EM fodbold

- De fik et valg, som ikke er noget valg, siger Laudrup

Det var ikke alle spillere, der kunne fuldføre kampen mod Finland. Og beslutningen om at spille videre møder stor kritik fra flere sider.

Der var varmet op til en folkefest i Parken.

Men i stedet blev det en gyser af de helt forkerte årsager, da den danske landsholdspiller Christian Eriksen faldt om 43 minutter inde i første halvleg.

Den 29-årige danske stjernespiller modtog livreddende hjertebehandling på banen, mens hans holdkammerater dannede et skjold og skærmede ham.

Knap halvanden time efter det blev kampen genoptaget.

Og det overrasker landsholdslegenden Michael Laudrup, der lader kritikken hagle ned over UEFA, som efter hans mening burde have truffet beslutningen for spillerne.

- De fik et valg, som ikke er noget valg. Spil videre i aften eller spil i morgen klokken 12. Det synes jeg ikke, er noget valg, sagde Michael Laudrup i Viaplays dækning sent lørdag.

- Der skulle UEFA bare have sagt: "Vi spiller selvfølgelig ikke mere i aften, og så skal vi nok finde ud af de muligheder, der er".

At kampen mod Finland blev genoptaget samme aften kom også bag på Kristoffer Novrup Henriksen, der er sportspsykologisk konsulent ved Team Danmark.

- Jeg ved, der er mange hensyn at tage, og jeg er glad for, at spillerne blev taget med på råd, men det kommer bag på mig, at man tager den beslutning, siger han til TV 2.

- De er jo professionelle fodboldspillere, men før det er de mennesker, og de kommer til at reagere som alle andre mennesker i denne type chok-oplevelser.

Anfører måtte skiftes ud

Oplevelsen blev for eksempel for meget for den danske anfører Simon Kjær, der som en af de første gav Christian Eriksen førstehjælp, var med til at danne spillernes skjold om ham og bagefter trøstede Christian Eriksens kone.

Kort inde i anden halvleg måtte Simon Kjær lade sig skifte ud.

- Man kan vist godt sige, at Simon Kjær var dybt, dybt berørt. Han var i tvivl, om han kunne fortsætte og gav det et skud. Men det kunne ikke lade sig gøre, og det er fuldt forståeligt, sagde landstræner Kasper Hjulmand efter kampen.

- Jeg har svært ved at forestille mig at skulle spille den fodboldkamp selv. Det var simpelthen, fordi følelserne var overvældende. De er rigtig gode venner.

Det danske landsholds træner, Kasper Hjulmand siger, at UEFA gav de danske landshold to muligheder: At spille kampen færdig lørdag aften eller søndag klokken 12. Og da valgte spillerne "at få det overstået".

- Efter anmodning fra spillere fra begge hold er UEFA blevet enige med dem om at genoptage kampen mellem Danmark og Finland 20.30, skrev UEFA på Twitter lørdag aften.

Ifølge den danske landstræner ville det være for hårdt at skulle op og snøre støvlerne igen søndag morgen.

- Så ville spillerne ikke kunne gå hjem og sove. Det ville være endnu mere uoverskueligt. De valgte at få det overstået. Det var det valg, de traf, siger han.

TV 2 forsøger at få en kommentar fra UEFA.

De næste dage er afgørende

Det hele er en oplevelse, spillerne nu skal bearbejde sammen, før de skal på banen igen mod Belgien 17. juni.

- Vi samler op på det i aften og bruger de næste par dage på det, sagde Kasper Hjulmand efter kampen.

- Vi er tætte, så det er vigtigt, at hver enkelt får håndteret det og bearbejdet det så godt, som man kan. Der er professionelle omkring os til at hjælpe.

I den proces er netop takterne fra det foto, der er i toppen af denne artikel - og som er at finde i alverdens medier i dag - afgørende, mener sportspsykolog Kristoffer Novrup Henriksen.

- De næste dage er det vigtigste, at de står sammen som hold. At de deler det og snakker om det. Det billede, vi har set af dem, hvor de er fælles om det - netop det er en af de vigtigste faktorer for at komme igennem det på en god måde, siger han.

Den seneste melding fra DBU er, at Eriksen er vågen og stabil.

Desuden har fodbolddirektør Peter Møller fortalt til DR, at Christian Eriksen talte med sine landsholdskammerater, inden de besluttede sig for at gennemføre premierekampen mod Finland.

Danmark endte med at tabte 1-0.