EM fodbold

Tofts nedtælling - EM-historiens frækkeste mål

TV 2 SPORT og Flemming Toft tæller ned til EM i fodbold med fem fede anekdoter fra nogle af historiens største EM-øjeblikke. I dag om Ibrahimovic.

Efter det mål begyndte at han at omtale sig selv i tredje person. “Zlatan er ikke heldig, Zlatan er dygtig”. Et mål, der blev indledningen til et milliardeventyr i transfers for den svenske stjerne. Et mål, der gjorde ham til et globalt ikon.

Og hvis man siden har glemt at fremhæve ham, så skal han nok gøre opmærksom på det, Zlatan Ibrahimovich. Pakket ind i tatoveringer, en opvækst og baggrund fra indvandrer-bydelen Rosengård i Malmø og en markant fodboldstatus som en af de allerbedste over to årtier.

Han er i sig selv en tatovering i fodboldhistorien, men nålen har prikket fyldigt på hans muskuløse krop. Zlatan lagde tidligt afstand til kritik af hans person og hans fodbold og fik tatoveret “Kun Gud kan dømme mig” hen over brystkassen. Og på ryggen er en brølende løve: “Når han brøler, brøler jeg”.

EMs frækkeste detalje

Det har han gjort på sin vej fra Malmø til Ajax og videre via otte klubber. Den første globale top nåede han ved slutrunden i 2004, da han som 22-årig lavede EMs frækkeste detalje. Sverige var bagud og spillet ned af Italien på Estadio do Dragao i Porto, da der manglede fem minutter.

Kim Källström sendte et hjørnespark bag i feltet, hvor Andreas Jakobsson headede ned mod Marcus Allbäck nær baglinjen. Han løftede den første gang ind foran mål, hvor to svenskere og to italienere kæmpede om bolden. Ingen fik fat i den, den hoppede en gang, mens Fredrik Ljungberg og Gianluca Zambrotta fik kontakt med hinanden, men ikke med bolden. Den hoppede en gang mere, mens keeper Gianluca Buffon stormede ud og forsøgte at komme før Zlatan. Tæt kamp om bolden.

Så gjorde Zlatan noget, der senere karakteriserede hans karriere - noget ekstraordinært. Med ryggen til målet, angrebet af Buffon, løftede han højrebenet lige så højt som Buffons strakte, boksende højre arm, satte hælen til bolden og løftede den i en bue op i det ene målhjørne, over hovedet på en springende Christian Vieri på målstregen.

Et helt fantastisk mål, der skaffede Sverige 1-1, men som Zlatan sagde bagefter: “Jeg kunne ikke gøre andet”. Siden har han lavet lignende scoringer i den italienske Serie A 3-4 gange.

2-2 fik Italien til at rase

Italien og Sverige var i 2004 i samme indledende gruppe som Danmark - og det videre forløb fik italienerne til at rase. En kedelig 0-0 kamp mellem Danmark og Italien havde indledt slutrunden, men det mest ophidsende var, da det italienske idol, en gudsbenådet, men dog arrogant, spiller, Francesco Totti, sendte en spytklat i ansigtet på Christian Poulsen efter en af deres utallige dueller. Det fik navngivet italieneren i en dansk avisoverskrift: “Snotti”. Han fik senere tre kampes karantæne, men lidt ligegyldigt, for Italien røg hurtigt ud af den turnering.

Danmark og Sverige mødtes i den sidste indledende kamp - uafgjort ville sende begge videre. Det gik som det skulle, fristes man til at mene - Sverige udlignede med få sekunder igen til 2-2, Italien var ude - og rasende. “Aftalt spil”.

I danske aviser hed det rigtigt nok: “Norden gik videre”, men landstræner Morten Olsen blev vred på pressemødet efter kampen, da spørgsmålene haglede ned i en retning med konspirationsteorier: “Stop de spørgsmål, det er latterligt”.

Zlatan scorede ikke mere i denne EM-slutrunde, men blev solgt på sit særlige mål til italienske Juventus. Han skulle have været med i slutrunden 2021, men må skadet se på udefra. Og dog, for som han sagde til svensk presse: “EM uden Zlatan er ikke et rigtigt EM”.