Krisemøde i Sverige – Hjulmand bekræftet i, at Danmark gør det rigtige

I alt er fire EM-spillere nu testet positive for coronavirus under en uge før slutrunden. Både den spanske og svenske EM-lejr er ramt.

Coronavirussen har spredt panik mange gange før ved store sportsbegivenheder, og nu er det ved at ske igen.

De positive tilfælde falder lige nu som perler på en snor rundt omkring i EM-lejrene. Sergio Busquets og Diego Llorente fra Spanien er begge testet positive, mens Dejan Kulusevski og Mattias Svanberg fra Sverige er ditto.

Alle sammen er tilfælde, der er kommet inden for de seneste par dage. Og alle sammen er tilfælde, der er faldet under en uge før EM-slutrunden.

En slutrunde der allerede er udskudt i et år på grund af den verserende pandemi.

I Sverige har man taget de to positive covid-19-tilfælde meget alvorligt, hvorfor den svenske stab fik stablet et krisemøde på benene sent tirsdag aften, skriver Aftonbladet. Et møde der endte med at stramme gevaldigt op på retningslinjerne i den svenske EM-lejr.

De nye regler i Sveriges EM-trup er:

  • Daglige kviktests og øget antal PCR-test.
  • Fremover vil taktikmøder foregå i små grupper og i det størst tilgængelige rum.
  • Behandling af spillere vil blive tidsbegrænset og – så vidt som muligt – foregå udendørs.
  • Planlagte fællesaktiviteter er aflyst.
  • Rejser med bus vil blive minimeret.
  • Der vil fremover være en begrænsning på antallet af spillere, der kan være i fitnesscentret og til andre indendørs aktiviteter.

- Det er en masse små besværligheder, som bare gør det sværere for det svenske landshold og landstræneren at forberede de her svenske spillere til den vigtige åbningskamp (på mandag mod Spanien, red.). Det er altså bare en gigantisk sten i skoen for det svenske landshold, fortæller TV 2s korrespondent i Norden, Jesper Zølck, der følger tæt med i nyhederne fra den svenske trup.

Ifølge den svenske avis Expressen er der fire spillere, der har været i tæt kontakt med Dejan Kulusevski, som var den første i Sveriges trup til at teste positiv. En time senere testede Mattias Svanberg positiv. Det fremgår ikke, om Svanberg var én af de fire, men det ser unægtelig sådan ud på ovenstående billede.

I modsætning til det spanske hold bliver hele den svensk trup dog ikke sendt i isolation.

Hjulmand vil ikke ændre noget

De positive coronatilfælde har hidtil kun ramt i den spanske og svenske EM-lejr.

I den danske EM-lejr planlægger man ikke at lave ændringer til trods for de nye tilfælde. Det fortæller Kasper Hjulmand til TV 2 SPORT onsdag formiddag.

- Det har ikke ændret noget. Det bekræfter os i, at det, vi gør, er rigtigt. Det har været ret restriktivt, det vi gør, og der er blevet sat spørgsmålstegn ved det, men nu synes jeg, det står klart, at vi gør det rigtige, og at vi har truffet de rigtige beslutninger fra starten. Vi kører videre som nu. Vi ser ikke andre, og boblen er lukket. Så det er det helt rigtige at gøre, siger landstræneren.

De omtalte spørgsmålstegn blev blandt andet stillet af spillertruppen.

- Os spillere syntes, at de (restriktionerne, red.) måske var lige lovligt vidtrækkende. Det her med at vi kun lige har fire steder på hotellet, hvor vi kan opholde os uden mundbind, har jo været first world problems for os. Men nu ved vi, at der er et nødvendigt onde for, vi kommer igennem det her, siger Mathias 'Zanka' Jørgensen til TV 2 SPORT.

Dansk EM-lejr har arbejdet i halvandet år

Men hvad er det så, danskerne har haft gang i?

Landsholdet har længe arbejdet på et setup, der skal holde coronavirussen ude af lejren. En proces der ikke blot er blevet til over natten.

Det fortæller Christian Nørkjær, hvis titel er chef for det danske herrelandshold, til TV 2 SPORT.

- Vi har øvet os længe. Vi har jo været i gang på den her måde i halvandet års tid, så vi har gjort os en masse erfaringer undervejs. Det er selvfølgelig en dimension, som ikke er så rar at have hængende over hovedet hele tiden. Vi skal konstant passe på, og der er ting, vi ikke kan gøre. Vi har forberedt os rigtig godt, og så handler det bare om at overholde det så godt som muligt.

Han fremhæver, at der på landsholdet er tale om topprofessionelle fodboldspillere, der har været i den her situation længe. De har derfor forståelse for, at der skabt rammer, som er så sikre som muligt, men som de også skal kunne holde ud at være i.

Første eksempel var træningslejren i Østrig, hvor landsholdet i løbet af de seks dage mødte Tyskland. Her boede den danske EM-trup helt isoleret på et hotel.

- Nu er vi på Hotel Marienlyst, som vi har et supergodt samarbejde med. Så det går rigtig godt. Vi savner selvfølgelig alle sammen vores bedre halvdel og vores børn, men det er jo ens for alle. Men spillerne er dygtige til at fokusere på det gode, og at vi skal spille foran en masse tilskuere.

Christian Nørkjær oplyser desuden, at den danske lejr har et bredt sortiment af brætspil, så spillerne har noget at fordrive tiden med. Derudover har staben også gjort det muligt, at spillerne i den danske lejr kan hygge sig med ting som teqball og bordtennis.

Spillerne får også mulighed for at komme ud fra hotellet og lave ting, hvor det stadig er muligt at være fuldstændig isoleret. Det kunne eksempelvis være en tur i biografen.

EM starter fredag 11. juni med opgøret mellem Italien og Tyrkiet. Danmark spiller lørdag 12. juni mod Finland.