EM fodbold

Hareide: - Jeg er ikke kommet mig over det

Skuffelsen over at misse EM 2020 med Danmark sidder stadigvæk i den tidligere danske landstræner Åge Hareide.

- Jeg er ikke kommet mig over det.

Så kort kan det siges, når Åge Hareide skal beskrive følelsen af at misse EM 2020 som landstræner for Danmark. Det udtaler han til Adresseavisen i Norge.

Den norske fodboldtræner var landstræner for Danmark fra 2016-2020, men allerede i sommeren 2019 meldte DBU ud, at man havde i sinde at erstatte nordmanden på landstrænerposten med Kasper Hjulmand efter EM-slutrunden i sommeren 2020.

Men så ramte coronapandemien, og EM-slutrunden blev flyttet til 2021. Og Åge Hareide måtte vinke farvel til en enorm begivenhed.

- Det bliver meget specielt at følge kampene i tv. Det skulle have været en fantastisk afslutning på min tid der. Jeg blev frataget en stor oplevelse. Men pandemien har ramt på mange forskellige måder, og der er mange, der er meget værre stillet end mig, siger Åge Hareide.

67-årige Hareide oplyser, at han er blevet inviteret til Danmark for at følge EM-slutrunden på nærmeste hold af DBU. Men af hensyn til hans nuværende trænerjob i norske Rosenborg og strikse indrejserestriktioner i Norge, har han valgt at takke nej til invitationen.

I kontakt med Hjulmand

Åge Hareide var langt fra tilfreds med DBU, da forbundet allerede i 2019 valgte at offentliggøre ansættelsen af Kasper Hjulmand fra sommeren 2020. På dette tidspunkt var Danmark ikke endeligt kvalificeret til slutrunden, og det gjorde nordmanden bekymret.

- Vi havde afgørende kampe igen, og jeg var bange for, at det ville påvirke spillerne, siger Åge Hareide, der dog understreger, at han har et glimrende forhold til Kasper Hjulmand:

- Jeg havde møder med Kasper (Hjulmand, red.) efter kort tid. Han overtog alt det, vi havde i arkivet. Jeg har fortsat sms-kontakt med ham, og jeg har ønsket ham held og lykke. Han er en gentleman.

Åge Hareide opnåede flotte resultater med det danske landshold i sin tid som landstræner. I de 42 kampe, som han nåede at stå i spidsen for de danske fodboldherrer, vandt han de 21 og tabte blot 3 kampe.

Det lykkedes også for Hareides mandskab at kvalificere sig til VM i 2018, hvor det blev til en ottendedelsfinale. Og så sluttede nordmanden altså sin tid som landstræner af med en EM-kvalifikation.

Lørdag træder Danmark så ind i EM-slutrunden med Kasper Hjulmand som landstræner. Og den tidligere landstræner tror på, at det kan blive en stor dansk sommer.

- Jeg mener, det er fuldt ud muligt at komme til en semifinale på Wembley. Det er en meget sammenspillet hold med en meget stærk defensiv organisation. Stammen er den samme, og det er fedt at se, at han (Kasper Hjulmand, red.) har videreudviklet det, som vi arbejdede med, siger Åge Hareide til Adresseavisen.

Danmark møder Finland i Parken i København i første EM-kamp lørdag aften kl. 18.00.