Christian Eriksen undersøges nu – kollaps kan skyldes flere ting, fortæller hjertelæge

Hjertelæge spår, at fodboldspilleren kommer på benene igen.

Inde på Rigshospitalet et par hundrede meter fra Parken i København, bliver fodboldspilleren Christian Eriksen undersøgt netop nu.

Han kollapsede i slutningen af første halvleg af fodboldkampen, som Danmark spillede mod Finland.

En rum tid efter blev det meldt ud, at han var vågen.

Jesper Kjærgaard er overlæge ved Hjertecenteret på Rigshospitalet. Hans kollegaer er nogle af dem, der undersøger, hvad der kan være sket.

- Vi vil undersøge, om det er et hjertestop, der har forårsaget den bevidstløshed, Christian havde. Det ligner det på nogle punkter, lyder det.

Hjertelægen understreger, at han ikke ved noget om Eriksens aktuelle tilstand.

Efter man har undersøgt, hvorvidt det var et hjertestop eller ej, ultralydsscanner man hjertet for at se, hvordan det pumper, og om der er nogle fejl i det, fortæller Jesper Kjærsgaard.

Kan være en gruppe af andre sygdomme

Hvis det ikke er et hjertestop, kan det dog være en anden gruppe af sygdomme. Det bliver han også undersøgt for.

- Den anden store gruppe af sygdomme, der forårsager hjertestop, er kranspulsåresygdomme såsom blodpropper i hjertet, siger lægen.

Christian Eriksen er 29 år. Det er ikke typisk i den alder, hvor hjertestop er noget, man er i farezonen for. Samtidig er han i god form som fodboldspiller.

Ifølge Jesper Kjærsgaard er der eksempler blandt topatleter, der ud af det blå kan få blodpropper i hjertet eller som har hjerterytmesygdomme.

- De er svære at se, men kan blive udløst af hård fysisk anstrengelse, siger han.

Hvis det er en blodprop i hjertet, vil det typisk være ledsaget af smerter i brystet og anden ubehag. Men hvis det er en rytmeforstyrrelse, er der ikke nogen forvarsler, og personen bliver bevidstløs med det samme, siger han.

Tror bestemt, han kommer på benene igen

Kampen mellem Finland og Danmark blev midlertidigt afbrudt, men senere på aftenen blev det meldt ud, at den spilles færdig senere på aftenen lørdag.

Det bliver dog uden Christian Eriksen.

Ifølge overlægen kommer han til at være indlagt i hvert fald i nogle dage, fordi det er så længe, det tager at lave undersøgelser af nogle af de mere sjældne lidelser.

- Jeg tror bestemt, at han kommer på benene igen, hvis han er vågen nu. Så tyder det på, at man har fået hjertet i gang igen, hvis det var et hjertestop, siger Jesper Kjærsgaard.

- Når først man har fået hjertet i gang igen, bliver omsorgen for patienten rettet mod, at det skal slå igen. Og så er der selvfølgelig videre undersøgelser i løbet af de næste dage.