Fodbold

Monaco og Hertha Berlin stod klar med kontrakter, men Kim tog til USA og er aldrig vendt hjem

Kim Røntved var i søgelyset hos europæiske topklubber, men han valgte som 19-årig at tage til USA og spille indendørsfodbold. Resten er historie.

I 80’erne drog en flok danske talentfulde fodboldspillere til USA. 11-mandsbanen blev skiftet ud med en indendørsbane, og før danskerne så sig om, var de blevet til kultstatus i Nordamerika.

De blev hurtigt kendt som Danish Dynamite, og de lovende profiler havde én ting til fælles. De brød sig ikke om kæft, trit og retning. Og netop derfor blev de så stor en succes.

Nogle kom og gik, andre vendte aldrig tilbage til Danmark igen. Det her er fortællingen om de danske indendørsstjerner, der stjal tilskuere fra de store amerikanske sportsgrene og fik Wichita Wings på landkortet i USA.

Hvis der var en af Danish Dynamite-drengene, der for alvor forelskede sig i indendørsfodbold og den lille cowboy-by Wichita, så var det Kim Røntved.

Han blev hurtigt kendt som ’The Rocket’ for sin evne til at kanonere bolden i mål fra utænkelige vinkler, og på samme måde, som tilskuerne i Wichita tog Kim til sig, på samme måde tog Kim Wichita til sig.

- Troldmanden fra Køge, Jørgen Kristensen, spurgte mig, om jeg ville være interesseret i at komme over til Wichita og spille indendørsfodbold i seks måneder. Jeg var 19 år og spillede for Randers, men jeg hoppede på muligheden. Jeg blev forelsket i Amerika og indendørsfodbold, siger Kim Røntved.

Han forelskede sig så meget i Wichita og USA, at han faktisk aldrig er vendt hjem. Den nu 61-årige forhenværende fodboldspiller er stadig bosat i Kansas.

Fjerde afsnit af Danish Dynamite har premiere på TV 2 PLAY lørdag den 12. juni, hvor du kan se hele historien om Kim Røntved.

’Den perfekte spiller’

Røntved spillede i første omgang for Wichita Wings fra 1980 til 1987, inden han vendte tilbage til klubben og spillede fra 1991 til 1998. I mellemtiden spillede han indendørsfodbold hos det nærliggende hold Kansas City Comets.

- En stor del af vores succes i Wichita var på grund af Kim Røntved. Når han ramte bolden, var det raketter. De kalder ham stadig ’The Rocket’ heromkring i byen, uanset hvor de går hen, forklarer Røntveds tidligere træner Roy Turner.

Du kunne vælge fra hylde et, når det kom til damer, og når man er 19-20 år, så er det alletiders

Kim Røntved

Mange af danskerne spillede blot enkelte sæsoner i MISL, Major Indoor Soccer League, men Røntved blev hængende. Han elskede kulturen, men det hang også sammen med, at hans kvaliteter var som skabt til en indendørsbane.

- Hvis man skulle skabe den perfekte spillerfysik til indendørsfodbold og finde frem til størrelse, hastighed, styrke, boldevener og forsvarsevner, så ville man finde frem til Kim, siger Røntveds tidligere holdkammerater Andy Chapman.

Røntved blev en af ligaens største profiler i stort set samtlige af sine sæsoner. Han er senere blevet optaget i sportens Hall of Fame, hvilket giver god mening, når man ser på danskerens meritter.

’The Rocket’ blev valgt til All Star-holdet i imponerende 18 ud af sine 19 sæsoner i ligaen, mens han også har præsteret at afgøre en af kampe med en historisk flugter.

Han var med andre ord en stjerne.

- Kim var et naturtalent. Den bedste, fordi han var gode i begge ender. Han kunne score, løbe og ramme. Han var anfører, så han dirigerede spillet på banen.

- Han var visionær. Han blev hjertet og sjælen i organisationen i meget lang tid, siger Michael Romalis, der betegner sig selv som ’superfan’ af Wichita Wings siden 1980.

Kvinderne var vilde med danskerne

Men hvorfor var det, at Kim Røntved blev så god til indendørsfodbold?

