EM fodbold

Udlandet hylder de danske spilleres sammenhold, og særligt to situationer går igen

Styrke. Solidaritet. Heltemod. De udenlandske medier er fulde af beundring for det danske landsholds reaktion i en svær situation.

Særligt to billeder går igen.

To situationer, som på tværs af landegrænser bliver fremhævet og hyldet efter de dramatiske minutter lørdag aften, hvor Christian Eriksen faldt om under Danmarks EM-kamp mod Finland og blev genoplivet på grønsværen.

De vil for altid stå tilbage som danske helte

Trond Johannesen, sportsjournalist, VG

I centrum af dem begge er Eriksens holdkammerater på det danske landshold og deres sammenhold i den værst tænkelige situation.

- Hvis du kender det danske hold, ved du, at de ikke bare er holdkammerater. De er venner, og de reagerede, da Christian Eriksen var i nød, siger Henry Winter, der er den ledende fodboldskribent på den engelske avis The Times, til BBC.

Det er billedet af de danske spillere, der slår ring om Eriksen for at skærme ham fra kameraernes linser. Flere af dem, mens de selv var i tårer.

Og det er billedet af den danske anfører Simon Kjær, der nede på banen omfavner Eriksens kæreste, Sabrina Kvist Jensen.

- I sådan en situation er der ikke nogen indøvet køreplan, ingen klar plan for, hvad man skal gøre. Her er overvældelsen først og fremmest stor, og det gør spillernes reaktion så meget desto mere bemærkelsesværdig, skriver tyske Der Spiegel.

Står tilbage som helte

Der gik kun få øjeblikke fra Christian Eriksens kollaps, før de første holdkammerater stod ved ham.

Hurtigt gik alvoren op for dem, og ansporet af Thomas Delaney samlede otte spillere sig i en mur foran Eriksen. De fleste med ryggen til, mens frygten og rædslen stod malet i deres ansigter.

- Scenerne var uvirkelige, men den måde, som de danske spillere resolut optrådte på, vil ingen, som var i Parken 12. juni 2021, glemme. De vil for altid stå tilbage som danske helte, skriver den norske avis VG.

Også i vores andet naboland, Sverige, er der stor ros til det danske landsholds ageren i det kritiske øjeblik.

- Styrken og solidariteten, som holdet udstrålede, da de dannede en form for menneskeligt skjold omkring Christian Eriksen, var ekstraordinær. Det lederskab, som Kasper Schmeichel og Simon Kjær viste, er noget af det mest imponerende, jeg har set på et idrætsanlæg, skriver avisen Aftonbladets journalist.

Den britiske avis The Telegraphs lederskribent, Oliver Brown, formulerer sig således:

- Simon Kjær og hans danske holdkammeraters beskyttende skjold var holdånd, når det er mest rørende.

Varemærket på det danske hold

Flere tv-medier, der sendte lørdagens kamp mellem Danmark og Finland, har efterfølgende fået kritik for at blive på signalet fra Parken, hvor tv-seerne kunne følge dramaet omkring Christian Eriksen på nærmeste hold.

Den spanske avis SPORT kalder tv-produktionen "forkastelig" og fremhæver derfor de danske spillere for at forsøge at beskytte Eriksens privatliv.

- Ansigterne på dem alle, som knap kunne holde tårerne tilbage, mens deres kammerat kæmpede for sit liv, sagde alt.

Det store amerikanske sportsmedie ESPN's lederskribent fremhæver ligeledes situationen med den danske mur, som han mener både skærmede Christian Eriksen "fra nysgerrige øjne" og os andre fra det øjeblik, "hvor lyset måske slukkede".

TV 2s egen fodboldkommentator, Flemming Toft, mener, at billedet af det danske hold er et symbol på deres helt unikke sammenhold.

- Det billede er simpelthen varemærket på det danske hold: Det sammenhold, der har ført dem så langt og gjort dem så stærke. Det var et meget rørende øjeblik, siger han.

Kaptajnen, Eriksen havde brug for

Til daglig spiller Christian Eriksen i Italien for Milano-klubben Inter. Hans kollaps er derfor også et stort samtaleemne i støvlelandet, hvor historien er på flere avisforsider her dagen derpå.

- De danske spillere er dagens helte hernede. Hele det danske hold får kæmpestor ros, fordi de undgik at gå i panik, og selvom de græd, stod de op og passede deres ven og fik ham skærmet, fortæller TV 2s korrespondent, Eva Ravnbøl.

- De siger alle sammen hernede, at det er årets sportsbillede, hvis ikke århundredets sportsbillede, siger hun om billedet af de danske spilleres ring om Christian Eriksen.

De italienske medier fokuserer særligt på anfører Simon Kjær, som også spiller i Italien – for bysbørnene i AC Milan.

Han spænede på tværs af banen og var fremme ved sin holdkammerat som en af de første. Han tjekkede, at Eriksen ikke havde slugt sin tunge. Han deltog i afskærmningen, hvor han hele tiden holdt sit blik ned på Eriksen. Og da Christian Eriksens kæreste bevægede sig ned fra tribunen, var han der som den første med omfavnelse og trøst.

Indsatsen bliver fremhævet i både La Gazzetta dello Sport, Corriere dello Sport og Corriere della Sera, hvor Kjær bliver kaldt en helt.

- Mange takker ham nu for at være kaptajnen, Eriksen havde brug for i disse øjeblikke, skriver Corriere delle Sera.

Vil aldrig blive glemt

Den danske anfører er venner privat med Christian Eriksen, og de kender hinandens familier. Da kampen blev genoptaget, måtte Kjær lade sig udskifte, da han var for påvirket af situationen.

- Det billede af den store og stærke Kjær, som på alle måder spillede en ledende rolle, og som stod med sine arme om den grædende Sabrina, vil blive hos folk i lang tid, skriver hollandske De Telegraaf.

Den spanske sportsavis AS fremhæver den "forbløffende ro" hos Kjær og kalder det for "eksemplarisk", da han stoppede Eriksens kæreste, da hun forsøgte at komme tættere på situationen for at få vished om Eriksens status.

- Sammen med målmand Kasper Schmeichel omfavnede de hende, trøstede hende, forsøgte at berolige hende og rapporterede om Eriksens tilstand. En gestus, som han helt sikkert håber aldrig at skulle gentage.

Kampen mellem Danmark og Finland blev genoptaget mindre end to timer efter Eriksens kollaps. På dette tidspunkt havde det danske hold fået vished om, at deres holdkammerat var ved bevidsthed på hospitalet og havde det godt.

Det endte med et dansk nederlag på 0-1, men lørdag aften var det ikke resultatet på måltavlen, der var det vigtigste. Som det internationale sportsmedie Bleacher Report skriver på Twitter:

- Danmark tabte lørdag en fodboldkamp, men den måde, de stod sammen og støttede deres holdkammerat Christian Eriksen i en nødsituation, vil aldrig blive glemt.