EM fodbold

Ét stort spørgsmål er stadig ubesvaret, hvis der skal 25.000 tilskuere i Parken

Dansk Boldspil-Union (DBU) har en klar forventning om, at afstandskravet er droppet, hvis de skal have plads til 25.000 - men er det også tilfældet?

Der var brede smil blandt politikerne i flere af Folketingets partier, da de torsdag morgen kunne præsentere en yderligere genåbning og fortælle, at der under Danmarks EM-kampe bliver plads til 25.000 tilskuere i Parken.

Men der skal langt mere end et knips med fingeren til, før der bliver plads til 9100 flere tilskuere i forhold til det nuværende loft på 15.900.

DBU har allerede slået fast, at det ikke bliver aktuelt til første kamp mod Finland, for selvom de løbende har været i kontakt med myndighederne, så var det først i nat, da genåbningsaftalen faldt på plads, at DBU blev bekendt med det endelige resultat.

- En ting er en teoretisk virkelighed, hvor man regner i et tal - noget andet er en helt praktisk virkelighed, hvor man skal have billetter, indgange, udgange, ankomsttider, registrering og alt muligt andet til at fungere. Det er simpelthen ikke muligt med så kort varsel, siger administrerende direktør i DBU, Jakob Jensen, til TV 2 SPORT.

Er afstandskravet afskaffet i Parken?

Det helt store spørgsmål er stadig, hvordan 25.000 tilskuere skal placeres i Parken på en sundhedsmæssig forsvarlig måde. Spørger man Jakob Jensen i DBU, så er det ret simpelt.

- Hvis vi skal op på 25.000, så er der kun én ting, der kan bringe os den vej. Det er, at man afskaffer afstandskravet.

Lige nu er der nemlig solgt billetter, så der sidder tilskuere på hvert andet sæde i Parken. Derfor er der altså et tomt sæde imellem alle, men skal man op på 25.000, kræver det, at man kan fylde sæderne uden at tænke på afstandskravet med et tomt sæde.

- Det må man politisk have været vidende om, når man traf denne beslutning. Derfor planlægger vi, som om afstandskravet er afskaffet i Parken. Det vil sige, at der vil sidde mennesker på alle sæder. Det har sundhedsmyndighederne sagt god for, for ellers blev det ikke en politisk aftale, og så går vi jo trygt videre med det.

Så hvis afstandskravet ikke frafalder, så kan man ikke få flere mennesker ind i Parken?

- Hvis ikke afstandskravet frafaldes, så kan vi ikke få 25.000 i Parken. Nu har jeg også læst aftalen i nat, og jeg kan se, der er et bilag 3 med en fodnote, hvor det er gældende, at der er nogle særregler for EM i forhold til sektionering og afstandskrav. Så det, tænker jeg, må have været en del af drøftelserne i det politiske rum, som jeg af gode grunde ikke var en del af, siger administrerende direktør i DBU.

Sundhedsministeren kan ikke svare på spørgsmål om afstandskrav

I genåbningsaftalen fremgår det dog ikke konkret, at afstandskravet frafalder i Parken, ligesom politikerne ikke uddybede det på pressemødet, men blot slog fast, at de nu havde besluttet, at der var plads til 25.000 tilskuere i Parken.

TV 2 har torsdag formiddag været i kontakt med Sundhedsministeriet for at få svar på, hvordan man er kommet frem til 25.000 tilskuere, og om afstandskravet og sektionsinddelingen er droppet. På nuværende tidspunkt forelægger der dog endnu ikke svar på disse spørgsmål.

Torsdag ved middagstid meddelte sundhedsminister Magnus Heunicke på et pressemøde desuden, at myndighederne er i dialog med DBU om den eksakte fortolkning af tiltaget.

Ministeren ville dog endnu ikke svare direkte på, om der vil være krav om afstand mellem tilskuerne til EM-kampene i Parken.

- Vi kan altså ikke svare helt konkret på det spørgsmål, fordi der er et samarbejde mellem medarbejderne i SSI (Statens Serum Institut, red.) og DBU om at få det praktiske til at fungere. De arbejder på højtryk, og det vil vi ikke genere her. Så lad os lade dem arbejde og håbe, at de finder en løsning så hurtigt som overhovedet muligt på det.

En kæmpe opgave til DBU

Dermed kan det ikke endegyldigt konkluderes, at der kommer 25.000 tilskuere ind til EM-kampene mod Belgien og Rusland.

Udover afstandskravet er DBU også pålagt at registrere personerne på samtlige pladser i Parken.

- Hvis vi skal have flere ind på stadion, så skal de sidde på de tomme stole imellem dem, der allerede har købt billetter. Så kunne man sige: ”Kan de ikke bare bytte billet?” Nej, det kan de ikke, for alle skal coronaregistreres præcis dér, hvor de sidder.

- Så det er en kæmpe opgave, vi har fået af politikerne. Den tager vi på os, men vi kan ikke nå det til kampen mod Finland. Det har vi også meldt ind til myndighederne, at det ikke er en mulighed, siger den administrerende direktør Jakob Jensen.

Imens Danmark allerede møder Finland lørdag, så venter Belgien 17. juni, inden gruppespillet rundes af mod Rusland 21. juni.