EM fodbold

Danske toptrænere hylder Hjulmand: - Det står jo ikke i ansættelseskontrakten

Landstræneren har vist en side, der ofte ikke forbindes med fodboldverdenen, mener Brøndbys cheftræner.

Siden Christian Eriksen faldt livløs om i Parken, har Kasper Hjulmand ikke blot skullet lede det danske fodboldlandshold. Han har skullet lede hele Danmark.

Og det har kan gjort til kryds og slange, lyder det fra cheftrænerne i Brøndby og FC Midtjylland.

- Fodboldverdenen kan være en hård, kontant og kynisk machoverden, hvor man skal have facaderne oppe. Denne her situation har vist det helt modsatte, siger Niels Frederiksen, der er cheftræner i mesterklubben Brøndby.

Kort efter kampens afslutning stillede Kasper Hjulmand sammen med landsholdslægen Morten Boesen op til pressemøde for at svare på spørgsmål. Det samme gjorde han søndag eftermiddag. Denne gang flankeret af landsholdslægen og DBU’s fodbolddirektør, Peter Møller.

FC Midtjyllands cheftræner, Bo Henriksen, og Niels Frederiksen roser Kasper Hjulmand og resten af stabens åbenhed og ærlighed.

Og så roser de ikke mindst, at Kasper Hjulmand i den voldsomme situation har ladet følelserne få plads. Både sine egne og spillernes. Til begge pressemøder var han tydeligvis berørt af situationen.

- Det var jo nogle frygtelige minutter, vi alle var igennem, da Christian Eriksen lå der på banen. Specielt for dem, der var helt tæt på. Det er beundringsværdigt, at Kasper Hjulmand så åbent og ærligt siger, at det har påvirket ham helt enormt, siger Niels Frederiksen.

Niels Frederiksen kalder det vigtigt for den kollektive bearbejdelse af lørdagens alvorlige hændelse, at Kasper Hjulmand har kommunikeret, som han har.

- Der sidder jo hundredtusindvis af danskere rundt omkring, som nærmest har været lidt i chok. Det er en stor fordel, at vi har en landstræner, der formår at håndtere en så svær og kritisk situation, som han har gjort. Det er jo ikke en del af ansættelseskontrakten. siger cheftræneren fra Brøndby.

Det perfekte match

Kasper Hjulmand sagde til søndagens pressemøde, at han havde dårlig samvittighed over, at spillerne kom tilbage og afsluttede kampen ovenpå den uhyggelige hændelse.

- Jeg synes ærlig talt ikke, vi skulle have været på banen igen, sagde han.

Landstræner Kasper Hjulmand har dårlig samvittighed over, at spillerne kom tilbage på banen.

Netop den beslutning dvæler Bo Henriksen, cheftræner i FC Midtjylland, da også ved.

- Bagefter kan man tænke over, om det var det, man skulle have gjort. Men på det tidspunkt var alle jo i sine følelsers vold, siger han og retter i stedet kritikken mod UEFA, der gav landsholdet valget mellem at spille videre eller spille kampen færdig søndag.

- Det satte jo spillerne i et kæmpe dilemma, og det undrer mig, at UEFA ikke var dygtigere til at reflektere og lave force majeure lige i det her tilfælde, siger han.

Bo Henriksen mener, at vi som danskere skal være stolte af at have Kasper Hjulmand som landstræner.

Han kalder ham et empatisk, dejligt menneske og er ikke i tvivl om, at landstræneren også internt har "håndteret det fantastisk".

Han nævner udskiftningen af anføreren Simon Kjær, der var for berørt til at spille kampen færdig, i anden halvleg som eksempel.

- Han viser, at der er noget, der er vigtigere end fodbold. Hvis vi skal uddanne fodbolddanmark og den almene folkemængde generelt, er han det perfekte match. Han har bløde værdier og sætter tingene i perspektiv, siger han.