Der er sandsynlighed for, at Eriksen kan komme sig fuldstændigt, vurderer specialister
Christian Eriksen vil være indlagt i mindst tre-fire dage, før der er svar på alle undersøgelser, vurderer overlæge på hjerteafdeling.
Der gik et lettelsens suk igennem store dele af verden, da DBU lørdag aften meddelte, at Christian Eriksen var vågen, efter at han faldt om under EM-kampen mellem Danmark og Finland.
Efter at chokket så småt har lagt sig, lyder vurderingen fra flere specialister dagen derpå, at den 29-årige fodboldstjerne har mulighed for at komme sig fuldstændig.
Det er hjerteeksperter, som ikke kender Christian Eriksens aktuelle tilstand, og derfor kun kan udtale sig på et generelt plan om patienter i samme situation.
- De kan faktisk komme sig rent fysisk og meget hurtigt være helt tilbage, specielt når det er så kortvarigt, som det var her, siger Hanne Rasmusen, der er sportskardiolog og overlæge på hjerteafdelingen på Bispebjerg-Frederiksberg Hospital.
Hun hæfter sig ved, at der meget hurtigt var dygtige folk inde ved Christian Eriksen på banen, som kunne tage sig af ham og give ham livreddende hjertebehandling.
Det samme gør Jacob Thorsted Sørensen, der er overlæge på hjertemedicinsk afdeling på Aarhus Universitetshospital.
Karrieren ikke nødvendigvis ovre
Christian Eriksen var da også vågen og talte til landsholdets læge, da han blev båret fra banen i Parken og kørt med ambulance til Rigshospitalet.
- Jo kortere tid, man har været væk uden kredsløb, jo bedre er sandsynligheden for, at det går godt, og at man ikke får nogen mén af det, siger Jacob Thorsted Sørensen.
Han fortæller, at hvis patienter har haft hjertestop igennem længere tid, kan der gå timer eller endda dage, før de vågner.
- Så det, at han er vågen igen med det samme, det er et godt tegn, siger han.
Derfor er der ifølge Jacob Thorsted Sørensen også en sandsynlighed for, at Christian Eriksen kommer sig fuldstændig og aldrig mærker noget til det igen. I så fald vil han kunne genoptage både sit familieliv og sin fodboldkarriere helt uden nogen fysisk påvirkning.
Men der er også en sandsynlighed for, at det kan være mere alvorligt og skal behandles. Og det er det, lægerne på Rigshospitalet nu er ved at undersøge ham for.
Før man kender udfaldet af undersøgelserne, kan han ikke spå om, hvilke mén - hvis nogen overhovedet - Christian Eriksen kommer til have.
Behandling kan i givet fald være med medicin og i nogle tilfælde med en speciel type pacemaker, som vi det kender det fra andre sportsprofiler som Ståle Solbakken og Anja Andersen, fortæller Jacob Thorsted Sørensen.
Har lov til at bevæge sig rundt
På hjertemedicinsk afdeling i Aarhus, hvor Jacob Thorsted Sørensen er overlæge, modtager man dagligt hjertestoppatienter fra hele regionen og andre patienter, der er faldet om. Med andre ord var det den afdeling, der havde taget imod patienten, hvis noget tilsvarende var sket på eksempelvis Aarhus Stadion.
Overlægen har derfor indgående kendskab til den proces, Christian Eriksen lige nu gennemgår på Rigshospitalet.
Dansk Boldspil-Union har søndag været i kontakt med Christian Eriksen og meddelt, at hans tilstand forsat er stabil, og at han fortsat er indlagt til yderligere undersøgelser.
Det vil han ifølge Jacob Thorsted Sørensen være i mindst tre-fire dage, før der er svar på alle undersøgelser. Her giver han et indblik i, hvad Christian Eriksen formentlig går igennem.
Eftersom han var vågen, da han blev bragt til hospitalet, vil han ikke nødvendigvis være sengeliggende. Ifølge Jacob Thorsted Sørensen kan han frit sætte sig op og gå rundt på afdelingen, hvis han har lyst.
Årsag skal findes
Formålet med undersøgelserne er at finde ud af, hvad der er årsag til, at patienten er faldet om.
Det kan for eksempel være, at hjertet har slået for hurtigt eller for langsomt. Det kan være en blodprop i hjertet. Det kan også være en hjertemuskelsygdom.
Lige så snart Christian Eriksen blev modtaget på Rigshospitalet, har lægerne derfor sat en hjerteovervågning på ham, så de kane følge hans hjerterytme hele tiden. Det vil køre i nogle dage og kan afdække, om der er en forstyrrelse i hjerterytmen.
Der skal også laves en ultralydsscanning, hvor man kan se hjertets størrelse, og om alle områder i hjertet fungerer lige godt.
- Det er med garanti lavet stort set det øjeblik, han er kommet ind på sygehuset, siger Jacob Thorsted Sørensen og tilføjer, at det kan afklares i løbet af 20-30 minutter.
Man vil med sikkerhed også lave en MR-scanning, som tydeligt kan vise, om der er noget med strukturen i hjertet, der ikke er normalt. Det kan for eksempel være bindevæv, hvor der burde være hjertemuskel, eller tegn på en irritationstilstand i hjertet.
Derudover venter der flere undersøgelser, som er mere specialiserede. For eksempel en kranspulsåreundersøgelse, som kan afsløre tegn på blodpropper, eller om de årer, der forsyner hjertet med ilt og blod, kan have ligge forkert helt fra fosterstadiet.
- Det hele handler nu om, om man kan finde en årsag. Nogle gange er det relativt nemt at finde årsagen med de her undersøgelser, og andre gange er det ret svært at finde en årsag, siger Jacob Thorsted Sørensen.
Sjældent at sportsfolk falder om
Nogle af de sygdomme, der kan være mulig årsag til Christian Eriksens kollaps, kan give øget risiko under hård fysisk anstrengelse, fortæller Hanne Rasmusen fra Bispebjerg-Frederiksberg Hospital. Men det sker dog sjældent, at elitesportsudøvere falder om. Ifølge Hanne Rasmussen er der under fem tilfælde om året i Danmark.
Da Christian Eriksen er professionel fodboldspiller, bliver han jævnligt screenet for hjerteproblemer, og ifølge hans tidligere hjertelæge i den engelske klub Tottenham viste han ingen tegn på hjertefejl i de syv år, han testede ham, frem til 2019.
- Det viser, at selvom man er i de bedste hænder og bliver screenet på bedst mulige vis, kan vi ikke påvise alle hjertesygdomme, siger Hanne Rasmusen.
DBU holdt pressemøde søndag eftermiddag, hvor landsholdslæge Morten Boesen fortalte, at Christian Eriksen blev genoplivet med ét stød fra en hjertestarter. Men der er endnu ikke en forklaring på, hvorfor fodboldspilleren faldt om lørdag.