EM fodbold

- Spillerne ville have kampen overstået, siger Hjulmand

UEFA gav landsholdet valget mellem at spille videre eller spille kampen færdig søndag.

Landstræner Kasper Hjuland mødte sammen med landsholdslægen Morten Boesen pressen efter den tragiske landskamp mod Finland. Her faldt Christian Eriksen om undervejs, og han måtte have livreddende hjertemassage.

Hans tilstand blev senere stabiliseret på Rigshospitalet. Herefter stod de resterende spillere over for et svært valg - skulle de spille kampen færdig?

UEFA gav dem to muligheder, fortæller Kasper Hjulmand.

- Det var enten at spille færdig her til aften eller spille kampen søndag klokken 12. Men så ville spillerne ikke kunne gå hjem og sove. Det ville være endnu mere uoverskueligt.

- De valgte at få det overstået. Det var det valg, de traf, siger Hjulmand.

Intet pres fra UEFA

Danmark spiller igen den 17. juni, mens Finland skal i aktion den 16. Alligevel fortæller landstræneren, at holdene ikke blev tvunget til at træffe valget om at genoptage kampen samme aften.

- Der var ikke pres på fra UEFA, at det skulle gøres i aften (lørdag aften red.).

- Der var bare ikke andre muligheder, fordi Finland spiller den 16. Havde de også spillet den 17. som os, kunne vi have spillet kampen en dag senere.

I stedet beholder de to hold nu deres oprindelige kampprogram.

En følelsesladet Hjulmand

Herunder kan du læse resten af det Hjulmand sagde på et emotionelt pressemøde:

På forhånd vil jeg sige undskyld, hvis jeg bliver følsom.

Det var en meget, meget hård aften, hvor vi alle blev mindet om, hvad det vigtigste i livet er. Det er meningsfyldte relationer. Det er mennesker, som er tæt på os – familie og venner. Her har vi en gruppe, som jeg ikke kan rose nok. Jeg kan ikke være mere stolt over en gruppe mennesker, som passer godt på hinanden.

I den her tid, hvor vi har en af vores kære, der ligger og kæmper. Den måde, som spillerne samledes inde i omklædningsrummet og taler sammen – tør at vise følelser. Vi besluttede, at vi ikke ville gøre noget, før vi vidste, at Christian var ok.

Da vi får de to muligheder enten at prøve at spille kampen færdig eller møde op i morgen og spille klokken 12, var det en enig gruppe, der sagde, at de ville prøve at gennemføre den.

Det er klart, at man ikke kan spille en fodboldkamp med sådan nogle følelser. Det er utroligt at spillerne kunne gå ud og spille den anden halvleg og faktisk være det bedste hold derinde. Jeg er selv rigtig berørt af det. Jeg har selv været involveret i en situation før, hvor vi var ved at miste en spiller på banen. Jeg kan se nu her efterfølgende, at alle spillerne rækker ud efter deres familie. Jeg fik lige glemt min egen familie.

Der er ingen tvivl om, at det er en hård aften. Og det er hårdt at gå herfra på den her måde, og alle tanker er hos Christian og familien. Christian er en af de bedste spillere, der findes derude. Jeg kan sige, at han er et endnu bedre menneske. Alle tanker og positiv energi går til Christian.

Der sidder spillere derinde, som er fuldstændigt færdige følelsesmæssigt. Der sidder spillere derinde, hvor langt de fleste sagde, at det var umuligt at spille. De holdt om hinanden. Det er jo en traumatisk oplevelse. Det var noget med, at de gik ud og gjorde, hvad de kunne. De havde nogle snakke om at tillade de følelser, der var. Alle kunne sige fra. Nogle sagde, at de ikke kunne spille. Der var spillere, der sagde, at de gerne ville prøve. Jeg sagde, at alt var okay. Man skulle sørge for at give sig selv lov til at spille kampen, men det var også okay ikke at kunne.

Det var ikke alle, der var i stand til det. Vi prøvede det bedste, vi kunne. Man kan ikke spille en fodboldkamp på det her niveau uden at have følelsen af, at det er i orden at være aggressiv og juble. Når man har stået og kigget på, at en af ens allerbedste venner kæmper for livet – det kan ikke lade sig gøre.

Vi har at gøre med topprofessionelle atleter, som ofrer så mange ting for at opnå store ting og præstere på banen. Jeg har prøvet at beskrive holdfølelsen og kammeratskabet på holdet. De er bedste venner. Deres liv er foldet ind i hinanden med familier. De tænkte med det samme på familien – på Christians familie med det samme.

Der vil være mulighed for krisehjælp med samtaler og så videre. Vi samler op på det i aften og bruger de næste par dage på det. Det er professionelle en del af. Vi er tætte, så det er vigtige, at hver enkelt får håndteret det og bearbejdet det så godt, som man kan. Der er professionelle omkring os til at hjælpe.