EM fodbold

UEFA afviser Schmeichels påstand om, at de skulle have truet Danmark med at blive taberdømt

Flere aktører på det danske landshold har sagt, at UEFA gav dem to muligheder lørdag aften, men ifølge Peter Schmeichel var der en tredje mulighed.

En udtalelse fra Peter Schmeichel i 'Good Morning Britain' mandag har trukket overskrifter hos flere danske og internationale fodboldmedier.

I det populære morgenprogram siger den danske landsholdslegende, der er far til nuværende landsholdsmålmand Kasper Schmeichel, at de danske spillere også blev præsenteret for en tredje mulighed, da de lørdag aften skulle tage stilling til, hvad der skulle ske med den afbrudte EM-kamp mod Finland.

- Den ene mulighed var at genoptage kampen med det samme og spille de sidste 50 minutter færdig. Den næste var at spille kampen færdig søndag klokken 12, og den tredje mulighed var at opgive kampen og tabe 3-0, siger Peter Schmeichel.

UEFA afviser trussel

I en e-mail til TV 2 SPORT mandag aften afviser Det Europæiske Fodboldforbund (UEFA) at have forelagt de danske spillere denne tredje mulighed.

- Vi kan også kategorisk afvise, at begge hold blev truet med at blive taberdømt, skriver UEFA som opfølgning på et svar, forbundet sendte til TV 2 SPORT tidligere mandag:

- UEFA er sikker på at have behandlet sagen med den største respekt for den følsomme situation og for spillerne. Det blev først besluttet at genoptage kampen, efter at de to hold havde anmodet om at spille kampen færdig samme aften.

- Spillernes behov for 48 timers hvile mellem kampe udelukkede andre muligheder, tilføjede UEFA som forklaring på, hvorfor kampen ikke kunne spilles færdig på andre tidspunkter end samme aften eller søndag middag.

Landsholdet: Vi fik to muligheder

Schmeichels udmelding om en tredje mulighed er overraskende, fordi landstræner Kasper Hjulmand, Dansk Boldspil-Unions (DBU) fodbolddirektør Peter Møller og landsholdsspiller Martin Braithwaite de seneste dage har udtalt, at UEFA gav dem to muligheder.

Ingen af dem har nævnt en tredje mulighed.

På pressemødet efter kampen mod Finland sagde Hjulmand, at der ikke var pres fra UEFA om, at kampen skulle færdigspilles lørdag, men at det danske landshold fik to muligheder: Enten at spille videre samme aften eller genoptage kampen søndag klokken 12.

Havde de egentlig noget valg? Det mener jeg ikke, at de havde

Peter Schmeichel, tidligere fodboldmålmand

Dette gentog landstræneren på et pressemøde søndag, og på en presseseance i Helsingør mandag kom Martin Braithwaite med samme udmelding: UEFA gav landsholdet to muligheder.

- Ingen af mulighederne var gode, men vi tog den mindst dårlige. For at få kampen overstået. Der var mange spillere, som ikke rigtig var i stand til at spille den her kamp. Vi var nogle helt andre steder, siger han til TV 2 SPORT.

UEFA-vicepræsident afviser pres på spillerne

UEFA har siden lørdag fået voldsom kritik for sin håndtering af situationen efter Christian Eriksens kollaps og for at skulle have presset på for at få den afbrudte kamp spillet til ende så hurtigt som muligt.

UEFA-vicepræsident Zbigniew Boniek, der ligeledes er præsident for det polske fodboldforbund (PZPN), benægter, at det skulle have været tilfældet.

- Det er noget vrøvl. (...) Jeg ved ikke, hvilken løsning der ville have været den bedste i kampen mellem Danmark og Finland, fordi der er ikke én god løsning. Men at sige, at UEFA tænker på penge, og at UEFA lagde pres på, det er utrolig uretfærdigt og forkert.

- (...) Ingen beslutning er let eller enkel, men der var ingen, der tvang nogen til noget, siger Zbigniew Boniek ifølge sport.pl til przegladsportowy.pl.

UEFA taler ikke sandt, hævder Schmeichel

I interviewet med 'Good Morning Britain' hævder Peter Schmeichel, at UEFA ikke fortæller sandheden. Han mener, at de danske spillere reelt ikke havde noget valg.

