gracenote havde Wales 19.6 procent chance for at vinde.

2. Frankrig 0-1 Grækenland - kvartfinale i 2004

Grækenland var bare i hopla i 2004. I kvartfinalen sendte de Frankrig ud af slutrunden. Store franske stjerner som Zinedine Zidane, Robert Pires og Thierry Henry kunne ikke stille noget op, da Angelos Charisteas scorede med hovedet i anden halvleg.

Efterfølgende slog de Tjekkiet i semifinalen og altså senere Portugal.

Ifølge Gracenote havde Grækenland 19.1 procent chance for at vinde.

1. England 1-2 Island - ottendedelsfinale i 2016

Det mest overraskende resultat i EM-sammenhæng fandt sted i 2016, da vores nordiske overbo Island vandt over England.

Islændingene var bagud, men de kom tilbage efter en heroisk indsats med mål fra Ragnar Sigurdsson og Kolbeinn Sigþórsson.