EM fodbold

Her er seks råd til, hvordan du taler med dine børn om Christian Eriksens kollaps

Det kan være en god idé at se næste landskamp sammen med dit barn eller at tegne en tegning til Christian Eriksen.

Mange danskere så Christian Eriksen falde om under lørdagens landskamp og modtage hjertemassage.

Også mange børn var vidne til de voldsomme billeder og så deres forældre chokerede.

Derfor er der god grund til at tale med sit barn om, hvad der skete og hvorfor.

Det siger Ida Hilario Jønsson, der er børnefaglig konsulent på Børnetelefonen.

- Det var en chokerende situation, som varede i ret lang tid. Det er forskelligt, hvor meget man har set, og følelserne omkring det kan være forskellige fra barn til barn, men uanset hvad er det en god idé at være opmærksom på sit barn, siger Ida Hilario Jønsson.

Sammen med Ane Lemche, psykolog i Red Barnet og ekspert i børn og familier, giver hun seks gode råd til, hvordan du tager snakken med dit barn om hændelsen.

Seks råd til forældre

 1. Berolig dit barn

  Det er en god idé at give sit barn helt basal information og håb. Fortæl, at Christian Eriksen er kommet på hospitalet, og at han har fået det bedre.

  - Man kan også fortælle, at der er rigtig dygtige voksne, der hjælper ham, og at vi har et virkelig godt sundhedssystem, siger Ane Lemche.

  Der vil være nogle børn, der bliver bekymret for deres egne familiemedlemmer, hvis de har en far eller en mor, der spiller fodbold.

  - Forældre kan have brug for at sige, at det er ikke noget, der sker for os, og fortælle, at Christian Eriksen blev syg, men han blev ikke syg af fodbold. Det er vigtigt, at de to ting ikke bliver koblet sammen, siger Ane Lemche.

 2. Lyt til dit barns bekymringer

  Det er vigtigt, at man som forældre viser sine børn, at de kan komme til én med spørgsmål.

  - Der behøver ikke at være en tung stemning, men man kan helt stille og roligt sige: ”Det var voldsomt, det vi så. Har du tænkt på det siden?”, siger Ida Hilario Jønsson.

  Nogle børn vil have mange spørgsmål, mens andre ikke har nogen eller har brug for tid, før spørgsmålene dukker op.

  Måske går barnet i en klasse med mange, der har set fodbold, og derfor kan det være en god idé at tale med barnet igen mandag.

  - Det er meget forskelligt fra barn til barn og op til den enkelte forælder at vurdere, men det er vigtigt at være åben, siger Ida Hilario Jønsson.

 3. Undgå informations-overload

  Børn kan blive frygteligt bekymrede, hvis forældre snakker for meget om det, lyder det.

  - Det er en svær balance, men man skal passe på med ikke at give for mange detaljer. Man kan nogle gange være for grundig, siger Ane Lemche.

  - Børn kan høre rigtig meget, og det er vigtigt at huske, at voksnes tanker og følelser kan være nogle andre end børns, siger hun.

  Derfor er det en god idé at overveje, hvad man fortæller, men samtidig sørge for, at børnene ikke står tilbage med spørgsmål.

  - Især små børn vil udfylde huller med fantasier, og derfor er det bedre at give dem basal information, siger Ane Lemche.

 4. Vær opmærksom på dit barns alder

  Det vil være meget forskelligt, hvad der er den gode løsning, alt efter hvor gammelt barnet er og har reageret indtil nu.

  - Er barnet under seks-syv år, vil det ikke nødvendigvis have en forståelse af, at man kan dø, og derfor kan små børn nærmest virke ligeglade. Imens kan større børn blive mere utrygge, siger Ane Lemche.

  - Derfor kan det være en god idé at være ekstra opmærksom, hvis man har børn, der er i skolealderen, siger hun.

 5. Særligt sårbare børn

  Der vil være nogle børn, som er særligt sårbare, fordi de har sygdom inde på livet, hvis deres forældre eksempelvis er syge.

  - Her er det vigtigt at spørge: ”Kom du til at tænke på mig?”. Det kan også åbne for nogle snakke om de bekymringer, barnet kan have, siger Ane Lemche.

  - De børn, som står i en særlig situation, de har måske brug for ekstra opmærksomhed, fordi det faktisk for dem er mere reelt, siger hun.

 6. Hvad kan man gøre i fremtiden?

  Det kan være en god idé, at man sætter sig og ser næste landskamp sammen.

  - På den måde kan man vise, at det ikke er noget, der kommer til at ske næste gang, siger Ane Lemche.

  Det kan også være en god idé at tegne en tegning til Christian Eriksen, lyder det.

  - Nogle små børn vil have brug for at tegne en tegning til ham. Det er en måde for små børn at vise omsorg, ligesom at børn tegner tegninger til hinanden i skolen, hvis et barn er væk i en længere periode, siger Ane Lembech.

Kilde: Ida Hilario Jønsson, børnefaglig konsulent på Børnetelefonen, og Ane Lemche, psykolog i Red Barnet.