- Jeg så et officielt citat fra UEFA i går, der lød, at de fulgte spillernes råd, og at spillerne insisterede på at spille. Jeg ved, at det ikke er sandheden, eller så er det, hvad man opfatter som sandt, siger Schmeichel, hvorefter han opstiller de tre muligheder.

Det var forfærdeligt, vi skulle spille kampen til ende

Peter Møller, fodbolddirektør i Dansk Boldspil-Union

Herefter fortsætter han:

- Er det spillernes ønske at spille? Havde de egentlig noget valg? Det mener jeg, at de ikke havde. Og som I kunne høre på pressemødet i går (søndag, red.), fortrød landstræneren (Kasper Hjulmand, red.), at han sendte spillerne tilbage på banen.

Helt ordret sagde Hjulmand, at han havde "lidt en dårlig samvittighed over, at vi var derude igen".

Braithwaite havde ønsket en tredje mulighed

Tilbage i Helsingør afviser Martin Braithwaite, at det var et reelt ønske fra de danske spillere, at kampen blev genoptaget.

- Det var ikke noget ønske. Det var en af de eneste muligheder, vi havde. Vi havde to muligheder, og i den situation fik vi at vide, at vi skulle tage en beslutning, siger Braithwaite til TV 2 SPORT.

- I den situation havde man selvfølgelig ønsket, at der var en tredje mulighed, fordi man har ikke lyst til at gå ind og spille fodbold i det moment, men UEFA sagde, at vi havde to muligheder: Enten at gå ud og spille med det samme eller spille dagen efter klokken 12.

- Det var de muligheder, vi havde, og vi tog beslutningen om at prøve og gå ud og spille med det samme, fordi vi vidste alle sammen godt, at der ikke ville blive sovet om natten, og dagen efter var slet ikke en mulighed for os at gå ud og spille.

Jonas Baer-Hoffman, der er generalsekretær for den internationale spillerforening, FIFPro, mener, at der ikke skulle have været taget en beslutning så kort tid efter hændelsen med Eriksen.

- Det ville have været bedre at aflyse kampen den aften. Tage lidt tid, tage en pause, kigge på det fra lidt længere afstand, se på hvad mulighederne var for at genoptage kampen eller ej.

- Og hvis kampen ikke kunne spilles færdig, så tror jeg heller ikke, det havde været så vigtigt, taget i betragtning af hvad der skete med Christian, siger Baer-Hoffman ifølge Ritzau til Reuters.

Relevant at sætte spørgsmålstegn ved beslutningen

Mandag har TV 2 SPORT spurgt DBU, hvordan unionen ser på UEFA's håndtering af situationen lørdag aften, men her henvises der til fodbolddirektør Peter Møllers svar på pressemødet søndag.

Her sagde Møller blandt andet:

- Det er helt relevant, at vi efterfølgende sætter spørgsmålstegn ved, om det var den rigtige beslutning (at genoptage kampen, red.). Situationen taget i betragtning - et fyldt stadion, halvandet års ventetid, vi ved, hvor meget det betyder for danskerne og spillerne, der har glædet sig til det her - så var en rigtig svær beslutning.

- Vi valgte at tage den her beslutning på vegne af spillerne også, efter at vi havde fået forelagt de her muligheder, sagde Peter Møller.

Møller: Forfærdeligt at spille kampen til ende

Mandag aften var han gæst i 'Go' aften Live', hvor han blev spurgt til, om det danske landshold overhovedet er et hold, der er i stand til at spille en fodboldkamp.

- Det tror jeg, og det håber jeg.

- Det var forfærdeligt, vi skulle spille kampen til ende. Det havde været lige så forfærdeligt, hvis vi skulle have spillet dagen efter, og det havde også været forfærdeligt, hvis vi skulle spille i dag. Det er der ingen, der havde været i stand til, siger Peter Møller.

EM-kampen mellem Danmark og Finland blev genoptaget knap to timer efter, at Christian Eriksen faldt om på banen. Danmark tabte 0-1.

Danmarks næste EM-kamp er på torsdag, hvor Belgien er modstanderen i Parken.