UEFA reagerer pĂĄ massiv kritik

Det Europæiske Fodboldforbund kritiseres for at vise voldsomme tv-billeder af Christian Eriksen og for at afvikle resten af kampen.

På to punkter gik Det Europæiske Fodboldforbund (UEFA) langt over stregen, efter at Christian Eriksen faldt om lørdag aften.

Det mener en række tv-stationer og fodboldeksperter, der finder en produktionen af det internationale tv-signal upassende, ligesom det kritiseres, at kampen blev spillet færdig lørdag aften.

Hvad genoptagelsen af kampen angår, henviser UEFA til, at det var spillernes beslutning at fortsætte lørdag aften.

- UEFA accepterede at genoptage kampen mellem Danmark og Finland efter forespørgsel fra spillerne på begge hold, skriver UEFA til TV 2 SPORT.

Ifølge landstræner Kasper Hjulmand var mulighederne for at genoptage kampen begrænsede. Enten skulle kampen spilles færdig lørdag, eller også skulle de sidste 50 minutter spilles søndag klokken 12.

- Der var ikke pres på fra UEFA, at det skulle gøres i aften (lørdag aften, red.).

- Der var bare ikke andre muligheder, fordi Finland spiller 16. juni. Havde de også spillet 17. juni som os, kunne vi have spillet kampen en dag senere, sagde Hjulmand lørdag aften på et pressemøde.

TV 2 SPORT har spurgt UEFA, hvorfor der ikke var andre muligheder end de to, der af mange betragtes som pest eller kolera.

- I forhold til et andet kamptidspunkt vil vi henvise til artikel 29 i turneringsreglerne, skriver UEFA.

Det dokument, som UEFA henviser til, fastslĂĄr, at afbrudte kampe skal genoptages dagen efter, hvis de ikke kan spilles til ende samme dag.

Dokumentet giver ikke et svar på, hvorfor der i denne ekstraordinære situation ikke var andre muligheder.

I praksis kan det næppe lade sig gøre at skubbe en kamp længere, forklarer Jim Stjerne Hansen, der er næstformand i Det Europæiske Fodboldforbunds (UEFA) disciplinærkomité.

- For det første skal holdene, der spiller, videre til næste kamp. Det er som regel et par dage efter, så man kan ikke bare flytte den i flere dage, siger han til Ritzau.

- Der er også hensyn at tage til tilskuere. I det aktuelle tilfælde skal finnerne videre til Sankt Petersborg og spille onsdag. Deres tilskuere har garanteret arrangeret at rejse ud af Danmark i dag (søndag, red.), så ville man stille dem ringere.

Viste voldsomme billeder

Derudover kritiseres UEFA for at vise adskillige voldsomme tv-billeder pĂĄ det internationale signal.

Her kom man tæt på den livreddende hjertebehandling af Christian Eriksen, ligesom der var nærbilleder af hans kæreste, mens hun blev trøstet af Kasper Schmeichel og Simon Kjær.

- I forhold til tv-billederne vil vi informere om, at alle tv-stationer har haft mulighed for at klippe tilbage til deres studier – det var der mange, der gjorde. Det er deres redaktionelle valg at blive på livebilleder eller ej, skriver UEFA i en mail til TV 2 SPORT.

Herhjemme valgte Danmarks Radio at klippe til helikopterbilleder af Parken, da situationens alvor stod klar. Hos Viaplay blev man på det internationale signal, indtil kampen blev suspenderet. Efterfølgende er dele af transmissionen fjernet fra streamingplatformen.

At UEFA bragte de voldsomme billeder vækker især opsigt, fordi der er opsat adskillige regler for produktionen af fodboldkampe. Det er eksempelvis ikke tilladt at vise billeder af baneløbere eller politiske budskaber.