De har selv løftet trofæet – her er deres bud på Danmarks EM-chancer

For de yngre generationer er EM-holdet fra 1992 på vej i glemmebogen.

De færreste har haft oplevelsen af at vinde EM i fodbold, løfte trofæet og lade sig hylde på Rådhuspladsen i København. Det har kun det danske landshold fra 1992.

Men hvilke chancer spår datidens stjerner Henrik 'Store' Larsen og Lars Olsen det hold, der den næste måned skal repræsentere Danmark ved EM?

Kan spille op med de store hold

Henrik 'Store' Larsen peger på, at landsholdet rummer mange spillere, der til daglig snører støvlerne i store europæiske klubber. Det giver ifølge den tidligere landsholdsprofil grobund for en god portion optimisme.

- Selvfølgelig bliver det svært, for det er det altid til en slutrunde. Men der er ikke noget til hinder for, at vi kan spille op med de store hold. Det ser jeg ingen problemer i, siger han.

Lars Olsen, der som anfører førte Danmark til EM-guld i 1992, ser først og fremmest et landshold med stor selvtillid. I de seneste 28 kampe har de danske spillere blot tabt 2 kampe. Og i de 3 VM-kvalifikationskampe i marts lukkede de ikke et eneste mål ind, mens der blev banket 14 ind i den anden ende.

- De har et stærkt forsvar. Og uden at lyde for defensiv kan du komme et godt stykke af vejen med et stærkt forsvar, siger Lars Olsen.

Det kræver en god portion held

Begge tidligere landsholdsstjerner spår gode muligheder for, at Danmark går videre fra sin pulje, hvor de er i selskab med Finland, Belgien og Rusland. Og selvom de efterfølgende knald eller fald-kampe kan blive svære, behøver de ikke at blive endestationen.

- Der er holdene efterhånden så lige, at det handler om, hvilket hold der har en god dag. Det kan lige så godt være Danmark, siger Lars Olsen.

Og så kræver det en god portion held. Præcis som da Danmark overraskende løb med titlen for snart 30 år siden i Sverige.

- Vi havde et godt hold og blev bedre og bedre, som turneringen skred frem. Men vi havde også det held i de afgørende situationer, som man nu engang skal have, siger Lars Olsen.

Svære at spille imod

Han tror på, at Danmark i år har en reel chance for at hive guldet med hjem til Danmark og op på balkonen på Rådhuspladsen. For han mener ligesom Henrik 'Store' Larsen, at det danske hold kan måle sig med de store fodboldnationer.

- Landstræner Kasper Hjulmand sagde forleden, at vi er svære at spille imod. Det er et godt udgangspunkt, og det har også vist sig igennem de seneste mange kampe. De er – eller vi er – svære at spille mod i øjeblikket, siger han.

Og hvis først det danske landshold begynder at spille sig til flere chancer, bliver det særligt svært for modstanderne, mener Henrik 'Store' Larsen.

- Vi har svært ved at skabe chancer, men vi formår alligevel at skabe resultater. Det er en god egenskab at have, og så bliver det jo rigtig godt, når vi også begynder at skabe chancer, siger han.

"Sådan nogle på +45" der siger tak for '92

Noget kunne også tyde på, at det måske er ved at være tid til, at balkonen på Rådhuspladsen skal indtages af nye sejrherrer.

For selvom de ældre generationer ingen problemer har med at huske den legendariske turnering i 1992, er der andre aldersgrupper, der har et fodboldøjeblik af den kaliber til gode.

- I dag er det jo sådan nogle på +45, der kommer hen og siger tak for '92. De unge mennesker kender os ikke på samme måde, siger Lars Olsen, og Henrik 'Store' Larsen supplerer:

- Der er altid nogle fædre, der lige prøver at sparke til deres børn og sige: Kan du ikke se, det er dem fra '92? Men de der små børn var jo ikke født dengang. De har ikke oplevet det, siger han.