EM fodbold

Kritikken hagler ned over den pæne dreng i den beskidte klasse - forstå, hvordan UEFA fungerer

Efter at Christian Eriksen faldt om på banen, er UEFA blevet kritiseret for dårlig håndtering og manglende kommunikation.

Går man 30 år tilbage i tiden til starten af 1990’erne, var europæisk fodbold et helt andet sted, end den er i dag.

Der var hooliganisme på tribunerne. Destruktiv fodbold på banen. Og en manglende interesse fra fans og tv-selskaber.

På det tidspunkt besluttede det europæiske fodboldforbund, UEFA, at der måtte gøres noget. Produktet skulle forfines.

- Der skulle simpelthen tjenes penge på fodbold. Og det er så lykkedes i ekstrem grad, siger Asker Hedegaard Boye, journalist på Weekendavisen og forfatter til bogen ’Spillets forvandling: Europæisk fodbold i 30 år’.

Resultatet ser vi i dag i blandt andet Champions League og det igangværende Europamesterskab.

Det er jo en ekstrem kynisme og en kynisme, som har trivedes i de her organisationer i rigtig mange år

Asker Hedegaard Boye, journalist, weekenavisen

Produktet er blevet ekstremt strømlinet, og det er svært at forestille sig moderne topfodbold uden den styring, vi ser fra arrangørerne af de store turneringer.

Men lørdag aften skete der noget, som UEFA ikke kunne styre. En spiller – Danmarks Christian Eriksen – faldt om på banen med hjertestop midt i Danmarks kamp mod Finland.

Ekstrem lukkethed

Siden er kritikken haglet ned over det europæiske fodboldforbund. For hvordan kunne de ansvarlige forlange, at spillerne fra de to hold skulle genoptage kampen enten samme aften eller dagen efter klokken 12? Hvordan kunne de overhovedet stille dem over for det valg?

UEFA ”svigtede sin omsorgspligt”, skrev en dybt forarget Achim Dreis, sportsredaktør på Frankfurter Allgemeine Zeitung, i en kommentar.

Og i Bild mente sportsjournalist Matthias Brügelmann, at UEFA burde tildele Danmark ét point som kompensationen for det ”uanstændige” valg, holdet blev stillet over for.

Og så burde UEFA jo – mener mange forfærdede iagttagere og fans – stille sig op og svare på kritikken. Forklare, hvad der foregik, fra det øjeblik Christian Eriksen faldt om, til kampen blev genoptaget knap to timer senere.

- Det må vi alle sammen gisne om nu, fordi det er så ekstremt lukket. Så kan man sige: hvorfor er det det? Det er svært at ændre på en organisationskultur, og sådan har det altid været i UEFA, siger Asker Hedegaard Boye.

I stedet har UEFA holdt sig til at affeje kritikken med enslydende skriftlige svar til de medier, der spurgte. En håbløs gammeldags indstilling til kommunikation, mener Asker Hedegaard Boye.

Og det gjorde det bestemt ikke bedre, at repræsentanter fra UEFA, som dog stillede op i medierne, forklarede håndteringen med turneringsregler og hensyn til de finske fans, som skulle videre til næste kamp.

- Det er jo en ekstrem kynisme og en kynisme, som har trivedes i de her organisationer i rigtig mange år, og som bliver afsløret i sådan en sag her, siger Asker Boye Hedegaard med henvisning til UEFA og de øvrige store fodboldforbund.

Hvad er UEFA?

UEFA blev oprettet i 1954 som et forsøg på at samle europæisk fodbold og har på den måde altid hængt sammen med EM, der blev spillet første gang i 1960. Det var og er en sammenslutning af de nationale fodboldforbund i Europa, og Dansk Boldspil-Union var med fra start.

Men UEFA er mange andre ting.

UEFA er på en måde både den udøvende, lovgivende og dømmende magt

Asker Hedegaard Boye, journalist, weekenavisen

UEFA er turneringsarrangør af EM og de forskellige europæiske klubturneringer med Champions League som kronen på værket.

UEFA er samarbejdspartner med en række store multinationale selskaber, som ikke nødvendigvis har hjemme i Europa, men som får fuld eksponering til en turnering som EM. Det er for eksempel russiske Gazprom, kinesiske Alipay og Qatar Airways.

