EM fodbold

Tofts nedtælling - EM's mest vanvittige målfejring

TV 2 SPORT og Flemming Toft tæller ned til EM i fodbold med fem fede anekdoter fra nogle af historiens største EM-øjeblikke. I dag om Paul Gascoigne.

Den mand er bindegal. På den fede måde. Hvis man ser det hele udefra og bare vil underholdes. Men Paul Gascoigne var ikke til at styre for mændene bag det engelske landshold.

I 1996 vekslede han en skandaløs druktur til et af EM-historiens mest vanvittige mål-fejringer.

Kort før EM-slutrunden i 1996, der bragte fodbolden tilbage til England efter 30 års pause, gik det helt galt for en flok engelske landsholdsspillere.

Alle havde set frem til denne begivenhed, som var den første siden VM i 1966 på engelske plæner. “Football’s coming home” sang de overalt. Gascoigne var kommet hjem til landsholdet efter 15 måneder udenfor på grund af et benbrud.

Tandlægestolen

England skulle ikke gennem kvalifikation, fordi de var EM-værter i 96, så forberedelserne blev centreret omkring en række kampe i Hong Kong. Og efter en af kampene var det tid til alletiders bytur, mente “Gazza” og en stribe holdkammerater.

De festede igennem, blandt andet på en natklub, hvor temaet var “tandlægestolen”. De britiske tabloid-aviser fulgte som altid Gascoigne tæt, for de vidste, der var billeder og historier at hente.

Og dagen efter fik hele England billeder og historier fra nattens gerninger.

De så Gascoigne halvnøgen liggende på ryggen i det, man kaldte “tandlægestol-position” med armene ud til begge sider og munden på vid gab. Så blev der hældt litervis af sprut i ham, mens han så ud til at nyde det i en i forvejen promillefyldt krop. Billederne gik verden rundt.

Skandalen blev i første omgang dysset ned i fodboldforbundet, ikke mindst fordi Terry Venables - den engelske manager - var en slags Godfather for “Gazza”. Men aviserne tog fat.

En fejring, der gik verden rundt

Så startede EM-slutrunden, hvor Danmark i en parentes røg ud i den indledende gruppe efter en uafgjort, et nederlag og en sejr - nøjagtige resultater som fire år tidligere førte Danmark frem mod EM-titlen. England var i gruppe med blandt andet Skotland, og der var med spænding set frem til dette særlige møde.

England spillede 1-1 med Schweiz i den første kamp, så der var stillet skarpt på vigtigheden af en sejr over de evige rivaler fra det skotske. Alan Shearer havde bragt England foran, men skotterne pressede hårdt på. Og så trådte Paul Gascoigne i karakter, denne gang på en helt særlig måde.

Han modtog en aflevering fra Darren Anderton, lobbede bolden over skotske Colin Hendry og i samme bevægelse helflugtede han den ind bag Andy Goram - et enestående mål, hvor bolden ikke rørte Wembleys græs, men kun “Gazzas” fødder.

Og så fulgte den fejring af scoringen, som igen fik Gascoigne på alverdens forsider. Han smed sig ned lige bag målstregen og spredte armene ud til begge sider - med andre ord “tandlægestol-positionen”. Så kaldte han på væske, og en af holdkammeraterne tog fluks den skotske målmands vandflaske og hældte indholdet demonstrativt ud over en begejstret Gascoigne, der lå og nød det med åben mund.

Et enestående påfund, der sammen med selve scoringen, fik verdenspressen i begejstring. ”Gazza er ikke længere en fed, beruset tosse. Han er faktisk et fodboldgeni”, erkendte “Daily Mirror” dagen efter.

England blev slået ud i semifinalen af Tyskland på straffespark. Sidste mand var Gareth Southgate, der missede. Han er i dag engelsk landstræner.