EM fodbold

- EM er ny begyndelse for Italien

Fredag aften sparkes EM-slutrunden i gang i Italien, hvor der er tilskuere på tribunerne for første gang i over et år.

Symbolerne står i kø, når EM fløjtes i gang fredag aften.

Det udsatte mesterskab indledes i Italien, der for over et år siden var Europas første corona-hotspot.

Dengang kiggede resten af Europa med væmmelse mod støvlelandet. Fredag aften vil blikkene være helt anderledes og meget mere positive, når Italien møder Tyrkiet på Stadio Olimpico.

- Det her bliver betragtet som en ny begyndelse, fortæller Eva Ravnbøl, TV 2s korrespondent i Italien.

- Italien var det første land i Europa, der blev ramt – og ramt rigtigt hårdt – sidste forår. Siden er det meget lidt, folk har kunnet glæde sig over. Derfor er det en kæmpestor ting.

Åbningskampen fløjtes i gang klokken 21, hvor 18.000 tilskuere vil være på plads. Det er første gang siden de massive nedlukninger, at der spilles en fodboldkamp med det antal tilskuere i Italien.

- Vi ønsker, at det italienske folk skal hygge sig og have det sjovt i 90 minutter. Jeg regner med, det bliver et vidunderligt øjeblik for alle, og vi vil give vores bedste, sagde landstræner Roberto Mancini på et pressemøde dagen før kampen.

Restriktioner lempes under EM

Ud over at lægge græs til åbningskampen, hvor der tilmed er tilskuere på tribunerne, glæder italienerne sig også over at være tilbage i slutrundesammenhæng.

De tidligere verdens- og europamestre var ikke med VM i Rusland for tre år siden, men efter lutter sejre i EM-kvalen og forårets VM-kval bobler optimismen. Også i forhold til de fodboldfester, nationen kommer til at lægge grund til de næste uger.

- Man taler om, hvad der sker bagefter, hvis Italien vinder. Her i Lazio-regionen er der udgangsforbud efter klokken 24, så der må ikke festes efter det tidspunkt. Det bliver udfaset over de næste uger, så hvis Italien når semifinalen og finalen, så må der festes hele natten, fortæller Eva Ravnbøl fra Rom.

Italiens åbningskamp mod Tyrkiet fløjtes i gang klokken 21.