UEFA er også den europæiske fodbolds juridiske myndighed, der træffer afgørelser og sanktionerer, hvis der opstår dilemmaer.

Så UEFA er både en paraplyorganisation og en politisk organisation, men også en meget stor økonomisk spiller, der er sat i verden for at tjene penge.

- UEFA er på en måde både den udøvende, lovgivende og dømmende magt. Og det, synes jeg, er et af de store problemer ved UEFA. Fordi de har alt for mange kasketter på, siger Asker Hedegaard Boye.

Den pæne dreng i en beskidt klasse

UEFA kan heller ikke se sig fri for at have været en del af de store skandaler omhandlende det internationale fodboldforbund, FIFA, og tildelingen af VM til Qatar i 2022 og Rusland i 2018.

Den tidligere UEFA-præsident Michel Platini blev anklaget for at være dybt involveret og trak sig officielt fra posten i 2016. Forinden havde FIFA tildelt ham karantæne fra alle fodboldaktiviteter i otte år. Straffen blev dog senere nedsat til fire år.

UEFA ligner på mange måder FIFA og de fem øvrige kontinentale fodboldforbund, når det kommer til lukkethed og firkantethed. Men i det selskab træder UEFA alligevel ud som det mest gennemsigtige af alle forbundene, mener Asker Hedegaard Boye.

- UEFA kan på den måde godt være den pæne dreng i klassen. Men det er altså, fordi alle de andre er rimelig beskidte. For UEFA har også store problemer, siger han.

De seks kontinentale fodboldforbund

  • UEFA (Europa)
  • CONMEOL (Sydamerika)
  • CAF (Afrika)
  • CONCACAF (Nord- og Mellemamerika)
  • AFC (Asien)
  • OFC (Oceanien)

Siden franske Michel Platini har sloveneren Alexander Ceferin været præsident i UEFA. Han gik netop til valg på mere transparens i organisationen og gav anledning til en vis optimisme, husker Asker Hedegaard Boye.

I dag er han ikke så sikker. For UEFA og dermed også præsidenten kan stadig ikke se sig fri fra det magtpolitiske spil, som man også ser i almindelig politik. Også UEFA's håndtering af lørdagens fodboldkamp mellem Danmark og Finland skræmmer.

- Det er, som om man er så meget en del af den her fodboldverden, at man har svært at se, at der overhovedet kan være andre hensyn, der kan veje tungere, siger Asker Hedegaard Boye.

Mennesker af kød og blod

Og så er vi tilbage ved indledningen og den ekstreme strømlining i moderne topfodbold.

For når man styrer begivenhederne så strengt, som UEFA gør, må en dygtigt ledet organisation også kunne navigere i det, når der en yderst sjældent gang sker noget, som ikke er beskrevet i regelsættet, mener Asker Boye Hedegaard.

De er paragrafryttere

Flemming Toft, fodboldkommentator

Og det gjorde UEFA ikke lørdag aften ifølge mange af kritikerne.

- De holder sig jo hele tiden til de der, undskyld udtrykket, skide protokoller. De er paragrafryttere, lød det tirsdag fra fodboldkommentator Flemming Toft.

Forinden havde den danske landstræner, Kasper Hjulmand, i den hidtil tydeligste kritik af UEFA fra det danske holds side sagt, at spillerne "indiskutabelt" havde været under pres fra UEFA lørdag aften.

Indtil videre står UEFA dog fast på, at kampen mellem Danmark og Finland blev genoptaget efter spillernes ønske, og at forløbet blev behandlet "med største respekt for den følsomme situation og spillerne". Og tirsdag lyder det fra UEFA, at der ikke vil komme flere kommentarer om situationen fra organisationen.

Der findes også personer, som har forsvaret UEFA. Deriblandt Frits Ahlstrøm, som tidligere har arbejdet for UEFA som mediedirektør. Han mener ikke, at der er grund til at lede efter en syndebuk for en ulykkelig hændelse på banen.

- UEFA havde reelt ikke noget valgt andet end at sige, at enten genoptages kampen så hurtigt som muligt, eller også spilles den næste dag. Sådan er proceduren, sagde han mandag til TV 2.

Kampen mellem Danmark og Finland endte med en finsk sejr på 1-0.

Christian Eriksen er fortsat indlagt på Rigshospitalet og har det efter omstændighederne godt.