Fodbold

Ingen havde kunnet forudse Eriksens kollaps, fortæller dansk cheflæge ved EM

Inden kampen var Christian Eriksens mentale og fysiske tilstand fuldstændig perfekt, fortæller cheflæge ved EM.

Lørdag kunne knap 16.000 tilskuere og millioner af tv-seere verden over se til i chok, da Christian Eriksen pludseligt faldt om under Danmarks første EM-kamp mod Finland.

Hans hjerte gik i stå på banen, og bag en mur af landsholdsspillere måtte lægerne kæmpe for hans liv.

Hans mentale og fysiske tilstand var fuldstændig perfekt

Mogens Kreutzfeldt, cheflæge i Parken ved EM 2020

Ifølge Mogens Kreutzfeldt, der både er cheflæge i Parken ved EM 2020 og tidligere landsholdslæge, havde han aldrig forventet lørdagens tragedie.

- Det her kunne vi ikke forudse, og spørgsmålet er, om man nogensinde finder årsagen, fortæller han til TV 2.

Vi forberedte os inden kampen

Som ansvarlig for alt sundhedsfagligt personale i Parken stod Mogens Kreutzfeldt i forreste række, da Christian Eriksen kollapsede.

Sammen med blandt andre landsholdslægen Morten Boesen var Mogens Kreutzfeldt en af de første på stedet, hvor han hjalp med at berolige Christian Eriksen kæreste.

Og ifølge cheflægen fungerede beredskabet, som det skulle.

- Lige før kampen havde vi vores folk omkring os til at sige, hvad sker der, hvis det værste sker? Er I klar, og kender I jeres roller? Det brugte vi en time på før kampen, fortæller han.

Derfor var det ifølge Mogens Kreutzfeldt også en ”stor forløsning” at kunne hjælpe en vågen Christian Eriksen ind i ambulancen mod Rigshospitalet.

Eriksen var i perfekt fysisk og mental form

Selvom sundhedspersonalet på banen var forberedt på det værst tænkelige, havde ingen dog kunnet forudse, at Christian Eriksen pludseligt ville falde om.

Som tidligere landsholdslæge har Mogens Kreutzfeldt kendt den kun 29-årige landsholdsspiller gennem en årrække, og ifølge ham har der aldrig været grund til at frygte lørdagens tragedie.

- Han er jo blevet testet på alle måder, og alle kardiologiske hjerteprøver har været fuldstændig normale, siger han.

Derudover mødtes cheflægen flere gange med en helt sund og rask Eriksen i dagene op til lørdagens kamp.

Og selv da Mogens Kreutzfeldt talte med ham i spillertunnellen, lige inden landsholdet løb på banen, var der ingen grund til at frygte, at noget var galt.

- Han var fuldstændig frisk, havde ingen symptomer og var fuldstændig velbefindende. Så hans mentale og fysiske tilstand var fuldstændig perfekt, fortæller Mogens Kreutzfeldt.

Vi finder nok aldrig årsagen

Derfor tvivler Mogens Kreutzfeldt også på, at man nogensinde finder den præcise årsag til, at Christian Eriksens hjerte gik i stå.

- Jeg tror ikke, at man finder årsagen til det her, for det kommer pludseligt, at hjertet begynder at lave rytmeforstyrrelser, siger han.

Ifølge Mogens Kreutzfeldt er den slags ulykker ekstremt sjældne blandt professionelle fodboldspillere.

Han understreger, at eventuelle anormaliteter i hjertet, som kan øge risikoen for pludselige hjertestop, vil blive opdaget af lægerne omkring verdens storklubber.

Men alligevel er det umuligt at gardere sig helt mod sjældne og umiddelbart uforklarlige tilfælde som Christian Eriksens, fortæller han:

- Der er nogle gamle undersøgelser, som viser, at hvis man er under ekstremt fysisk og psykisk stress, så kan hjertet i ganske få tilfælde begynde at lave rytmeforstyrrelser, som fører til, at man falder om.