Det er der naturligvis mange årsager til, men specielt kulturen, sæsonlængden og idoldyrkelsen var noget, der talte direkte ind Røntveds hjerte.

- Det var jo fantastisk at komme over og se Amerika. Det var livet herovre og det at spille i seks-syv måneder ad gangen fremfor at knokle i Bundesligaen i 11 måneder i snevejr og regnvejr. Så jeg valgte at blive herovre, siger Røntved.

Jeg havde mulighed for at tage til Monaco og Herta Berlin

Kim Røntved

Danskerne i Wichita blev også en form for sexappel hos tilskuerne. De europæiske indendørsstjerne kunne nemlig tilbyde noget, stjernerne fra de andre sportsgrene ikke kunne.

Fælles for ishockey- baseball- og de amerikanske fodboldspillere var, at de var dækket til med masker og i lange ærmer. De danske drenge spille i korte shorts og strømper. Der var hud, og det var lige noget for det kvindelige publikum.

- Du kunne vælge fra hylde et, når det kom til damer, og når man er 19-20 år, så er det alletiders, siger Røntved med et stort smil.

Og Keld Bordinggaard, der var holdkammerat med Kim Røntved i 1985-86-sæsonen, husker det på samme måde.

- Det var ikke usædvanligt, når vi spillede, at der blev kastet sedler ned i udskiftningsboksen med telefonnumre fra det kvindelige publikum.

Havde tilbud fra Monaco og Hertha Berlin

Og en blanding af den korte sæson og kulturen var to af hovedingredienserne bag Røntveds beslutning.

For faktisk var ’raketten’ en attraktiv spiller i europæisk topfodbold, inden han drog til cowboy-land som 19-årig.

- Jeg havde mulighed for at tage til Monaco og Herta Berlin, men når min bror kom hjem på juleferie, og han var i Bremen, da han var 21, kunne han dårligt nok sove om natten, når han var hjemme, fordi han vidste, hvilket kampprogram han skulle tilbage til nede i Werder Bremen i januar måned.

- Det holdt ham vågen, hvor meget Bundesligaen forlanger af dig for at komme i form. Og det tiltrak ikke rigtig mig. Det gjorde det ikke, siger Kim Røntved.

Lokkede brormand til USA

Når Kim omtaler sin bror, så er det ikke hvilken som helst bror, han omtaler.

Det er den legendarisk Per Røntved, der var en stor stjerne i både Europa og på det danske landshold.

Wings-træneren Roy Turner havde dog længe sat næsen op efter at få storebror Per til Wichita, og det kom ikke kun bag på træneren selv, at det faktisk lykkedes at lokke den danske landsholdstjerne til indendørsligaen.

- Vi skrev kontrakt med Per Røntved, og det chokerede mange. Han var et stort aktiv for os med sin store erfaring fra landsholdet. Og det var en glæde at se brødrene spille sammen.

Da Per kom til Wichita Wings, havde han allerede repræsenteret det danske A-landshold hele 75 gange.

- Jeg spillede jo i Randers og havde landskampsrekorden for Danmark. Men mange i Wichita ville gerne have os brødre samlet derovre, siger storebror Røntved, der spillede hos Wings fra 1982 til 1984.

Per gik også hen og blev en profil i sine to sæsoner, men for Kim var det mere glæden ved at være sammen med sin bror, der betød mest.

- Per er min bedste kammerat, og hold kæft hvor jeg glædede mig over det. Det var helt fantastisk, at jeg havde chancen for at være værelseskammerat med min bror i to år i Amerika, forklarer Kim Røntved.

I hver sin Hall of Fame

Per Røntved tog tilbage til Danmark, fordi han blev ramt af en hjerneblødning, der gjorde ham lam i den ene side.

I dag har han det godt, men som han siger, ”jeg savner sgu Kim”.

I 2011 blev Per Røntved optaget i den danske fodbolds Hall of Fame, og på den måde står de to Røntved-brødre altså begge som fodboldlegender. På hvert sit underlag og i hver sin tidszone.

Se hele historien om Kim Røntved og resten af dynamitdrengene på TV 2 PLAY fra lørdag den 29. maj. Kim Røntveds historie bliver fortalt i afsnit nummer fire, der udkommer lørdag den 12. juni.